Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
02:12 27 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

11 septembrie 2001 rămâne ziua celor mai sângeroase atentate din istorie

ro

11 Sep, 2016 00:00 2260 Marime text
 

În urmă cu 15 ani, proape 3.000 de persoane și-au pierdut viața după ce membri ai organizaţiei teroriste Al-Qaeda au deturnat patru avioane de pasageri pentru a ataca simbolurile economice, militare şi politice americane.
 
La ora locală 8.46 (15.46, ora României), zborul numărul 11 al companiei American Airlines, cu 92 de pasageri şi cinci terorişti la bord, a lovit turnul nordic al World Trade Center. După 17 minute, a avut loc un al doilea atac, fiind lovit cel de-al doilea turn. Ulterior, un alt avion, de data aceasta cu 64 de pasageri şi cinci terorişti la bord, a lovit clădirea Pentagonului din Arlington, Virginia. După ce pasagerii din altă cursă s-au luptat cu teroriştii, încercând să recâştige controlul, avionul, care se presupune că ar fi trebuit să atace Casa Albă, s-a prăbuşit în Pennsylvania.
 
După tragedia din Statele Unite, au fost lansate teorii conform cărora atacurile de la 11 septembrie 2001 au fost regizate, fiind îndeplinite de arabi înarmaţi, dar ordonate de către oameni puternici şi extrem de bogaţi, care dispuneau de dispozitive militare pe teritoriul SUA.
 
În săptămânile după atentate, primele patru cuvinte căutate pe Google au fost Nostradamus, CNN, World Trade Center şi Osama bin Laden, duşmanul numărul 1 al Statelor Unite şi conducătorul organizaţiei teroriste Al-Qaeda, care a fost ucis în anul 2011 de către o trupă specială americană.
 
La 15 ani de la atentatele din 11 septembrie 2001 liderul Al-Qaida Ayman al-Zawahiri a postat pe internet un material video în care ameninţă cu repetarea „de mii de ori” a unor astfel de atacuri, transmite AFP.
 
În jur de 100 de copii s-au născut după ce taţii lor au murit în atacul din 2001, ei fiind cunoscuţi sub denumirea de „Copiii de la 11 septembrie”. Revista People, acum, la 15 ani de la atacuri, prezintă noi testimoniale ale unora dintre ei, acum adolescenţi, şi ale familiilor lor. Tatăl lui Lauren McIntyre, ofiţer de poliţie, a murit după ce a intrat în South Tower pentru a-i salva pe alţii. Lauren, care acum are 14 ani, s-a născut la mai puţin de trei luni după atacuri.  
 
Ronald Milam junior, care are acum 14 ani, l-a pierdut pe tatăl său în timp ce mama lui era însărcinată în cinci luni. El joacă acum baschet la liceu şi are inscripţionat pe tricou numărul 33, vârsta tatălui său când a murit. „Simt că tata se uită la mine", spune el. „Orice mişcare fac, e aici”.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii