Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
22:27 24 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Ştiaţi că...? Scriitorul şi matematicianul Ion Barbu...

ro

11 Aug, 2014 12:35 5109 Marime text
În urmă cu 53 de ani, pe 11 august, la spitalul „Vasile Roaită” din Bucureşti, se stingea din viaţă scriitorul şi matematicianul Ion Barbu, fiind bolnav de cancer la ficat.

Născut pe 19 martie 1895, la Câmpulung-Muscel, Dan Barbilian, pe numele lui adevărat, a avut înclinaţii spre matematică şi a devenit poet din ambiţia de a-i demonstra colegului şi prietenului său Tudor Vianu că poate scrie şi literatură. Ion Barbu a studiat matematica la Facultatea de Ştiinţe din Bucureşti şi s-a ocupat de teoriile algebrei moderne, de teoria algebrică a numerelor şi de teoria determinismului.
 
Ion Barbu a debutat în revista lui Al. Macedonski, „Literatorul”, cu poezia „Fiinţa”, semnând pentru prima dată cu pseudonimul Ion Barbu. A participat la cenaclul lui Eugen Lovinescu, care îl prezintă ca pe „un poet nou” şi care îi publică mai multe poezii în revista „Sburătorul”.
Ion Barbu şi-a continuat studiile matematice în Germania şi a luat doctoratul la Bucureşti. În anul 1921, îi apare primul volum de versuri „După melci”, iar in 1930 „Joc secund”.

Din 1931, Ion Barbu a fost conferenţiar, apoi profesor de matematică la Universitatea din Bucureşti şi a publicat peste 80 de studii de specialitate, semnate Dan Barbilian, devenind unul dintre cei mai cunoscuţi matematicieni din Europa.
 
Sursa foto: Wikipedia
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii