Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
11:02 19 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Povestea insolvenţei SC Mara Construct SRL, firma deţinută de fina lui Nicuşor Constantinescu

ro

25 Feb, 2017 00:00 4285 Marime text
Societatea comercială Mara Construct SRL, deţinută de Maria Cătălina Lăpăduş, fiica Sandei Ciocoiu - al cărei nume a apărut, de-a lungul timpului, alături de cel al omului de afaceri Sorin Strutinsky, în societatea Conpress Holding - şi fina de cununie a lui Nicuşor Constantinescu, fostul preşedinte al Consiliului Judeţean Constanţa, a intrat în insolvenţă. Şi asta la cererea unei firme din Tulcea, Roca Nofin SRL, care ar avea de recuperat suma de 170.000 de lei. Dosarul privind insolvenţa SC Mara Construct SRL se află pe rolul Tribunalului Constanţa, din data de 11 iulie 2016, iar până în prezent au fost acordate trei termene de judecată. În prezent, societatea comercială Mara Construct SRL are calitatea de inculpat, ea fiind trimisă în judecată în două dosare instrumentate de Andrei Bodean, procuror al Direcţiei Naţionale Anticorupţie - Serviciul teritorial Constanţa.

Datorie de 170.000 de lei 

Conform Monitorului Oficial al României, prin cererea de chemare în judecată înregistrată pe rolul Tribunalului Constanţa, la data de 11 iulie 2016, creditoarea SC Roca Nofin SRL a solicitat deschiderea procedurii insolvenţei faţă de debitoarea SC Mara Construct SRL. În motivarea cererii s-a precizat că împotriva debitoarei creditoarea deţine o creanţă în valoare de 170.000 de lei, rezultată din obligaţii contractuale ca urmare a executării unor lucrări, fiind emisa factura nr. 009/07.07.2015, achitată parţial, deşi scadenţa a fost depăşită de mai mult de 60 de zile.

Mara Construct a solicitat respingerea cererii 

În replică, SC Mara Construct SRL a formulat întâmpinare prin care a solicitat respingerea cererii. Reprezentanţii firmei au recunoscut debitul solicitat de societatea reclamantă şi au arătat că neplata restului de factură este generată de faptul că, prin Ordonanţa din 17.10.2015 emisă de DNA - Serviciul Teritorial Constanţa, s-a luat măsura instituirii sechestrului asigurător asupra sumelor aflate în conturile băneşti aparţinând pârâtei. Pârâta a afirmat că deţine în conturile asupra cărora s-a dispus măsura asigurătoare sume suficiente pentru acoperirea creanţelor, dar acestea sunt momentan indisponibilizate. Faţă de această situaţie de fapt, dovedită prin înscrisuri, instanţa a constatat că debitorul nu se află în încetare de plăţi.

De acord cu insolvenţa  

La termenul de judecată din 19 octombrie 2016, pârâta debitoare (SC Mara Construct SRL), prin reprezentant convenţional, a precizat că este de acord cu deschiderea procedurii insolvenţei în forma generală şi cu desemnarea în calitate de administrator judiciar a celui propus de către reclamanta-creditoare (SC Roca Nofin SRL).

Administrator judiciar, CII Pop Nicoleta  

Astfel, în şedinţa din data de 19 octombrie 2016, Tribunalul Constanţa a admis cererea formulată de SC Roca Nofin SRL, în contradictoriu cu SC Mara Construct SRL, şi a dispus deschiderea procedurii generale a insolvenţei faţă de ultima societate precizată. Totodată, a fost desemnat provizoriu practicianul în insolvenţă CII Pop Nicoleta, în calitate de administrator judiciar, cu un onorariu de 3.000 de lei, exclusiv TVA.

Fina lui Nicuşor Constantinescu  

Societatea comercială Mara Construct SRL a fost înregistrată la Oficiul Registrului Comerţului de pe lângă Tribunalul Constanţa în 2007, cu sediul în localitatea Mihail Kogălniceanu. Societatea are un singur asociat, în persoana Mariei Cătălina Lăpăduş, fiica Sandei Ciocoiu - al cărei nume a apărut, de-a lungul timpului, alături de cel al omului de afaceri Sorin Strutinsky, în societatea Conpress Holding - şi fina de cununie a lui Nicuşor Constantinescu, fostul preşedinte al Consiliului Judeţean Constanţa.

Mara Construct, inculpat  

Potrivit Monitorului Oficial, în urma verificărilor efectuate de către administratorul judiciar pe ecrisul Tribunalului Constanţa, acesta a constatat că debitoarea SC Mara Construct SRL se afla în stare de judecată, având calitatea de inculpat, pentru constituirea unui grup infracţional organizat.

Proiecte mari. Lucrări executate în procent de 80%  

În fapt, în perioada 19.09.2011-10.09.2015, debitoarei SC Mara Construct SRL, i-au fost atribuite două contracte de lucrări privind „Reabilitarea Monumentului Triumfal Tropaeum Traiani“ şi „Restaurarea, consolidarea, protecţia, conservarea şi punerea în valoare a sitului arheologic Cetatea Capidava“, lucrări pe care debitoarea le-a executat în procent de 80%. Finanţarea acestor contracte a fost obţinută prin fonduri din bugetul Uniunii Europene, de la bugetul de stat şi din bugetul Consiliului Judeţean Constanţa. 

Dosar deschis la DNA 

Urmare a sesizării de către Parchetul de pe lângă Direcţia Naţională Anticorupţie - Serviciul Teritorial Constanţa, cu privire la săvârşirea unor infracţiuni de natură penală şi a unor prejudicii provenite din săvârşirea infracţiunii de evaziune fiscală, s-a deschis dosarul nr. 207/P/2015 cu privire la urmărirea penală a fostului administrator şi a societăţii Mara Construct SRL. Din acest motiv, DNA - Serviciul Teritorial Constanţa a emis Ordonanţa din data de 17.10.2015, de luare a măsurilor asigurătoare a sechestrului asupra sumelor aflate în conturile debitoarei, deschise la Trezoreria Constanţa şi la Banca Transilvania SA.

Administratorul judiciar, invitat la Anticorupţie  

În data de 12 decembrie 2016, administratorul judiciar al debitoarei SC Mara Construct SRL a fost invitat la sediul DNA - Serviciul Teritorial Constanţa, pentru a i se aduce la cunoştinţă faptul că s-a dispus punerea în mişcare a acţiunii penale împotriva debitoarei Mara Construct SRL, pentru presupusa săvârşire a următoarelor infracţiuni: evaziune fiscală, folosire sau prezentare cu rea-credinţă de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri de la bugetul general al Uniunii Europene.

Ar fi acţionat cu rea-credinţă  

„Toate aceste infracţiuni, constând în aceea că, în perioada de executare a contractului de execuţie de lucrări nr. 26844/31.12.2010, având ca obiectiv reabilitarea clădirii Muzeului de Istorie Naţionala şi Arheologie Constanţa, încheiat cu UAT Judeţul Constanţa, în vederea implementării proiectului «Hiperb - Muzeu al secolului XXI pentru turiştii din Constanţa», proiect finanţat prin Programul Operaţional Regional ( POR) 2007-2013, în mai multe rânduri şi în baza aceleiaşi rezoluţii infracţionale, a folosit cu rea-credinţă documente inexacte care cuprindeau date neconcordante cu realitatea, cu scopul obţinerii pe nedrept, de la autoritatea contractantă, de fonduri provenind de la bugetul general al UE“, conform Monitorului Oficial.

Imposibilitate reală de reorganizare  

În final, administratorul judiciar a depus concluzii privind imposibilitatea reală de reorganizare a debitoarei SC Mara Construct SRL. Şi asta în contextul în care societatea nu desfăşoară nicio activitate economică de 12 luni, nu are salariaţi, nu are contracte în derulare. Mai mult decât atât, DNA Constanţa a luat măsura asigurătoare a sechestrului penal asupra sumelor aflate în conturile SC Mara Construct deschise la Trezoreria Constanţa şi la Banca Transilvania SA (conturi în care societatea deţine suma de 20.133.438,96 de lei, conform extraselor de cont depuse la dosarul cauzei).

Date despre Roca Nofin SRL 

Firma Roca Nofin SRL are sediul social în localitatea Babadag. Înfiinţată în anul 2013, firma are un capital social subscris de 200 de lei, integral vărsat, compus din 20 de părţi sociale. Asociat unic este Gheorghe Georgescu, născut pe 28.06.1948, în satul Mircea Vodă, Tulcea. Tot el este şi administratorul societăţii, care se ocupă de tăierea, fasonarea şi finisarea pietrei.
 
Citeşte şi: 
 
Afaceristul Constantin Dima, de la Mara Construct, a scăpat din „ghearele“ controlului judiciar (rechizitoriu)
 
DNA Constanţa „loveşte“ din nou!
Afaceristul Constantin Dima şi Mara Construct, trimişi în judecată pentru a doua oară (rechizitoriu)

 
Lucrătura procurorului Bodean!
Începe judecata afaceristului Constantin Dima, de la Mara Construct (rechizitoriu)

 
Cum a „căzut“ Dima de la Mara Construct
„Documente false şi inexacte“ la Consiliul Judeţean Constanţa (rechizitoriu)
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii