Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
18:00 26 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Academia de Fotbal Farul, în Liga Elitelor Bogdan Chiriţă - „Suntem a doua opţiune în judeţul Constanţa la nivel juvenil“

ro

29 Aug, 2015 00:00 4264 Marime text
Structură nou-înfiinţată, Academia de Fotbal Farul Constanţa îşi propune clasări fruntaşe în întrecerile în care participă şi lansarea de jucători în fotbalul mare.

Condusă de Bogdan Chiriţă (preşedinte), Academia are 11 grupe de vârstă şi peste 300 de copii legitimaţi, obţinând finanţare de la Consiliul Judeţean Constanţa. Noul club are un protocol de colaborare cu FC Farul, pentru care joacă cinci grupe de la AFF. Totodată, formaţiile pregătite de Ionel Melenco şi de Gabriel Şimu vor reprezenta Academia Farul în Liga Elitelor U-19 şi U-17, întreceri lansate de Federaţia Română de Fotbal.

„Academia de Fotbal Farul Constanţa este un club nou-înfiinţat. Am luat decizia de a pleca de la zero pentru a putea atrage investiţii (fonduri nerambursabile de la Consiliul Judeţean Constanţa) şi noi sponsori. Avem peste 300 de copii legitimaţi şi suntem a doua opţiune în judeţul Constanţa la nivel juvenil. Am dus o muncă foarte grea pentru a schimba mentalitatea antrenorilor, a copiilor şi a părinţilor şi pentru a introduce un Regulament de Ordine Interioară, ale cărui reguli să fie respectate. Cu timpul, am reuşit, toată lumea conştientizând că, dacă nu respecţi reguli stricte, nu poţi face performanţă. Anul acesta, am obţinut şi finanţarea de la CJC, pe programul judeţean pentru susţinerea şi promovarea sportului de masă - fotbal juvenil. Valoarea totală a proiectului e de un milion de lei, dintre care 895.000 de lei de la Consiliul Judeţean şi 110.000 de lei, cofinanţare, din partea noastră“, a declarat Bogdan Chiriţă. Responsabilul departamentului de marketing al AFF este Daniel Ene.

Obiectiv: clasarea în primele cinci locuri

Antrenorul coordonator al Academiei este Lucian Marinof, iar în Academie activează copii născuţi între anii 1997 şi 2008, pregătiţi de Ionel Melenco (echipa formată din jucători născuţi în anii 1997 şi 1998), Gabriel Şimu (2000), cele două formaţii urmând a participa în Liga Elitelor, Cătălin Săndulescu (grupa 2002), Cosmin Damian (2001), Cristian Carapcea (2003), Florin Bumb (2004), Dumitru Faitaş (1999 - juniori A1, care participă în Liga a IV-a pentru CFR Constanţa), Doru Carali (2005 şi 2007), Claudiu Moraru (2006) şi Marius Axinciuc (2008). Academia Farul a încheiat un protocol de colaborare cu FC Farul, prin care cinci grupe de la AFF joacă pentru „marinari“. Obiectivele Academiei, în privinţa rezultatelor, sunt clasarea pe unul dintre locurile 1 - 5 în competiţiile în care participă, judeţene sau naţionale.

Profil de fotbalist la Academia Farul     

Pe lângă aceste ţeluri, Academia Farul pune un accent deosebit pe creşterea de jucători, „acesta fiind, practic, rolul unei academii“, după cum spune Lucian Marinof. „Ne preocupăm de creşterea personalităţii tinerilor jucători. Vrem să avem fotbalişti cu personalitate, tehnici şi inteligenţi, care gândesc jocul şi evoluează în viteză. În Liga Elitelor, întrecere la care participă cele mai bune echipe de juniori din ţară, noi concurăm la fiecare dintre cele două categorii de vârstă cu jucători mai mici cu un an. Confruntându-se cu adversari mai mari, creşterea lor fotbalistică va fi evidentă. Liga Elitelor este poate cea mai puternică întrecere a juniorilor organizată până acum în România. Federaţia a pus pe roate acest sistem, întrucât, în ultimii ani, echipele noastre naţionale juvenile nu s-au mai calificat la turneele finale, iar unele n-au mai ajuns nici la tururile de elită“, a arătat Marinof.

Dueluri locale cu Performer şi FC Viitorul

„În Liga Elitelor, sunt două serii de 12 echipe, Est şi Vest. Vor fi 11 meciuri în tur şi tot atâtea în retur. La final, primele două clasate se vor califica în semifinale. Noi jucăm alături de Performer Constanţa, FC Viitorul, Juventus Bucureşti, Concordia Chiajna, FC Voluntari, Dinamo Bucureşti, Sportin Bucureşti, Petrolul Ploieşti, Ceahlăul Piatra Neamţ, LPS Iaşi şi CSS Suceava. Având în vedere că suntem cu un an mai mici decât restul jucătorilor, ne va fi foarte greu să ne îndeplinim obiectivul, dar sperăm să facem cât mai repede tranziţia, iar la anul să ne fixăm ţeluri mai îndrăzneţe“, a spus Gabriel Şimu. Fiecare echipă participantă în Liga Elitelor primeşte de la FRF 6.000 de euro, care asigură însă doar costul transportului. Echipele care vor încheia turul de campionat în locurile 1-8 vor participa la Cupa României pentru juniori. Câştigătoarea acestei întreceri va întâlni apoi campioana, în meciul contând pentru Supercupa României. Echipele clasate pe locurile 10, 11 şi 12 în Liga Elitelor vor retrograda.

„Este o provocare pentru club şi pentru copii“

„Participăm într-o competiţie foarte puternică, asemănătoare întrucâtva fostului campionat de tineret. Este o provocare pentru club şi pentru copii. Ne va fi greu să ne încadrăm în obiectiv, dar sperăm ca băieţii să facă faţă. Din echipa noastră fac parte patru jucători născuţi în anul 1997, restul sunt 1998. Adversarii noştri sunt Chiajna, Dinamo, Juventus, Voluntari, Piatra Neamţ, Roman, Botoşani, Mioveni, Târgovişte, Câmpulung şi Academia Hagi“, a precizat şi Ionel Melenco.

Terenuri insuficiente

Întrucât terenurile de care beneficiază Academia Farul, terenul sintetic şi terenul secund din Complexul Sportiv Farul, sunt insuficiente pentru desfăşurarea antrenamentelor şi a meciurilor oficiale, Academia caută şi alte soluţii în acest sens. Terenul CFR este folosit deja de seria 1999 şi acolo va mai merge o grupă, iar pentru viitor se studiază varianta „Triunghi“. Din diferite motive, pe terenurile Voinţa, Metalul, ITC şi SNC fotbaliştii Academiei Farul nu se pot pregăti.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii