Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
04:59 12 12 2017 Citeste un ziar liber! Unde ne gasiti?

Preparate culinare by Poliana Cozonac

ro

19 Nov, 2014 00:00 1296 Marime text


Cu toate ca procesul de fabricare a cozonacilor e unul indelungat si destul de anevoios, de doua ori pe an nu imi place nimic mai mult decat sa ma trezesc dimineata si sa "sacrific"o zi pentru prepararea lor. Numai in momentul in care casa incepe sa miroasa a cozonaci copti intru cu adevarat in spiritul sarbatorilor. Abia apoi putem impodobi bradul, vopsi ouale sau face orice alte pregatiri.

Ingrediente

coaja rasa de lamaie 1 lingura
coaja rasa de portocala 1 lingura
sare 1 lingurita

Pentru umplutura de mac (suficienta pentru 2 cozonaci)

seminte de mac 200 grame
lapte 400 ml
albusuri 2
zahar pudra 100 grame
esenta de vanilie 1 lingura

Pentru umplutura de nuca (suficienta pentru 2 cozonaci)

miez de nuca 400 grame
cacao 2 linguri
albusuri 2
zahar pudra 100 grame
esenta de rom 1 lingura

Mod de preparare

Incepem prin a pregati maiaua pentru plamadeala. 3 linguri de faina se oparesc cu 200 ml de lapte clocotit si se amesteca puternic pana se obtine o pasta omogena si lipicioasa. Se lasa sa se raceasca.
Separat, intr-un castron, dizolvam drojdia in 50 ml de lapte caldut impreuna cu o lingura de ahar. Se lasa la loc cald la crescut. Cand faina oparita este rece si drojdia este crescuta se amesteca amandoua intr-un castron
mai mare cu mixerul pana formeaza bule de aer. Aceasta este plamadeala pe care o lasam la crescut in loc foarte cald pana isi dubleaza volumul (cel putin). Cat timp creste plamadeala pregatim restul ingredientelor. Galbenusurile se freaca cu zaharul si cu cei 150 ml de lapte cald care a mai ramas, pana zaharul e dizolvat. Untul impreuna cu cele trei linguri de ulei se topesc la foc mic pana dobandesc o nuanta aramie. Aceasta va da cozonacului o savoare deosebita. Albusurile se bat spuma tare.

https://www.preparate-culinare.ro/deserturi/92-cozonac

Ti-a placut articolul?

Comentarii