Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
13:04 29 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Sănătate Lista afecţiunilor provocate de carenţa vitaminei D

ro

10 Feb, 2016 00:00 1448 Marime text
Vitamina D sau vitamina soarelui este recunoscută pe scară largă pentru importanţa sa în metabolismul calciului şi sănătatea oaselor, însă poate juca un rol important şi în prevenirea infecţiilor respiratorii, contribuind astfel la producerea de antibiotice ce acţionează în mod natural. Potrivit cercetărilor, persoanele cu un deficit de vitamina D au cu 36% mai multe şanse să sufere de infecţii ale căilor respiratorii, în comparaţie cu cei cu un nivel adecvat. De asemenea, un nivel ridicat de vitamina D ajută la menţinerea sănătăţii funcţiilor cognitive.
 
Această vitamină este necesară pentru buna protecţie a celulelor, dar şi pentru buna funcţionare a comunicării între neuroni. Deficienţa de vitamina D se află într-o strânsă legătură cu apariţia rahitismului la copii, un sistem osos slăbit şi slaba putere de concentrare. Carenţa vitaminei D, totodată, duce la îmbătrânire prematură, osteoporoză, arteroscleroză, deficit imunitar şi chiar la atrofierea organelor.
 
Lista interminabilă a afecţiunilor provocate de această deficienţă poate fi completată cu încă o afecţiune, boala Parkinson, o tulburare neurologică asociată cu declinul cognitiv a persoanei în cauză. De menţionat este că vitamina D contribuie şi la creşterea şi la dezvoltarea normală a organismului, reglând utilizarea calciului la nivelul celulelor. Se consideră că o expunere de zece-15 minute, de două ori pe săptămână, a feţei, spatelui, braţelor sau picioarelor permite sinteza unei cantităţi adecvate de vitamina D.
 
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii