Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
14:13 26 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Participarea secretarului de stat George Ciamba la Consiliul Afaceri Generale, Bruxelles

ro

13 Dec, 2012 01:37 803 Marime text

Secretarul de stat George Ciamba a participat astăzi, 11 decembrie 2012, la reuniunea Consiliului Afaceri Generale de la Bruxelles.

Principalele subiecte ale reuniunii au vizat, în principal, pregătirea reuniunii Consiliului European din 13-14 decembrie 2012 şi proiectul Concluziilor privind extinderea şi Procesul de Stabilizare şi Asociere. De asemenea, miniştrii UE au dezbătut propunerea revizuită a Preşedinţiei Cipriote a UE asupra numirii judecătorilor suplimentari pentru Tribunalul UE, precum şi procedura de desemnare şi rotaţie a acestora. Având în vedere complexitatea dezbaterilor, discuţiile vor continua în perioada următoare. Totodată, Comisia Europeană a prezentat documentul privind „Analiza Anuală a Creşterii" iar viitoarea Preşedinţie irlandeză a UE a prezentat, succint, calendarul Semestrului European. Una dintre priorităţi vizează stabilirea unui dialog eficient cu Statele Membre, pe baza lecţiilor învăţate din exerciţiul anterior.

În cadrul dejunului cu participarea Preşedintelui Consiliului European, Herman Van Rompuy, miniştrii UE, în pregătirea discuţiilor liderilor din 13-14 decembrie a.c., au avut un schimb de opinii asupra foii de parcurs privind consolidarea Uniunii Economice şi Monetare (UEM). Secretarul de stat George Ciamba a subliniat necesitatea evidenţierii, în concluziile Consiliului European, a importanţei asocierii statelor non-Euro la diversele procese, în vederea evitării fragmentării pieţei unice. Demnitarul român a reliefat, de asemenea, interesul României, din perspectiva de stat membru care va adopta moneda unică, asupra obiectivităţii şi predictibilităţii criteriilor de aderare la Euro. Totodată, a subliniat necesitatea ca negocierile în curs privind primul pilon al Uniunii Bancare (Mecanismul unic de supraveghere al sectorului financiar), să prevadă condiţii de asociere la mecanism ale statelor non-Euro, care să nu genereze un dezavantaj competitiv al sectorului financiar din aceste state. În cadrul CAG, şeful delegaţiei române a abordat şi subiectul privind aderarea României la spaţiul Schengen, reiterând faptul că România a finalizat implementarea măsurilor compensatorii decise la Consiliul European din martie 2012. Ca urmare, România a solicitat ca aceste rezultate să fie reconfirmate cu ocazia Consiliului European din decembrie 2012. Totodată, şeful delegaţiei române a transmis aşteptarea ca subiectul aderării României la spaţiul Schengen să fie reluat în cadrul primului Consiliu JAI din mandatul Preşedinţiei irlandeze.

În cadrul discuţiilor asupra Concluziilor privind Extinderea şi Procesul de Stabilizare şi Asociere, secretarul de stat român a reafirmat sprijinul României pentru continuarea procesului de extindere, pe baza principiului meritelor proprii şi a îndeplinirii criteriilor de aderare. A subliniat, totodată, importanţa pe care România o acordă respectării, de către candidaţi şi potenţialii candidaţi, a îndeplinirii criteriului politic în integralitatea sa. Demnitarul român a pledat pentru transmiterea unui mesaj neechivoc privind perspectiva europeană a Balcanilor de Vest şi Turciei, subliniind necesitatea continuării reformelor pentru avansarea în procesul de apropiere de UE. De asemenea, a salutat ritmul bun de desfăşurare a negocierilor de aderare cu Islanda, subliniind beneficiile reciproce ale integrării europene a acestui stat.

Totodată, miniştrii UE au andosat programul de lucru al viitorului trio al Preşedinţiilor UE (Irlanda - Lituania - Grecia), accentul fiind plasat asupra adoptării Cadrului Financiar Multianual al UE, consolidării UEM, implementării măsurilor de guvernanţă economică, finalizării Uniunii Bancare şi obţinerii de progrese în ce priveşte Compactul de Creştere şi Ocupare şi Actul Pieţei Unice I şi II.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii