Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
06:39 04 05 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Ministerul Afacerilor Externe salută declaraţia delegaţiei Adunării Parlamentare a OSCE

ro

11 Dec, 2012 00:34 819 Marime text

Ministerul Afacerilor Externe al României salută declaraţia delegaţiei Adunării Parlamentare a Organizaţiei pentru Securitate şi Cooperare în Europa (AP OSCE) cu privire la desfăşurarea alegerilor parlamentare din România de la 9 decembrie 2012.

Misiunea de observare a fost compusă din 17 parlamentari, membri ai AP OSCE.

Delegaţia AP OSCE a făcut publică o declaraţie, astăzi, 10 decembrie 2012, privind concluziile rezultate în urma observării scrutinului electoral pentru alegerea deputaţilor şi senatorilor. Concluziile menţionează că "România este o ţară cu o societate pluralistă, care respectă drepturile fundamentale şi în care procesul politic se desfăşoară pe un fundament democratic. Există toate instituţiile necesare pentru desfăşurarea unor alegeri libere şi corecte. Dincolo de deschiderea întârziată a câtorva sute de secţii de votare, datorată condiţiilor meteorologice, procedurile din ziua votului s-au desfăşurat în general fără incidente sau fără un număr semnificativ de neregularităţi raportate."

Aceste concluzii vin în concordanţă cu declaraţia ministrului afacerilor externe, Titus Corlăţean, care a precizat că "aşteptarea cetăţenilor României şi aşteptarea partenerilor internaţionali ai României este legată de necesitatea ca toţi actorii politici din România să respecte voinţa cetăţenilor români".

Ministerul Afacerilor Externe precizează că şi Biroul pentru Drepturile Omului şi Instituţii Democratice al OSCE (ODIHR/OSCE) a participat la observarea alegerilor din 9 decembrie 2012 cu o Misiune Electorală de Experţi, al cărei Raport va fi publicat la aproximativ două luni, ulterior datei alegerilor. Metodologia ODIHR este considerată standardul cel mai înalt în materie de evaluare a desfăşurării alegerilor şi constituie un etalon în materie de monitorizare electorală preluat de mai multe organizaţii internaţionale, inclusiv Uniunea Europeană. Metodologia ODIHR constă în monitorizare pe termen lung şi scurt şi este elaborată independent de către această instituţie autonomă a OSCE şi perfecţionată de-a lungul a peste 16 ani şi 150 de misiuni de monitorizare a alegerilor.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii