Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
10:40 30 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Echipa feminină Farul Constanța Ioana Bortan și Laura Rus, piese de bază și la Națională, țeluri înalte pe litoral. Start către titlu!

ro

22 Aug, 2023 18:00 1248 Marime text
Ioana Bortan / Laura Rus
 
  • În ediția 2023/2024 a Ligii 1, Farul Constanța va debuta duminică, 27 august, contra CSM Alexandria.
 
Nou promovată în Liga 1, echipa feminină de fotbal Farul Constanța are ambiții mari în sezonul 2023/2024, țintind titlul de campioană încă din primul an de prezență pe prima scenă.
 
În noul campionat echipa de pe litoral va debuta în deplasare, duminică, 27 august, de la ora 15.30, cu CSM Alexandria. Farul a achiziționat în această vară mai multe jucătoare de mare valoare, dintre ele nelipsind Ioana Bortan (mijlocaș, 34 de ani) și Laura Rus (atacant, 35 de ani), piese de bază la echipa națională a României, prima purtând banderola de căpitan al reprezentativei.
 
„Această nouă provocare a fost ca o mănușă pentru mine“
 
 „A fost foarte simplu să vin la Farul, m-a încântat efectiv proiectul. Este o nouă provocare. Cariera mea merge cumva spre final, iar această nouă provocare a fost ca o mănușă pentru mine. Sunt foarte încântată de ce am găsit la Farul. Am jucat și în Finlanda, unde condițiile erau mult mai ridicate decât în România acelor ani. Spre bucuria mea, la Farul condițiile sunt de departe cele mai bune din România. Ai toate atuurile pentru a face performanță. Trebuie doar să nu-și dorești să faci performanță ca să nu o faci. Întodeauna am plecat la drum cu gândul de a deveni campioană, de a câștiga Cupa și de a-mi îndeplini obiectivele. Aceasta îmi doresc și la Farul. Pe majoritatea colegelor le știu, am și jucat cu ele. Nu am o probemă de adaptare, m-am adaptat foarte bine“, a declarat Ioana Bortan, la Farul TV.
 
În 2016, desemnată cea mai bună jucătoare din România
 
Ioana Bortan a jucat aproape întreaga carieră pentru Universitatea Cluj, alături de care a câștigat de 13 ori campionatul României și de opt ori Cupa României. În Finlanda, a evoluat la Kuopion Palloseura. În 2016 a fost desemnată cea mai bună jucătoare de fotbal din România. În sezonul 2012-2013, a evoluat, alături de formația clujeană, în 16-imile Champions League. A evoluat în peste 100 de partide pentru echipa națională a României.
 
„Îi invit pe fani să vină la spectacol!“
 
În noul sezon al Ligii 1, se estimează că lupta pentru titlul de campioană se va duce în trei, între AS FC Universitatea Cluj, Politehnica Timișoara și Farul Constanța. „Nu aș spune asta, cred că va fi o luptă deschisă, un campionat foarte strâns. Dacă s-ar putea să câștigăm toate meciurile, eu nu m-aș supăra. Am fost la meciurile băieților, am văzut ce atmosferă este. Îmi doresc să fie cât mai multă lume alături de noi. Îi invit pe fani să vină la spectacol!“, a mai spus Andreea Bortan, conform sursei citate.
 
Golgheter în ediția 2012/2013 a Champions League!
 
Laura Rus este una dintre cele mai importante jucătoare din istoria primei reprezentative a României. Printre altele, aceasta a fost golgheter în ediția 2012/2013 a Champions League, cu 11 reușite! Laura Rus este cvdruplă campioană a Ciprului cu Apollon Limassol, campioană a Danemarcei cu Fortuna Hjorring în 2014, echipă cu care a câștigat și Cupa Danemarcei în același an, dar și campioană și câștigătoare a Cupei Belgiei cu Anderlecht, în 2020. În sezonul 2012-2013 a fost și golghetera campionatului cipriot. A câștigat, de asemenea, Cupa României în 2007.
 
„Suntem nerăbdătoare pentru debut“
 
„Începem campionatul cu gânduri pozitive, pentru o victorie. Am lucrat pentru a începe cu dreptul Liga 1. Suntem nerăbdătoare pentru debut. Sunt foarte fericită să fiu din nou în țara mea și să joc iarăși în prima divizie. Am început să formăm un grup unit, pentru că nu contează doar contribuția în teren, ci și să fim o familie și să ne respectăm una pe alta. A fost o perioadă de pregătire grea, chiar și cu două antrenamente pe zi, dar pentru asta suntem aici. Avem ambiția de a duce acest plan la bun sfârșit și de a câștiga campionatul. Aceasta ne dorim toate. Contează foarte mult să fim unite, dar și sprijinul nostru, al jucătoarelor experimentate, acordat celor tinere. Vrem să le ajutăm să crească și să progreseze“, a punctat Laura Rus.
 
Prima și în Spania
 
 
În campionatul 2009-2010, aceasta a fost desemnată cea mai bună jucătoare din Spania. A mai evoluat pentru formațiile: Pandurii Tg. Jiu, Sporting Club De Huelva (Spania), Apollon Ladies (Cipru), Fortuna Hjorring (Danemarca), Suwon FMC și Incheon Daekyo WFC (Coreea de Sud), Sassuolo Calcio Femminile și Hellas Verona (Italia), Anderlecht (Belgia), Fortuna Becicherecu Mic și Tindastoll (Islanda).
 
„Mi-a plăcut foarte mult atmosfera de la meciurile băieților“
 
„Pentru mine e o provocare revenirea în campionatul intern. M-am întors și în 2019 în România, dar nu a fost așa cum mă așteptam. Dar acum vorbim despre Farul Constanța, unde lucrurile sunt foarte bine organizate, iar oamenii sunt foarte profi. Îmi doresc foarte mult să câștig campionatul în România. Nu am avut această șansă până acum. Am obținut doar Cupa României cu Pandurii Tg. Jiu. Sper ca acum să ridic trofeul campioanei. Oamenii susțin Farul și pe teren, și pe rețelele de socializare, ceea ce e foarte bine pentru noi, pentru că, fără spectatori, fotbalul nu are niciun farmec. Sper să vină mulți fani alături de noi. Mi-a plăcut foarte mult atmosfera de la meciurile băieților. Eu de mică l-am avut ca idol pe Hagi și să fiu în preajma lui aici e extraordinar. E un vis pe care mi l-am îndeplinit“, a precizat Laura Rus.  
  
„Fiecare avem atuurile noastre“
 
Noul atacant al Farului anticipează un campionat echilibrat în sezonul 2023/2024. „Fotbalul în România a crescut, atât la nivel de joc, cât și la condiții. Vor fi meciuri echilibrate, acesta este și farmecul acestui sport, cu meciuri frumoase, și cu mulți oameni lângă noi să ne susțină, să ne aprecieze și să accepte că și o fată poate juca fotbal. Pe când evoluam eu în România, fotbalul fetelor nu a fost la fel de susținut și de mediatizat ca acum. Încet-încet, și la Națională începem să avem mulți oameni alături de noi. Sunt și sponsori, și condiții. Nu trebuie făcută diferențe între fete și băieți. Fiecare avem atuurile noastre și trebuie să fim acceptate și susținute“, a punctat atacantul.
 
PRECIZĂRI:
 
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
 
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.
 
Sursa foto: Facebook (Farul Constanța)  
 
Citește și:

Sondaj de opinie
54% dintre respondenți cred că echipa feminină Farul Constanța va deveni campioana României în sezonul 2023/2024

 
Farul Constanța vrea să cucerească titlul de campioană și cu echipa de fete. Antrenor nou și transferuri de top
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii