Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
14:43 19 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

„Geografia județului Constanța și cu generalități asupra României”, de D. Bujilă și M. Mitache

ro

19 Nov, 2017 17:07 3898 Marime text

Nu puteau lipsi din Biblioteca Virtuală manualele de epocă, cu valoarea lor de altădată, foarte interesantă. Un exemplu în acest sens este și manualul pentru „clasa II primară urbană și Divizia II rurală, anul I și II” - „Geografia județului Constanța și cu generalități asupra României”, scris de D. Bujilă (institutor fost revizor școlar) și M. Mitache (institutor).
Apărut în anul 1911, manualul are pe copertă biserica din Hârșova și un motto „Înainte de orice, Dumnezeu și Patria”.
Primele informații oferite elevilor sunt legate de Orientare, mai precis punctele cardinale, apoi sunt învățați să desenze planul clasei, urmat de planul școlii, casa părintească... „stradele ce trec pe la școală”, „satul și orașul”, „organizarea satului”, „împrejurimile satului”, „comuna rurală și comuna urbană”.  Dar iată cum este descrisă Constanța anului 1911:

„Orașul nostru este așezat pe malul Mării Negre. În mijlocul orașului este Piața Independenței. Din această piață pornesc spre Nord stradele Mircea cel Mare, Carol I și Traian. Din strada Traian se desface șoseaua, care merge spre Mangalia. În partea de Nord a orașului, se încrucișează cu stradele Carol și Mircea cel Mare, strada Ștefan cel Mare. Tot din Piața Independenții pornește spre Sud strada Remus Opreanu, care se prelungește de-a lungul mării, formându-se bulevardul Regina Elisabeta.
Pe strada Traian se află: gimnaziul «Mircea cel Bătrân», palatul administrativ, tribunalul, palatul regal și gara. Pe strada Carol este frumoasa clădire a oficiului telegrafo-poștal. Cazarmele și spitalul sunt în partea de Nord a orașului”.

Se continuă cu noțiunile geografice de câmpie, movilă, dealuri, munți, pârâu, fluviu ș.a.
La „Noțiunea de plasă” este definit subprefectul ca „un om mai învățat și mai priceput, care are grija mai multor comune care formează o plasă”. Sunt descrise plasa Constanța, plasa Mangalia, plasa Ostrov, plasa Megidia (da, nu e greșeală!), plasa Hârșova, plasa Traian, toate însoțite de hărți.

Și pe vremea aceea, „capul județului” era un prefect... care se sfătuia cu oameni aleși de către locuitorii județului, numiți consilieri județeni.
La Noțiunea de țară aflăm că existau 32 de județe. Este interesant să deschideți acest manual la pagina 60, pentru a vedea harta de atunci a României, care era împărțită în patru: România din dreapta Oltului, România dintre Olt și Milcov, România dintre Milcov și Prut și România dintre Dunăre și Mare.

Merită parcurs acest manual doar și pentru a simți românește, așa, ca la 1911.

Lucrarea integrală are 103 pagini şi poate fi descărcată mai jos, în format PDF – dimensiune fişier 10,6 MB
 

Citește în format integral

784


Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Comentarii








Cele mai recente postari