Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
00:43 09 07 2020 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Afaceristul Constantin Dima, de la Mara Construct SRL, trimis în judecată de DNA. Noul termen, în septembrie

ro

31 Jul, 2018 00:00 1114 Marime text
Tribunalul Constanţa a acordat un nou termen în dosarul în care procurorii DNA Constanţa au dispus, în martie 2017, trimiterea în judecată a omului de afaceri Constantin Dima, la data presupuselor fapte administrator al SC Mara Construct SRL, suspectat de folosire sau prezentare cu rea-credinţă de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri europene, în formă continuată şi evaziune fiscală, în formă continuată.
 
Cauza se va afla în atenţia magistraţilor pe data de 18 septembrie, noul termen stabilit fiind al şaselea.
 
În cauză, procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie - Serviciul Teritorial Constanţa au dispus trimiterea în judecată a mai multor persoane fizice şi juridice.
 
În rechizitoriul întocmit, procurorii au reţinut următoarea stare de fapt: la data de 31 decembrie 2010, în vederea implementării proiectului „HIPERB - Muzeu al secolului XXI pentru turiştii din Constanţa“, între SC Mara Construct SRL reprezentată de inculpatul Dima Constantin, şi Consiliul Judeţean Constanţa a fost încheiat un contract de execuţie lucrări, având ca obiectiv reabilitarea clădirii Muzeului de Istorie Naţională şi Arheologie Constanţa.
 
Pe toată perioada execuţiei contractului, inculpaţii SC Mara Construct SRL şi Dima Constantin au folosit, cu rea-credinţă, în relaţia cu Consiliul Judeţean Constanţa, documente inexacte (facturi şi situaţii de lucrări) care cuprindeau date neconforme cu realitatea, în scopul obţinerii pe nedrept, de la Consiliul Judeţean, a banilor provenind din fonduri europene nerambursabile.
 
O parte din aceste documente au fost furnizate de către ceilalţi inculpaţi, administratori ai unor societăţi cu un comportament de tip „fantomă“ -care au emis facturi ce nu reflectau operaţiuni reale şi care au fost înregistrate în contabilitate şi ulterior plătite de către inculpaţii Dima Constantin şi SC Mara Construct SRL, cu efectul prejudicierii bugetului de stat cu 788.542,40 de lei, sumă cu care Agenţia Naţională de Administrare Fiscală s-a constituit parte civilă în procesul penal.
 
De asemenea, Consiliul Judeţean Constanţa a comunicat că se constituie parte civilă în cauză cu suma de 8.963.612,64 de lei, reprezentând fonduri europene nerambursabile.
 
În cauză, procurorii au dispus măsura asigurătoare a sechestrului asupra mai multor terenuri ce aparţin inculpatului Petrache Lucian.
 
Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Constanţa, cu propunere de a se menţine măsurile asigurătoare dispuse în cauză.
 
Într-un alt dosar, Dima Constantin este bănuit de constituire a unui grup infracţional organizat, folosire cu rea-credinţă de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri, în formă continuată (două fapte), evaziune fiscală, în formă continuată (două fapte), spălare a banilor (două fapte) şi fals în declaraţii.

Ti-a placut articolul?

Comentarii