Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
05:30 10 10 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Echipa feminină Farul Constanța Ioana Bortan - „Plângeam în fiecare zi, însă nu am renunțat“. De la gimnastică și atletism, la fotbal (GALERIE FOTO)

ro

21 Sep, 2023 17:00 1651 Marime text
 

 
  • Căpitanul echipei naționale, Ioana Bortan, a început să practice fotbalul la aproape 21 de ani.
 
Echipa naționala feminină de fotbal a României a lansat campania „Modele de Femeie 2023”, o inițiativă inspirațională, după cum se arată pe site-ul oficial al Federației Române de Fotbal, „care are ca scop principal normalizarea prezenței femeilor în fotbal și încurajarea acestora să-și urmeze pasiunea și să-și atingă potențialul, atât în acest domeniu, dar și în oricare altă sferă a vieții“.
 
La evenimentul de lansare a campaniei, desfășurat în sala Nicolae Dobrin de la Casa Fotbalului, a participat și jucătoarea Ioana Bortan, de la Farul Constanța, căpitanul reprezentativei tricolore. Mijlocașul de 34 de ani a jucat aproape întreaga carieră pentru Universitatea Cluj, alături de care a câștigat de 13 ori campionatul României și de opt ori Cupa României. În Finlanda, a evoluat la Kuopion Palloseura. În 2016, a fost desemnată cea mai bună jucătoare de fotbal din România. În sezonul 2012-2013, a evoluat, alături de formația clujeană, în 16-imile Champions League. A evoluat în peste 100 de partide pentru echipa națională a României. Din vara acestui an, joacă la Farul Constanța.
 
Cartonaș roșu primit, în singura ei zi de handbal
 
Ioana Bortan a povestit despre începuturile sale în sport, fotbalul începând să-l practice târziu, la aproape 21 de ani! 
 
„Practic sportul de performanță de la cinci ani. Pe atunci, veneau profesorii în clase și ne selecționau. Am avut norocul să vină de la dansuri, gimnastică ritmică, gimnastică sportivă, atletism, handbal. Eu vin din Sighișoara, dintr-un oraș care se baza foarte mult pe atunci pe handbal, fotbal și gimnastică. Am ales gimnastica ritmică, la cinci ani, am practicat acest sport cam șapte ani și jumătate. Însă, din cauza condițiilor financiare, s-a desființat secția. Fiind la o clasă sportivă, obligat - forțat, a trebuit să aleg între atletism și handbal. Am fost o singură zi la handbal și am luat primul cartonaș roșu din viața mea și atunci am trecut la atletism“, a menționat Ioana Bortan, potrivit sursei citate.
 
Alergătură de 12 kilometri, pe dig și prin pădure
 
Chiar dacă îi era foarte greu la atletism, Ioana nu a renunțat la practicarea sportului. „Mi-a fost foarte greu. Am făcut fond, alergam câte 12 kilometri pe zi. Imaginați-vă, de la gimnastică ritmică, cu cercuri și mingi aruncate pe sus, la alergătură pe dig și prin pădure. Plângeam în fiecare zi, însă nu am renunțat. Am avut norocul să am susținerea părinților, să fie lângă mine, dar mi-au cerut să continui bine și cu școala. Am fost la un liceu de profil uman, unul dintre cele mai bune din Sighișoara. Până la ora 14.00 eram la ore, făceam apoi o oră pe jos până acasă, iar la 15.00 - 15.30 eram pe stadion, alergam 12 - 14 kilometri. Am reușitׅ“, a menționat Ioana Bortan la evenimentul de lansare a campaniei.
 
„Am zis «hai să încerc»“
 
După atletism, s-a îndreptat către fotbal, alegând acest sport pe perioada facultății. „Am luat apoi o pauză de un an, venind la facultate la Cluj. Știam de fotbalul feminin, aveam două colege care jucau deja fotbal. Am avut norocul să fiu în aceeași grupă cu ele. M-au invitat la antrenamentele lor. Nu știam ce să fac, eram foarte obosită din punct de vedere sportiv și am zis «hai să încerc». Am încercat, am mers o săptămână, mi-a fost foarte greu, având în vedere că veneam într-un sport de echipă de la sporturi individuale. Mai mult, aveam probleme la glezne, pentru că am practicat atât timp gimnastica ritmică, iar în atletism erau alte deprinderi. Dar, într-o săptămână mi-am dat seama că, dacă vreau să continui cu fotbalul, trebuie să o fac de performanță, altfel mă las. Cam acesta mi-a fost caracterul de mică. Așa am reușit să câștig 13 campionate și atâtea cupe și să am atâtea meciuri la echipa națională, fapt de care sunt mândră“, a mai spus mijlocașul Farului.
 
„Mama și astăzi face tensiune 200 când se uită la meciuri“
 
Fotbalul nu îi era Ioanei necunoscut, jucase alături de băieți pe maidan și îi plăcuse. „Am jucat fotbal cu băieții în spatele blocului, cum era pe vremea noastră, și m-au primit foarte bine. Efectiv mă simțeam de-a lor. Nu am simțit niciodată că nu fac parte din grup. A fost cumva un hobby și am iubit fotbalul, respir prin fotbal. Susținere am avut mereu din partea familiei cu fotbalul, dar mama și astăzi face tensiune 200 când se uită la meciuri. Nu o înțeleg, dar mi-a spus mereu că o voi înțelege când voi deveni mamă. A zis că, de fiecare dată când dau cu capul, mă lovesc sau pățesc ceva, efectiv i se ridică tensiunea foarte tare - și nu e glumă - până la leșin! Dar tot timpul am avut susținere din partea lor. Mereu i-am avut modele pe ai mei, mama și tata, o familie modestă, care au lucrat foarte mult să ne țină, pe mine și pe fratele meu, cu facultatea și celelalte. Când am început fotbalul, din păcate nu puteam să trăiesc din ce aveam în acest sportl. Din 2014 și lucrez, cu normă întreagă. Am început cu o firmă IT, lucrând pe partea de management. Dacă vrei, ai timp să faci orice, doar să-și dorești“, a mai spus Ioana Bortan.
 
Modelul ei pe teren e Megan Rapinoe
 
„După gimnastică ritmică și atletism, fotbalul a dus-o pe Ioana Bortan la Olimpia Cluj. Aici a câștigat de 13 ori campionatul României, de opt ori Cupa și a avut evoluții în Champions League. Azi joacă la farul Constanța și la Naționala României, cu peste 100 de partide în palmares. Modelul ei pe terenul de fotbal e Megan Rapinoe. Iar în afara lui Ioana e administrator la o firmă de imobiliare. Puținul timp liber care-i rămâne îl dedică familiei, care a susținut-o întotdeauna în alegerile ei“, se arată și în campania „Modele de Femeie 2023”.
 
Fariste, convocate pentru Liga Națiunilor
         
În această perioadă, Ioana Bortan, alături de alte patru colege de la Farul Constanța, Mirela Pop-Ganea (portar), Olga Iordăchiuși, Florentina Istrate (mijlocași) și Laura Rus (atacant), se află la echipa națională, care, în perioada 17-27 septembrie 2023, va disputa primele jocuri din istorie în Liga Națiunilor, competiție a cărei primă ediție începe în această toamnă. România joacă în Liga B, fiind repartizate în Grupa B2, alături de Finlanda, Slovacia și Croația. Programul primelor două meciuri este: vineri, 22 septembrie, de la ora 21.15 - Croația - România; marți, 26 septembrie, de la ora 19.00 - România - Finlanda. Ambele partide vor fi transmise în direct de Digi Sport 2.
   
PRECIZĂRI:
 
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
 
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.
 
Sursa foto: capturi modeledefemeie.frf.ro și Youtube (FRF TV)  
   
Citește și:
 
Echipa feminină Farul Constanța
Ioana Bortan și Laura Rus, piese de bază și la Națională, țeluri înalte pe litoral. Start către titlu!
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii