Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
12:44 18 05 2025 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Marea campioană din Constanța, Cătălina Ponor, inclusă în Gymnastics Hall of Fame. Ceremonie la Oklahoma City, la care a fost și Nadia Comăneci (GALERIE FOTO)

ro

18 May, 2025 07:59 306 Marime text
 Sursa foto: Facebook (Comitetul Olimpic și Sportiv Român)
 
În 2022, International Gymnastics Hall of Fame, galeria mondială a stelelor gimnasticii, a inclus-o pe fosta gimnastă Cătălina Ponor, marea campioană a Constanței, în promoţia 2022 a IGHOF, alături de alte cinci legende ale acestui sport, cu ocazia celei de-a 25-a ceremonii anuale.
 
Una dintre cele mai valoroase sportive ale României, Cătălina Ponor a participat acum, la Oklahoma City, în SUA, la ceremonia de introducere în Gymnastics Hall of Fame.
 
Cătălinei i-au fost alături la acest eveniment special Nadia Comăneci și președintele Comitetului Olimpic și Sportiv Român, Mihai Covaliu, dar și Constantin Petrescu, antrenor în SUA, gimnast român participant la JO Munchen 1972.
 
Cătălina a primit această onoare alături de britanica Beth Tweddle și germanul Andreas Wecker.
 
Ceremoniile au fost  coordonate de Paul Ziert, de la International Gymnast, și au avut loc la Academia de Gimnastică Bart Conner din Oklahoma City.
 
Multiplă campioană olimpică, europeană și medaliată mondială, Cătălina Ponor ocupă un loc de primă mărime în istoria gimnasticii mondiale.
 
În 2021, Cătălina a fost aleasă prin vot membru în Comisia Sportivilor din Federația Internațională de Gimnastică. 

 

Onoare pentru Cătălina Ponor!
 
Cătălina Ponor este al 12-lea reprezentant al gimnasticii românești inclus în International Gymnastics Hall of Fame, înaintea sa fiind primiţi în galeria legendelor gimnasticii:
 
Nadia Comăneci (1993), Bela Karolyi (1997), Ecaterina Szabo (2000), Teodora Ungureanu (2001), Daniela Silivaş (2002), Simona Amânar (2007), Octavian Bellu (2009), Lavinia Miloşovici (2011), Gina Gogean (2013), Aurelia Dobre (2016) şi Andreea Răducan (2018).
 
Seducătoare și puternică în același timp, elegantă și extrem de ambițioasă, Cătălina Ponor a marcat istoria gimnasticii românești. Este prima gimnastă din era modernă care a concurat la trei ediții de Jocuri Olimpice și prima gimnastă care a purtat drapelul României la ceremonia de deschidere a Jocurilor. Cătălina Ponor a câștigat 5 medalii olimpice, trei dintre ele fiind de aur.
 
După debutul ei mondial din 2003, când a câștigat trei medalii de argint la Anaheim, în fieful american, debutul ei olimpic a fost în forță, la Atena 2004, Cătălina a devenit triplă campioană olimpică. Ea a fost cea mai medaliată sportivă a României la acea ediție de Jocuri. O ediție la care gimnastica feminină a câștigat 4 medalii de aur din 6 posibile, plus, un argint și un bronz. Liderul echipei care s-a format din ambiția de a păstra titlul olimpic cucerit la Sydney, Cătălina și-a motivat colegele prin puterea exemplului și prin ambiția nemăsurată de câștiga.


 
Cătălina a fost descoperită și antrenată de Matei Stănei, apoi, antrenorii Mariana Bitang și Octavian Bellu i-au valorificat talentul și au ajutat-o să își împlinească visurile. Aurul de la echipe, dominația de la bârnă și demonstrația de la sol au fost momentele prin care Cătălina a intrat în lumea marilor campioane ale gimnasticii mondiale.
 
Pentru Cătălina a contat mereu echipa, de acolo s-a încărcat cu energie pozitivă. Au urmat ani în care și-a câștigat statutul de ”regină” a bârnei , dar și momente în care a renunțat. După mondialele din 2007 a părăsit gimnastica și a ratat Jocurile Olimpice de la Beijing, din 2008.
 
Bitang și Bellu au readus-o în echipă pentru Jocurile de la Londra, ultimele la care echipa României a fost pe podium, pe locul 3. După ce în finala de la bârnă a pierdut bronzul după o contestație a americancei Raisman, Cătălina a impresionat la sol. Cu o evoluție în care a pus cel mai mult suflet, trăită cu maturitate, oferită cu expresivitate și recompensată cu o medalie de argint, la fel de strălucitoare precum cele trei de aur câștigate la JO de la Atena din 2004, Ponor a ridicat sala în picioare.
 
Între 2012 și 2016, Cătălina a suferit o operație la tendonul ahilian, Cătălina Ponor a suferit că nu a putut ajuta echipa la calificarea olimpică de la mondialele din 2015. Cu tot efortul din 2016, România a ratat prezența cu echipa la Jocurile Olimpice Rio 2016 și șocul a zdrobit gimnastica tricoloră.
În Brazilia, Cătălina a fost portdrapel al Team Romania la Ceremonia de Deschidere, o onoare pentru gimnastica românească, fiind prima reprezentantă a acestei discipline care a purtat drapelul tricolor îi istoria participărilor României la Jocurile Olimpice.
 
Cătălina s-a calificat în finala de la bârnă dar rezultatul nu a fost cel dorit. O greșeală mare a costat-o prezența pe podium. Peste numai un an, la Europenele de la Cluj, din 2017, Cătălina și-a luat la revedere de la iubitorii gimnasticii românești cu un aur la bârnă. Ovațiile și aplauzele spectatorilor, medalia pusă la gât de Nadia și oamenii dragi care i-au fost alături, au creat un moment aparte.
Cătălina rămâne una dintre cele mai seducătoare gimnaste ale lumii, o sportivă care a dat și a primit aproape tot în gimnastică: medalii, faimă, fani și multă admirație. Ea a câștigat 23 de medalii la marile competiții, 11 dintre ele sunt de aur. Are cinci medalii mondiale, 13 medalii europene, dintre care 5 de aur la bârnă.
 
Felicitări, Cătălina! Team Romania e mândră de tine!, este mesajul COSR.
 

Sursa foto galerie: Facebook (Comitetul Olimpic și Sportiv Român)
 
Citește și:
 
#Dobrogea146
Cătălina Ponor, marea campioană a Constanței, mesaj de Ziua Dobrogei
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii