Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
17:10 26 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Radu Argeşanu, fost campion naţional cu Farul Constanţa, a murit „Îmi pare foarte rău, era un om extraordinar!” (galerie foto)

ro

07 Oct, 2016 00:00 4682 Marime text
S-a stins din viaţă, la vârsta de 72 de ani, fostul fotbalist constănţean Radu Argeşanu, campion naţional cu juniorii FC Farul în anii '60. Radu Argeşanu juca portar şi a ajuns şi la echipa mare a Farului, după care a mai evoluat la formaţii precum Ceahlăul Piatra Neamţ şi Sportul Studenţesc. 
 
A fost convocat şi la loturile naţionale de juniori ale României, unde a purtat banderola de căpitan! Înmormântarea a avut loc ieri, la Cimitirul Viile Noi din Constanţa. „Îmi pare foarte rău, a fost un om extraordinar! Era foarte bun ca portar (în ciuda unei înălţimi mai mici pentru acest post), un jucător cu calităţi, serios şi muncitor. A ajuns şi căpitan la lotul naţional de juniori”, a declarat Petre Comăniţă, unul dintre foştii antrenori de la Farul ai lui Radu Argeşanu. „O minge grea a Farului anilor '60 - '70, Radu Argeşanu, al meu unchi, a plecat dintre noi. Dumnezeu să-l odihnească!”, a postat pe Facebook Alex Oancea, nepot al lui Radu Argeşanu.

„Dumnezeu să-i odihnească sufletul în pace!”

Apropiaţi, cunoscuţi şi prieteni au transmis şi ei mesaje de adio. „L-am cunoscut! Dumnezeu să-l odihnească!”, „Condoleanţe! Dumnezeu să-l odihnească!”, „Dumnezeu să-i odihnească sufletul în pace!” sau „Condoleanţe şi să-i fie ţărâna uşoară! De asemenea, un gând pios şi pentru regretatul antrenor «nea Bibi» (n.r. Gheorghe Smărăndescu), ce apare în foto (n.r. o fotografie cu echipa de juniori a Farului campioană în sezonul 1962/1963!”, au fost câteva dintre mesaje.

Primul titlu naţional la fotbal pentru Constanţa

Pe site-ul istoriafotbalului.go.ro se face referire la cele două titluri de campioană naţională obţinute de FC Farul la începutul anilor '60. „Tot în ediţia 1961-1962, Farul a obţinut un rezultat notabil la nivel de juniori, în campionatul republican. În sferturile de finală, juniorii constănţeni au întrecut Minerul Câmpulung cu categoricul scor de 8-1, iar în semifinală au eliminat puternica formaţie a CSMS-ului Iaşi cu 3-2. În finala campionatului, Farul dispune de Mureşul Tg. Mureş cu 4-2, devenind campioană republicană şi aducând pentru prima dată oraşului Constanţa un titlu naţional de fotbal”, este sintetizată istoria medaliei de aur de acum 54 de ani.

Au învins Dinamo în finală 

În ce priveşte titlul din campionatul 1962/1963, sursa citată menţionează: „Seriozitatea cu care s-au pregătit juniorii şi munca depusă de experimentatul antrenor Smărăndescu Gheorghe şi-au spus din nou cuvântul. După ce câştigă seria, Farul întrece Tractorul Braşov în sferturi de finală, 4-1, şi termină la egalitate, 0-0 după prelungiri, cu Crişul Oradea în semifinală. Având o medie de vârstă mai mică, juniorii Farului se califică pentru marea finală de pe stadionul «23 August» din capitală, în care înving Dinamo Bucureşti cu 2-1 (1-0), cucerind pentru a doua oară consecutiv titlul de campioană republicană. Iată care sunt autorii acestor frumoase performanţe: Argeşanu - Ovezea, Stoica, Hulă, Stelea, Melenco, Olteanu, Cojocaru, Vlad, Dragu, Chirez. Rezerve: Petrovici, Ichim, Sali”.
 
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii