Fotbal Florentina Olar, căpitanul României, și Ioana Bortan se retrag de la echipa națională la Constanța, la meciul cu Bosnia - Herțegovina (GALERIE FOTO)
Fotbal: Florentina Olar, căpitanul României, și Ioana Bortan se retrag de la echipa națională la Constanța,


Constănțeanca Florentina Olar, căpitanul echipei naționale feminine de fotbal a României, se retrage de la reprezentativă, după 23 de ani în care a evoluat pentru tricolore și 199 de meciuri jucate la prima Națională.
Meciul cu Bosnia-Herțegovina, din Liga Națiunilor, ultimul în fața fanilor tricolori pentru Florentina Olar, poate fi și cel la care bifează selecția cu numărul 200, un record absolut în fotbalul românesc.
România întâlnește echipa Bosniei-Herțegovina vineri, 30 mai 2025, de la ora 18.00, pe stadionul central al Academiei „Gheorghe Hagi”, de la Ovidiu.
Evenimentul reprezintă o premieră pentru fotbalul feminin, fiind prima oară când româncele joacă pe stadionul din Constanța, fiind în același timp ultima partidă pe care naționala o dispută pe teren propriu în actuala ediție a Ligii Națiunilor.
Meciul de la sfârșitul lunii reprezintă un moment emoționant pentru căpitanul naționalei, Florentina Olar, nu doar pentru că este meciul său de retragere sau pentru că poate atinge recordul de 200 de selecții, ci și pentru că joacă la Constanța, locul său de naștere.
Florentina Olar are o carieră impresionantă în fotbalul românesc, de peste 25 de ani, ea fiind membră a naționalei încă din anul 2001.
În prezent Florentina Olar joacă pentru Fortuna Hjørring în liga daneză Elitedivisionen, unde sezonul acesta a câștigat două trofee: campionatul și Cupa Danemarcei.
Florentina Olar deține 15 titluri de campioană în trei țări: România, Cipru și Danemarca
Florentina Olar a câștigat 15 titluri de campioană în trei țări: România, Cipru și Danemarca și are peste 60 de meciuri la activ în Liga Campionilor, unde a marcat de 23 de ori.
Cu echipa de club din Danemarca a jucat în sferturile de finală Champions League împotriva celor de la Manchester City, iar cu echipa națională un baraj pentru calificarea la Campionatul European și o primă rundă de play-off, tot pentru calificarea la EURO.
Citește și:
Interviu cu fotbalista Florentina Olar Spânu, căpitanul echipei naționale
„Echipa din Constanța va avea mereu un loc special în inima mea“
Până la vârsta de 13 ani, Florentina Olar a jucat fotbal în fața blocului și curtea școlii, pentru că nu știa că există o echipă de fete la fotbal.
Înainte să joace fotbal a făcut timp de trei ani atletism.
La vârsta 13 ani Florentina a început aventura fotbalistică în orașul natal, Constanța. Timp de un an a practicat, în paralel, și atletismul, apoi pasiunea pentru fotbal a învins.
Povestea sportivă a Florentinei Olar nu s-a oprit când ea a devenit mamă, de două ori, ci a continuat cu antrenamente și meciuri.
La trei luni de la prima naștere, a jucat în ultimul meci din sezon în campionatul Danemarcei și a câștigat titlul cu Fortuna Hjørring.
L-a avut alături mereu pe soțul ei, Rareș, acasă în concediu de paternitate, care îl duce și-l ia pe fiul său Patrick de la grădiniță, pregătește biberoanele sau pătuțul lui Dominic, schimbă scutecele, iese cu copiii în parc și spune povești de noapte bună.
„Acum 23 de ani, o copilă energică, având o dorință arzătoare de a juca fotbal și de a-și depăși limitele, pășea timid în inima naționalei de fotbal feminin. Nu știa ce implică acest lucru, dar nici nu conta, pentru că mândria de a-și reprezenta țara era mai presus de toate! Echipa națională a reprezentat și va reprezenta a doua casă. În decursul acestor 23 de ani am trăit momente unice, de neuitat! A fost o călătorie lungă, cu multe bucurii, dar și cu multe obstacole. Dar ce poate fi mai frumos pentru un sportiv decât atunci când pășește cu propriii copii pe terenul de fotbal pentru a-și reprezenta țara? Așadar, nu am niciun regret și mă consider norocoasă că am avut privilegiul de a face parte din această familie (colege, staff tehnic, Federația Română de Fotbal), pentru că au crezut în mine și m-au susținut necondiționat”, a declarat Florentina în anunțul de retragere.
Se retrage din activitatea sportivă și Ioana Bortan, de la Farul Constanța, desemnată în 2016 cea mai bună jucătoare de fotbal din România

Pe 30 mai Ioana Bortan joacă pentru ultima oară sub tricoul României.
Povestea loanei Bortan este una atipică în fotbalul feminin, unde își face intrarea la 20 de ani, vârstă la care nimeni nu-i mai dădea șanse să ajungă sus.
De la cinci ani, loana face gimnasticã ritmică în Sighișoara natală.
Dupã șapte ani de performanță, secția se desființează și Ioana se apucă de atletism.
La 18 ani are nevoie de o pauză, se mută singură la Cluj și, vreme de un an, se gândește dacă să continue sportul de performanță.
Revine în fotbal și în paralel termină liceul și facultatea.
Ajunge la Universitatea Cluj, unde Mirel Albon îi arată încredere și, un an mai târziu, tot el o cheamă la națională.
Între timp, Ioana Bortan a depășit 120 de selecții pentru România, la Cluj-Napoca câștigând de 13 ori campionatul României, de opt ori Cupa și având evoluții în Champions League.
Citește și:
Echipa feminină Farul Constanța
Ioana Bortan - „Plângeam în fiecare zi, însă nu am renunțat“. De la gimnastică și atletism, la fotbal (GALERIE FOTO)
În 2016 Ioana Bortan a fost desemnată cea mai bună jucătoare de fotbal din România.
Astăzi joacă la Farul Constanța, cu care a câștigat deja alte două titluri de campioană în primele două sezoane.
„A fost o mare onoare pentru mine să port acest tricou pentru această lungă perioadă de timp. A fost o călătorie minunată. Mi-am dat inima și sufletul cu mândrie și pasiune. Le mulțumesc din adâncul inimii tuturor oamenilor din jurul acestei echipe minunate (de la conducere, la antrenori, colege, doctori, kineto, team si kit manageri). Mulțumesc și tuturor fanilor care m-au încurajat și m-au susținut, dar și criticilor care m-au motivat în plus. Și, nu în ultimul rând, mulțumesc familiei pentru sprijinul necondiționat, fără de care nu aș fi reușit. Rămân cu regretul că nu am reușit o calificare la un turneu final, dar cu bucuria că am câștigat oameni și amintiri”, a spus Ioana Bortan referitor la retragere.
Bilete la prețul de 1 leu pentru copii la meciul cu Bosnia-Herțegovina
Prețul unui bilet la meciul dintre România și Bosnia-Herțegovina de pe 30 mai este de 20 lei, acestea putând fi deja achiziționate de pe site-urile bilete.frf.ro și bilete.ro, dar și din aplicația Tricolorii.
Pentru fiecare comandă se vor putea achiziționa maximum patru bilete.
Acestea vor putea fi achiziționate și în ziua meciului, începând cu ora 13.00, de la casieria stadionului.
Copiii cu vârsta până în 14 ani au acces în toate zonele stadionului, în baza biletelor cu valoare simbolică de 1 leu, care pot fi procurate prin alegerea tipului biletului (copil) în efectuarea comenzii.
Naționala feminină evoluează în Liga B, Grupa B1, a Ligii Națiunilor, alături de Polonia, Irlanda de Nord și Bosnia-Herțegovina.
Înaintea ultimelor două meciuri din grupă, tricolorele se află pe ultima poziție, cu un punct, la trei în spatele Bosniei-Herțegovina.
Echipa de pe primul loc va promova la finalul stagiunii în Liga A, în timp ce a doua clasată va disputa un baraj de promovare.
Formația de pe locul al treilea va merge la barajul pentru menținerea în Liga B, în timp ce reprezentativa de pe ultimul loc va retrograda în Liga C.
Campania „Modele de Femeie” inițiată de Naționala Feminină de Fotbal continuă și în 2025
În prima parte a campaniei „Modele de Femeie” din 2023, jucătoarele naționalei au jucat un rol activ în promovarea mesajului de normalizare a prezenței femeilor în fotbal și oriunde și au împărtășit poveștile lor personale despre provocările și succesele din cariera lor în fotbal.
În 2024 campania a prezentat conceptul „Album de familie“ cu file de poveste din copilăria jucătoarelor, ce au luat naștere prin susținerea avută din partea părinților, a fraților și a surorilor, a bunicilor, a colegilor din curtea școlii sau a profesorilor.
Pentru 2025 campania se concentrează mai departe pe construirea unui viitor comun în care toată lumea, de la cei mai mici până la cei mai mari, se implică în susținerea femeilor în fotbal, într-un efort care să arate că femeile pot avea un rol în orice domeniu își doresc să activeze.
Citește și:
Florentina Olar Spânu, căpitanul echipei naţionale
Cea mai bună fotbalistă a campionatului danez este din Constanţa (galerie foto)
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp