Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
16:51 12 07 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

#RespectTeatru Medalia „Jean Ionescu“ şi placheta CJC #RespectTeatru, pentru solista Iacobina Vlad

ro

01 Sep, 2018 00:00 4536 Marime text
Apreciată pentru acurateţea interpretării, pentru autenticitatea exprimării sale artistice, solista Iacobina Vlad se poate mândri cu o experienţă scenică impresionantă, relevată şi de dr. Adrian Doxan în lucrarea sa „Teatrul Liric (Opera Constanţa)”, pe care o puteţi citi în varianta digitală în Biblioteca virtuală ZIUA de Constanţa.
 


Solista Iacobina Vlad încheie „plutonul” celor 62 de seniori pe care cotidianul ZIUA de Constanţa şi-a asumat să-i omagieze la 12 iunie 2018, cu prilejul evenimentului sugestiv intitulat „Incredibila memorie a teatrului constănţean“, în semn de respect şi apreciere pentru decenii de viaţă petrecute pe scena constănţeană, oferindu-le medalia „Jean Ionescu“, împreună cu placheta #RespectTeatru din partea Consiliului Judeţean, şi o scrisoare de mulţumire din partea Primăriei Municipiului Constanţa.
 
În cartea „Dulcea povară”, pe care o găsiţi în varianta digitalizată în Biblioteca virtuală ZIUA de Constanţa, Jean Badea i-a dedicat o nostalgică prezentare, enumerând câteva dintre rolurile interpretate de-a lungul carierei.
 
O artistă a cărei viaţă a fost şi este un neîntrerupt cântec, o pildă minunată de energie şi iubire de oameni, în ciuda faptului că destinul n-a răsfăţat-o, dimpotrivă, a împovărat-o cu multă durere. E de admirat câtă forţă s-a adunat în trupul şi sufletul acestei femei pentru a lua totul de la început, într-un elan sisific, cu zâmbetul pe buze.
 
După absolvirea Conservatorului „Ciprian Porumbescu”, în 1953, a continuat să cânte în corul Radio, unde fusese angajată încă din anii studenţiei, câştigându-şi apoi statutul de solistă în aceeaşi instituţie şi în Ansamblurile CCA din Bucureşti şi „Maramureşul” din Baia Mare.
 
Din anul 1963 s-a transferat la Teatrul Liric din Constanţa, în care a rămas până la pensionarea din anul 1985. A fost subreta din cele mai cunoscute operete puse în scenă la Constanţa: Carla din Prinţesa circului („Plină de temperament, dar de bun gust, realizează un personaj pitoresc”   Cristina Preoteasa), Miss Daisy Parker din Bal la Savoy (varianta scenică din 1967), Ciboletta din O noapte la Veneţia („[...] prin verva, muzicalitatea şi mobilitatea scenică, este de-a dreptul cuceritoare în rolul Cibolettei”   Dem. Diaconescu), Adela din Liliacul („[...] a conturat cu suficientă plasticitate dificilul personaj al subretei Adela prin prospeţimea jocului de scenă, prin mimică şi dans. A ştiut să evite efectele ieftine ale acutelor şi supraacutelor”   Alex. Colfescu), Pepita din Pericola, Fanny din Ana Lugojana, Suzănica din Lăsaţi mă să cânt, Arsena din Voievodul ţiganilor, Madame Berlon din Cântăreţul mexican ş.a.
 
Iacobina a fost distribuită şi în opera Faust, precum şi în Motanul încălţat, operă pentru copii, în care a interpretat rolul principal. Dar „piesele” sale de rezistenţă dintr-o carieră artistică marcată de multitudinea şi varietatea rolurilor (peste 30) au fost Cristina din Vânzătorul de păsări şi Eliza din My Fair Lady (varianta scenică din 1969). Despre interpretarea sa din musicalul lui Fr. Loewe, într o cronică se aprecia că „[...] izbuteşte să aureoleze personajul cu toată zestrea ei de sensibilitate şi farmec nealterat. Inteligenţa artistică îi netezeşte drumul spre înţelegerea complexă a eroinei. Cu renunţarea la îngroşarea excesivă a vulgarităţii Elizei în prima ipostază, potenţele actoriceşti îi mijlocesc trecerea neforţată prin trăiri contrastante, fie dramatice, expresive sau de interiorizare” (Francisca Ricinski).
 
Fiindu-i străină starea de odihnă, Iacobina n-a renunţat la muzica din operetele atât de dragi ei şi publicului, în concertele organizate de Casa Ofiţerilor din Constanţa. Continuă să cânte şi astăzi, în corul unei biserici din oraş. Ea nu recunoaşte vârsta a treia decât când se uită în actul de identitate...
 
Citeşte şi:
 
Imagini de la eveniment Diplome de Excelență pentru sopranele Gabriela Țigănașu-Popescu și Iacobina Vlad (galerie foto)
 
#RespectTeatru Au construit din iubire, iar ZIUA de Constanţa le-a oferit... nemurire. Digitalizarea celor şapte cărţi despre comunitatea teatrală constănţeană a provocat un proiect unic în România (galerie foto)
 
 
 

Galerie foto:Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Comentarii
Cele mai recente postari