Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
22:56 10 05 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Povestea romanţată a unei familii de moldoveni stabiliţi la Constanţa Prenumele unui spadasin de la Farul este unic în România

ro

01 Oct, 2012 01:00 4393 Marime text
scrima_-_dmitrii_si_gleb_nistor.jpgClubul Sportiv Farul Constanţa are doi sportivi de mare viitor, fraţii Dmitrii şi Gleb Nistor. Ambii sunt născuţi în Republica Moldova, dar au ajuns de mici la Constanţa, alături de părinţi.

Din cauza traiului greu din Basarabia, a nesiguranţei şi a insecurităţii, familia Nistor, formată din Romus (tată), Irina (mamă) şi doi copii, Dmitrii şi Gleb, a hotărât să se mute în România, la Constanţa, la sfârşitul anilor 90. De ce Constanţa? Pentru că acolo locuia mama lui Romus, care îl născuse însă pe fiul ei la Baku, în Azerbaidjan. Romus şi Irina s-au cunoscut datorită profesiei (ambii sunt medici), la Chişinău.

Băieţii erau mici când au ajuns la Constanţa, Dmitrii avea trei ani, iar Gleb numai opt luni. Acum sunt mari, Dima îşi va serba luna aceasta majoratul, iar Gleb e cu trei ani mai mic. Ambii învaţă la Liceul Teoretic George Călinescu, în clasa a 12-a, respectiv a zecea. Practic, ei sunt constănţeni, români, plecând de atâţia ani din Republica Moldova. Toţi membrii familiei au cetăţenie română, dar mama şi-a păstrat-o şi pe cea moldovenească.

Cum au început băieţii cu scrima? Povesteşte Dima. „Prin clasa a doua sau a treia, m-am dus pe la clubul Farul, care era aproape de unde locuiam noi. Am vrut să am o activitate extra-şcolară. Scrima mi se părea interesantă, de la muschetarii pe care îi văzusem prin filme". „Eu, la început, mă duceam la Dmitrii, după orele de şcoală, şi mă uitam cum se antrena. Mi-a plăcut şi am început şi eu", arată şi Gleb.

Fraţii Nistor au fost serioşi, s-au ţinut de treabă, iar rezultatele nu au întârziat să apară. Pe lângă alte distincţii, Dima este campion naţional de copii (cu echipa), a mai cucerit un loc întâi la un memorial la Satu Mare, a primit Trofeul Fair-play la Cupa Farul, iar de curând a luat argint cu echipa la Naţionalele de juniori. Prezenţe pe podium şi evoluţii favorabile are şi Gleb, care a atras multe priviri în concursuri.

„Dima e dreptaci, iar Gleb stângaci. Au stiluri diferite. Dima arată foarte frumos pe planşă, elegant. Acum e mai forţos, că a făcut sală, se duce mai agresiv peste adversar. Gleb e calm, se bucură când atacă. El îi ştie pe toţi din ţară", îşi descrie flăcăii Irina, care, ca şi Romus, a devenit pasionată de scrimă.

Sfinţii Gleb şi Boris

Întrucât cei doi soţi nu se hotărau ce prenume să-i pună mezinului familiei, mama a fost cea care a ales: Gleb, de la Sfinţii Gleb şi Boris. Gleb înseamnă om stăpân pe el, de încredere. Tânărul spadasin a descoperit că doar el poartă acest prenume în România. Nu mai e altcineva pe care să-l cheme aşa. „Am făcut cercetări, am căutat şi pe Internet şi nu am mai găsit acest prenume. La început, nu-mi plăcea, dar apoi m-am obişnuit cu el", spune cel mai mic membru al familiei Nistor. Irina râde: „Am văzut odată un film american, iar un personaj avea un prenume asemănător, dar în SUA, aşa că Gleb nu e singur".

În schimb, în ceea ce-l priveşte pe celălalt băiat, ambii soţi au căzut de acord de la început ce prenume să-i pună, întrucât s-a născut pe 26 octombrie, de Sf. Dumitru. După ce termină liceul, Dima ar vrea să urmeze Politehnica, dar ar putea continua şi în scrimă, ca armurier, arbitru sau antrenor. Campionul are şi alte pasiuni în afara acestui sport. Construieşte figurine de ceramică (are vreo 15 acasă) şi a ridicat din beţe de chibrit Turnul Eiffel.

Asalt printre vagoanele de tren

La capitolul episoade amuzante, cei doi fraţi remarcă faptul că nu e concurs naţional în care sportivii de la Farul să nu pice cu cei de la CCS1 Constanţa. De asemenea, ruperea spadelor în întreceri e ceva frecvent. Dima şi Gleb îşi amintesc, râzând, şi de păţania de la o competiţie desfăşurată la Satu Mare, când au întârziat şi, în Bucureşti, pierdeau trenul. Antrenoarea a dat însă un telefon şi garnitura a mai fost ţinută în gară jumătate de oră, până a ajuns grupul de 17 sportivi de la Constanţa. Să-i fi văzut cum fugeau printre vagoane, doldora de bagaje şi de spade!

Din aceeasi categorie mai puteti citi:

CVM Tomis a câștigat Cupa Mării Negre la volei
Farul, demolat la Timișoara
Viitorul a fost aproape de un egal în Giulești
Viitorul Pecineaga e lider la Liga a IV-a. A surclasat CS Agigea
Ce meci, Săgeata a câştigat la Brăila în prelungiri!
Clubul Farul şi-a surclasat adversarele la gimnastică aerobică (galerie foto)
HCM, repetiţie bună înaintea meciului cu Veszprem (galerie foto)
Clasări onorabile pentru tinerii Constanţei la Cupa României
Trei veterani constănţeni, campioni naţionali la scrimă
Locul doi pentru tenismenii de la LPS în turul Diviziei A

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii