Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
14:13 26 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

19 din 20 cazuri de Cancer Bronhopulmonar se inregistreaza in randul fumatorilor Ziua Mondiala Antifumat - 31 Mai 2010

ro

31 May, 2010 18:56 927 Marime text
Tema aleasă de către Organizaţia Mondială a Sănătaţii pentru Ziua Mondială Antifumat este "marketingul industriei de tutun pune în pericol femeile". Publicitatea pentru tutun care are ca ţintă femeile creează o legătură falsă între fumat şi frumuseţea, libertatea şi puterea feminină, valori extrem de atractive mai ales pentru femeile tinere.

De asemenea , fumatului în timpul sarcinii este deosebit de periculos. "Dacă în mod obişnuit un nefumător poate alege să se îndepărteze de cei care fumează în preajma lui, fătul nu are această opţiune. Fumatul în timpul sarcinii poate duce la avort spontan, greutate mică la naştere şi chiar malformaţii" a declarat dr. Adrian Mocanu, managerul Institutului de Pneumoftiziologie "Marius Nasta" din Bucureşti.

Obicei vechi de secole, fumatul produce anual milioane de victime. 6 persoane mor în fiecare minut! Din păcate, tabagismul are toate şansele să devină principala cauză de morbiditate şi mortalitate din lume în următorii ani."Riscul de cancer pulmonar creşte proporţional cu numărul de ţigări fumate şi durata fumatului" a declarat prof. univ. dr. Miron Bogdan, preşedintele Comisiei de Pneumologie din cadrul Ministerului Sănătăţii. Însă partea cea mai tragică a statisticilor privind afecţiunile cauzate de acest viciu e faptul că acestea pot fi evitate. Cei aproximativ 1,1 miliarde de fumători din lume ar putea oricând să aleagă sănătatea lor şi o viaţă activă în detrimentul unui obicei care ... nu le oferă niciun beneficiu real.

În programul Stop Fumat, program iniţiat de Ministerul Sănătăţii şi Institutul de Pneumoftiziologie „Marius Nasta", pe parcursul anului 2009 au fost implicaţi 70 medici şi 30 de psihologi. Dr. Adrian Mocanu, managerul Institutului de Pneumoftiziologie "Marius Nasta" a declarat că "în perioada 1 ianuarie - 31 octombrie 2009, 24.431 de persoane s-au adresat medicilor tabacologi din cabinetele de consiliere, dintre care 23.500 au beneficiat de tratament". Rata de succes a programului (nefumători la sfârşitul tratamentului) a fost de 39,1%.

Conform unui studiu realizat de Institutul "Marius Nasta", în 2009 prevalenţa fumatului zilnic la persoanele cu vârsta peste 15 ani a fost de 27,9%, în scădere faţă de 2008 (30,9%). De asemenea, s-a redus şi prevalenţa celor care fumează ocazional, ajungând la 4,5% în 2009 faţă de 5,2% în anul 2008. În 2009, 51,1% dintre fumătorii zilnici au încercat să renunţe la fumat, jumătate din ei au făcut aceasta în repetate rânduri. Dintre ei, 77,1% au rezistat cel puţin o săptămână, iar unii chiar câteva luni.

Cei mai afectaţi de viciu sunt bărbaţii. În jur de 34,5% dintre aceştia fumează zilnic, în principal cei cu vârstele cuprinse între 25 şi 44 de ani. În schimb, prevalenţa fumatului în rândul femeilor este crescută în rândul femeilor tinere (grupa de vârstă 15 - 24 de ani) - 27,9% comparativ cu media de 21,9%. Vârsta mică a femeilor fumătoare reprezintă un semnal de alarmă întrucât impactul asupra sănătaţii acestora odată ajunse la maturitate este major, mai ales dacă nu renunţă la acest viciu.

Efectele negative ale fumatului nu se manifestă numai asupra sănătăţii ci şi asupra bugetului. Cum majoritatea fumătorilor consumă zilnic între 10 şi 20 de ţigări (47,1%), cei mai mulţi dintre români (32,6%) au cheltuit în august 2009 mai mult de 200 lei pentru procurarea ţigărilor.

PR şi Comunicare: Andra Neguş, PR Executive, Mobil: 0733.011.106, E-mail: comunicare@sanatateamediagroup.ro

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii