Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
12:32 26 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

#sărbătoreşteDobrogea Dr. Ioan Muntean - „Dobrogea a avut în toate timpurile o soartă aparte“

ro

30 Oct, 2017 00:00 2976 Marime text
„Situată la răscrucea a două mari drumuri, dintre care primul uneşte Marea Nordului cu Marea Neagră şi taie Europa în diagonală, de la gurile Rinului până la cele ale Dunării româneşti, iar celălalt uneşte, în sensul unui meridian, pe de o parte porturile Mediteranei orientale cu acelea ale Pontului stâng, iar pe de alta, stepele pontice cu Strâmtorile, Dobrogea a avut în toate timpurile o soartă aparte în complexul de provincii care alcătuiesc teritoriul actual al neamului românesc. Fără această răscruce de drumuri nu se poate explica nici aspectul etnografic al ţinutului - un mozaic de neamuri în toate perioadele istoriei - nici valoarea economică, politică şi militară de cap de pod şi poartă spre Orient, dar nici soarta de drum al invaziilor şi, mai târziu, al armatelor imperiale, pe care i-a hărăzit-o istoria în lungul atâtor veacuri. Această mare răscruce de drumuri explică şi destinul istoric al unei regiuni de numai 15.000 km2.
 
La scară planetară insignifiant, la scară europeană abia determinat, spaţiul dobrogean a fost, în istoria sa, implicat în geopolitica a două continente, Europa - cu extremitatea sa sud-estică şi Asia continentală.“
 
Ioan Muntean, „Interferenţe geopolitice la Dunărea de Jos în epoca modernă“, Bucureşti, Editura Pronostic, 1999. 
 
(„Dobrogea 1878-2008. Orizonturi deschise de mandatul european, volum coordonat de Valentin Ciorbea“, Editura Ex Ponto, Constanţa, 2008, pagina 49)
 
Sursa foto: Anatole Magrin, „Albumul Dobrogei“
 
Anatole Magrin, primul fotoreporter al Constanţei şi fotograf al Casei Regale. La Expoziţia universală de la Paris, din 1892, a fost decorat cu Diploma de onoare pentru calitatea fotografiilor cu tematică balneară care însoţeau exponatele reprezentative ale economiei României. Este consul onorific al Franţei la Constanţa. Publică în 1905 „Albumul Dobrogei“, din care, selectiv, ilustrăm materiale din această rubrică.
 
Citeşte şi: 
 
ZIUA de Constanţa lansează, în curând, Îndreptarul de iubire
 
Zi după zi, până la Ziua Dobrogei, ZIUA de Constanţa va fi semnalul, apelul, conştiinţa care #sărbătoreşte Dobrogea

Ziua Dobrogei, 139 de ani. 14 noiembrie 1878 - 14 noiembrie 2017
 
Ziua Dobrogei

#citeşteDobrogea Despre revista „Ovidiu“, la al şaselea an de apariţie (document)

#scrieDobrogea „Cheia mântuirii noastre este drumul Dunării spre Marea largă deschisă tuturor.“ Mihail Kogălniceanu și Dobrogea românească (galerie foto)
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii