Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
09:05 19 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

De ce poate candida Piedone

ro

18 Apr, 2016 19:11 1245 Marime text
Un magistrat de la Judecătoria sectorului 4 susţine că Piedone poate candida pentru un nou mandat de primar, deoarece nu este condamnat definitiv în instanță în dosarul Colectiv, cu menţiunea că doar comunitatea îl poate sancționa, prin vot.
 
„În lipsa unei hotărâri definitive de condamnare, fiecare persoană (inclusiv candidații la funcțiile publice) beneficiază de prezumția de nevinovăție, conform art. 23 alin. 11 din Constituția României. Instanța subliniază, ca urmare a depunerii cazierului judiciar, că intimatul (Piedone, n.r.) nu a fost condamnat prin hotărâre judecătorească pentru faptele evocate de petenți și este considerat nevinovat până la proba contrară, neavând obligația de a-și dovedi nevinovăția, întrucât aceasta este prezumată de lege. În această procedură electorală, cetățenii cu drept de vot sunt cei care decid, în urma voturile exprimate în mod legal, asupra oportunității unei candidaturi stabilite anterior ca fiind formal legală de către autoritățile abilitate, respectiv organismele electorale și instanțele de judecată. Instanța subliniază că legea nu prevede drept condiție de admisibilitate a candidaturii buna reputație a candidatului și nici nu ar putea stipula o asemenea condiție, întrucât, într-un stat democratic, fiecare cetățean cu drept de vot poate, conform aprecierii sale subiective, să voteze un anumit candidat sau să se abțină de la a-l vota", se arată în motivarea instanței.
 
Reamintim că Judecătoria sectorului 4 a respins contestațiile depuse de zece supraviețuitori și rude ale celor decedați în incendiul de la Colectiv împotriva candidaturii lui Piedone la funcția de primar.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii