Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
03:25 27 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Procese prin care distrugem nutrienţii din alimente

ro

25 Sep, 2014 00:00 877 Marime text
Preocuparea pentru un stil de viaţă sănătos şi o alimentaţie cât mai naturală este din ce în ce mai prezentă în vieţile noastre. Din grija de a nu mânca tot felul de E-uri sau produse care nu sunt sănătoase, citim ambalajele tuturor alimentelor.
 
Procesul nesănătos începe încă din momentul în care este plantată sămânţa şi până ajunge în farfurie. De aici, procesele de gătire sau prelucrare duc la pierderea şi mai multor valori nutritive ale alimentelor.
 
Un cunoscut proces prin care distrugem nutrienţii este temperatura ridicată. Foarte multe enzime, vitamine, probiotice nu supravieţuiesc procesului de încălzire. Şi produsele lactate pierd mulţi nutrienţi fragili şi bacterii benefice prin pasteurizare. Consumate înainte de prelucrare, aceste alimente pot asigura o digestie bună şi pot susţine starea de sănătate a organismului. Cel mai nociv proces de încălzire prin care sărăcim alimentele de nutrienţi este gătitul la microunde. Prin acest proces, moleculele de apă sunt excitate, ducând la formarea căldurii din interior către exterior. Astfel, celulele sunt ucise v rând pe rând iar vitaminele şi fitonutrienţii sunt descompuşi integral.
 
Procesarea este şi ea un procedeu care duce la pierderea multor valori nutritive din alimente. Cerealele sunt cel mai des supuse unei astfel de prelucrări. Astfel, majoritatea produselor de panificaţie au un mic proces de nutrienţi.
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii