Pentru perioada Paştelui
informaţii utile, tradiţii, program magazine
09:53 25 07 2017 Citeste un ziar liber! Unde ne gasiti?

Sănătate Mărarul, un condiment cu valori terapeutice

ro

27 Oct, 2015 00:00 1047 Marime text
Mărarul este o plantă anuală, foarte aromată, originară din zona Mediteranei. Conţine o cantitate mare de ulei eteric, dar şi vitaminele A, B şi C, flavonoide, clorofilă, minerale, precum calciu, potasiu, sulf, fier, magneziu şi sodiu, tanini, mucilagii, albuminoide, substanţe răşinoase şi fitoestrogen. Mărarul are proprietăţi diuretice, sedative, stomahice, antiseptic intestinale, carminative, galactogoge, antiinflamatorii, antispastice, antialergice, tonice fizic şi psihic.
 
Datorită acestor proprietăţi, mărarul întăreşte şi revigorează întregul organism, combate osteoporoza şi alte boli osoase, stimulează activitatea rinichilor, dizolvă calculii renali, elimină inflamaţiile renale şi excesul de urină, precum şi substanţele toxice şi infecţiile renale. De asemenea, calmează crizele de epilepsie, ameliorează durerile de cap, combate insomnia, stările de anxietate, depresia şi asigură o relaxare plăcută a muşchilor în timpul somnului.
 
De asemenea, mărarul stimulează funcţiile intestinale, calmează durerile abdominale, crampele şi colicile la copii, combate balonările şi acumularea de gaze prin aerofagie, previne simptomele colonului iritabil, combate spasmele gastrice şi ulceroase, măreşte pofta de mâncare. Datorită carvonei, un ulei eteric cu proprietăţi antioxidante, mărarul are efecte în prevenirea şi combaterea cancerului. Acesta are efecte antibiotice asupra astmului bronşic, asigură o respiraţie proaspătă, degajează căile respiratorii şi combate gripa, febra şi răceală. În plus, calmează durerile uşoare de dinţi şi împiedică formarea cariilor şi a infecţiilor bacteriene la nivelul gingiilor.
 
 

Ti-a placut articolul?

Comentarii