Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
03:59 20 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Mihai Covaliu a dat startul Crosului Ziua Olimpică, de la Constanţa „E o plăcere să vezi oameni care menţin tradiţia olimpică“ (galerie foto + video)

ro

19 Jun, 2017 00:00 6441 Marime text
În jur de 300 de iubitori ai mişcării, de toate vârstele, au participat sâmbătă, la Constanţa, la cea de-a 30-a ediţie a Crosului Naţional Ziua Olimpică
 
Întrecerea a fost organizată de Direcţia Judeţeană pentru Sport şi Tineret Constanţa, Asociaţia Judeţeană de Atletism Constanţa, Academia Olimpică Română şi Comitetul Olimpic şi Sportiv Român, alături de partenerii lor. Prima ediţie a întrecerii naţionale, în 1987, s-a desfăşurat la malul mării, iar această ediţie aniversară a avut loc tot pe litoral, după ce Elena Frîncu, fost director al DJST Constanţa şi actual membru al Comitetului Olimpic şi Sportiv Român, a insistat la COSR pentru ca prestigioasa întrecere să fie găzduită în 2017 de Constanţa.
 
Printre cei care s-au aflat sâmbătă alături de alergători, dar care nu au mai luat startul acum, s-au numărat şi participanţi la prima ediţie a crosului olimpic naţional, din 1987, precum Ilie Floroiu (câştigătorul de acum 30 de ani), Ion Draica, Elena Frîncu, dar şi Traian Petcu, în vârstă de 93 de ani, care a venit cu tricoul de la acel cros! La cursă au participat, în schimb, pe lângă marea masă a concurenţilor, şi membri ai echipei Invictus (militari români răniţi în teatrele de operaţiuni), sportivi şi antrenori. Startul s-a dat de pe strada Mircea cel Bătrân, din apropierea Sălii Sporturilor, iar sosirea a fost în Mamaia. Traseul a avut lungimea de cinci kilometri.

Îndemnul preşedintelui COSR

Startul a fost dat de Mihai Covaliu, preşedintele Comitetului Olimpic şi Sportiv Român, care a citit mesajul Comitetului Internaţional Olimpic şi i-a îndemnat pe cei prezenţi să facă sport şi mişcare în general. La eveniment au fost prezenţi, pe lângă Mariana Solomon (directorul DJST Constanţa), Mihai Orzan (inspector DJST), Dragoş Ciucan (inspector şcolar pentru educaţie fizică la ISJ Constanţa) sau Andrei Talpeş (preşedintele Asociaţiei Judeţene de Baschet Constanţa), şi medaliatul olimpic la nataţie Răzvan Florea, dar şi preşedintele Federaţiei Române de Atletism, Florin Florea.

Exemplul dat de membrii Invictus

„Vă mulţumesc că aţi venit la acest cros aniversar, o ediţie foarte frumoasă. Salut şi prezenţa militarilor Invictus, oameni care au fost răniţi reprezentând România, dar care fac sport, sunt activi şi ne dau un exemplu. Ei trebuie să fie lăudaţi şi apreciaţi. Tuturor participanţilor la această întrecere le doresc o zi frumoasă, multă sănătate şi mult succes în ceea ce fac!“, a fost mesajul lui Mihai Covaliu către participanţii la cros.
 
„Mă bucur că la această frumoasă competiţie l-am întâlnit şi pe Traian Petcu, cu tricoul de acum 30 de ani de la cros. E o plăcere să vezi oameni care menţin tradiţia olimpică, care iubesc sportul şi care vin cu plăcere să celebreze această zi a bucuriei şi a unităţii pe care toţi ar trebui să o avem. Tânăra generaţie ar trebui să cunoască aceste exemple“, a mai spus preşedintele COSR, medaliat cu aur la Jocurile Olimpice din 2000 şi cu bronz la ediţia din 2008, dar şi campion mondial în 2005.

Costel Manole, din Cumpăna, pe locul trei

Comuna Cumpăna a fost reprezentată la cros de 40 de copii de la Clubul Sportiv Victoria Cumpăna, de la secţiile fotbal, rugby şi arte marţiale. Lor li s-au alăturat şi antrenorul de rugby Florin Băcioiu, antrenorul de fotbal Edy Năstase şi directorul CS Victoria Cumpăna, Sebastian Bezem. Costel Manole, elev iî clasa a IV-a la Liceul Tehnologic „Nicolae Dumitrescu“ din Cumpăna, a reuşit să se claseze pe locul trei la categoria 9-11 ani. „Felicitări pentru această clasare şi mult succes pe mai departe!“, i-au urat lui Costel Manole autorităţile locale din Cumpăna.

Au urcat pe podium şi fraţii gemeni Bălan

La festivitatea de premiere, grupa de dans sportiv de la Liceul cu Program Sportiv „Nicolae Rotaru“, condusă de Magda Martinescu, a prezentat un program artistic. Alergătorii clasaţi pe podium au fost: categ. 6-8 ani - 1. Ioana Ana Maria Pătraşcu, 2. Amalia Opriţa / 1. Radu Sebastian Ciucă, 2. Fabian Ştefan Bălan, 3. Răzvan Marian Bălan (fraţi gemeni); categ. 9-11 ani - 1. Amalia Pătraşcu, 2. Ioana Bianca Negrişan / 1. Carol Popa, 2. Darius Teişanu, 3. Costel Manole; categ. 12-14 ani - 1. Alexandra Puşcuţă, 2. Cristina Stancu, 3. Elena Ignat / 1. Vlad Gheorghe Catană, 2. Ştefan Oprişan, 3. Eduard David; categ. 15-18 ani - 1. Cristina Olteanu, 2. Anastasia Fotu, 3. Oana Gheorghe / 1. Denis Cvas, 2. Tiberiu Andrei Grigore, 3. Robert Ionuţ Popa; categ. Open 19+ - 1. Antoanela Manac (campioană de triatlon), 2. Diana Pivniceru, 3. Corina Toporău / 1. Cătălin Jitcovici, 2. Daniel Antonaru, 3. Vasile Apetroaie (51 de ani).

Premiu special şi pentru Dumitru Momescu

Toţi cei clasaţi pe podium au primit premii constând în produse sportive. Premiul acordat persoanelor cu dizabilităţi i-a revenit lui Florin Vuţă (Invictus), iar Costel Stanciu, tot de la Invictus, a primit un premiu special pentru „sportivitate ca mod de viaţă“. Cea mai numeroasă familie participanta a fost familia Opriţa, care a alergat în componenţa Angela, Alexandru, David şi Amalia. Premiile pentru cele mai vârstnice persoane le-au revenit lui Traian Petcu (93 de ani) şi dr. Veronica Negreanu (86 de ani). Un premiu special a primit şi Dumitru Momescu, unul dintre alergătorii de la prima ediţie a crosului olimpic naţional, din 1987, tot de la Constanţa. De asemenea, la ediţia din acest an a competiţiei s-au acordat premii şi câştigătorilor de la o tombolă.
 
Sursa foto: ZIUA de Cosntanţa 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii