Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
17:03 26 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

#citeşteDobrogea Cum era structurat manualul de Geografie de la 1911. Lucrări din Biblioteca Virtuală ZIUA de Constanţa

ro

12 Apr, 2018 00:00 2368 Marime text

Structurat a fi parcurs de-a lungul a trei trimestre, manualul de „Geografia judeţului Constanţa şi cu generalităţi asupra României“, datând de la 1911, pe care am început a-l prezenta ca făcând parte din colecţia de lucrări valoroase din patrimoniul Bibliotecii Virtuale ZIUA de Constanţa, este foarte compact gândit de fostul revizor şcolar D. Bujilă şi institutorul M. Mitache.
 
Veţi putea constata că, în timpul celui de-al doilea trimestru, se va insista pe informaţia acumulată anterior, pe verificarea ei, cu prea puţine alte noi noţiuni. Aşadar, este introdusă doar noţiunea de ţară, după ce, anterior, se insistă pe recapitularea celor şase plase ale judeţului Constanţa, cu reşedinţele aferente.
 
„Ţara. Împrejurul şi pe lângă judeţul Constanţa mai sunt încă 31 de judeţe, cari toate la un loc alcătuiesc ţara noastră, România. Ţara noastră-i cârmuită de Majestatea sa Regele Carol I. Ţara noastră are 32 de judeţe şi-i destul de mare, căci zile şi săptămâni întregi ne-ar trebui ca să mergem de la un capăt la celălalt al ei.
În România trăim noi românii şi fiecare român este dator să-şi cunoască ţara“. La vremea respectivă, România „semăna cu un braţ îndoit la cot, dar ni se pare că seamănă mai mult cu o cizmă“.
 
După ce sunt trecuţi în revistă vecinii, următorul capitol pe care îl studiau elevii anului 1911 era „Înfăţişarea pământului“, cu Regiunea munţilor, Regiunea dealurilor şi Regiunea şesului. Şi cam aici se încheia materia trimestrului II. În trimestrul al III-lea era abordată „Împărţirea României“, dar acest subiect îl vom trata, mai pe larg, în articolul următor.
 
Până atunci, puteţi răsfoi virtual acest manual, la secţiunea „Cărţi despre Dobrogea“, AICI

Dacă în urmă cu 119 ani pionierul culturii româneşti în Dobrogea, Petru Vulcan, inaugura prima bibliotecă publică la Constanţa, pe 23 noiembrie 2017, printr-o onorantă coincidenţă, cotidianul ZIUA de Constanţa, conştient de rolul său pe tărâmul cultural dobrogean, a inaugurat prima BIBLIOTECĂ VIRTUALĂ - Fondul Documentar „Dobrogea de ieri şi de azi“.  
 
DREPTURI DE AUTOR
 
a) Toate informaţiile publicate pe site de către ZIUA DE CONSTANȚA (incluzând, dar fără a se limita la, articole, informaţii, fotografii, fişiere audio, bannere publicitare) sunt protejate de dispoziţiile legale incidente: Legea nr. 8/1996 privind dreptul de autor şi drepturile conexe, Legea nr. 84/1998 privind mărcile şi indicaţiile geografice şi Legea nr. 129/1992 privind protecţia desenelor şi modelelor), titulari ai drepturilor protejate de lege fiind ZIUA DE CONSTANȚA sau, după caz, furnizorii săi de informaţii.
 
b) Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, decompilarea, distribuirea, publicarea, afişarea, modificarea, crearea de componente sau produse sau servicii complete derivate, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului site-ului, cu excepţia afişării pe ecranul unui computer personal şi imprimarea sau descărcarea, în scop personal şi necomercial în lipsa unui acord scris din partea ZIUA de Constanţa.
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii