Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
00:04 20 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Chirurgie in afara legii

ro

18 Mar, 2003 00:00 1197 Marime text

Radiolog de 82 de ani care mai lucreaza inca la Spitalul Harsova

Operatiile in cadrul spitalului din Harsova se efectueaza in absenta unui medic anestezist * Chirurgul este pensionar si nici un medic nu s-a inscris la concursul pentru ocuparea acestor posturi * In plus, cele doua ambulante, cu toate ca nu au medici, sunt mai dotate decat intreg spitalul * Avand in vedere aceste lucruri, conducerea unitatii sanitare se incapataneaza sa desfiinteze sectia "ilegala" de Chirurgie

Cu toate ca Spitalul Orasenesc Harsova efectueaza operatii care necesita doar anestezii locale, prezenta unui medic anestezist specialist este obligatorie. Directia Judeteana de Sanatate Publica Constanta a trecut cu vederea lipsa acestui specialist, considerand ca, intr-o buna zi, cineva se va incumeta sa-si exercite activitatea si aici. Postul de medic anestezist a fost scos la concurs de nenumarate ori, insa nici un candidat nu a dorit sa se inscrie. Directorul Directiei Judetene de Sanatate Publica Constanta, doctor Camelia Ciobotaru, a declarat ca sectia de Chirurgie nu mai are nici un rost, asa ca trebuie desfiintata.In urma restructurarilor din sistemul sanitar, Directia Judeteana de Sanatate Publica Constanta a propus, in ceea ce priveste Spitalul Orasenesc Harsova, schimbarea sa in Centru de Sanatate, prin pastrarea unui numar de 30 de paturi pentru asistenta medicala si 60 de paturi sociale. "Spitalul Harsova nu se va desfiinta. Propunerea Ministerului Sanatatii si Familiei este de a-l transforma in Centru de Sanatate, iar in acest caz nu va fi afectat nici personalul auxiliar", a explicat directorul interimar al Directiei Judetene de Sanatate Publica Constanta, doctor Camelia Ciobotaru.

Unde e anestezistul?

Aceasta a mai precizat faptul ca se impune desfiintarea sectiei de Chirurgie din cadrul acestei unitati sanitare, sectie care functioneaza in afara legii, dat fiind faptul ca toate operatiile se efectueaza in absenta unui medic anestezist. "Spitalul nu are medic anestezist deoarece nimeni nu doreste sa se mute in acest oras. Noi nu ii putem obliga pe medici sa se inscrie la concursul de ocupare a acestui post, nu ii putem detasa fara acordul lor si nici nu ii putem forta sa lucreze aici. Unica solutie este stoparea activitatii acestei sectii pana in momentul in care se va gasi un anestezist", a declarat directorul interimar Camelia Ciobotaru. Cu toate ca unitatea sanitara din Harsova nu efectueaza decat operatii de apendicita sau hernie si altele care necesita anestezii locale, acestea se fac numai de catre sau in prezenta unui medic anestezist.

Incapatanare la extrem

Directorul spitalului, Vasile Niculaie, explica dezinteresul medicilor anestezisti fata de unitatea sanitara pe care o conduce prin faptul ca sectia de Chirurgie nu are in dotare un aparat de anestezie. "Motivul pentru care nu avem un medic specialist este acela ca aparatul nostru de anestezie este depasit. Avem nevoie de unul nou sau de unul prin transfer. Am discutat cu reprezentantii conducerii Spitalului Clinic Judetean de Urgenta Constanta, insa nu au dorit sa ne transfere noua un astfel aparat", a explicat directorul Vasile Niculaie. Directorul interimar al Directiei Judetene de Sanatate Publica Constanta, doctor Camelia Ciobotaru, a precizat ca nu lipsa aparaturii este motivul pentru care medicii refuza sa-si desfasoare activitatea in cadrul acestei unitati sanitare, afirmand ca medicii nu s-au inscris la concurs deoarece, pur si simplu, nu doresc sa se stabileasca in aceasta localitate. "Sectia de Chirurgie este o sectie care nu se justifica si este singura din tara in care se opereaza in afara legii. Nu putem trece de acest aspect al legalitatii", a mai afirmat Camelia Ciobotaru.

Medic octogenar inca in functie

Lipsa anestezistului nu este singura problema legata de personal, cu care se confrunta Spitalul Orasenesc din Harsova. Chirurgul este un medic pensionar care a avut permisiunea de a-si continua activitatea tot din cauza lipsei unor medici care sa concureze pentru acest post. Din acelasi motiv, a fost pastrat si medicul radiolog care a ajuns la onorabila varsta de 82 de ani. Toate acestea constituie cauzele secundare care favorizeaza transformarea unitatii sanitare in Centru de Sanatate. "Vreau sa repet ca acest lucru nu va avea nici o influenta asupra personalului medico-sanitar mediu sau auxiliar. Cei care lucreaza acolo isi vor pastra functiile", a subliniat directorul interimar al Directiei Judetene de Sanatate Publica, doctor Camelia Ciobotaru.

Ambulanta, mai dotata decat tot spitalul

Nici un medic nu s-a inscris pentru cele doua posturi de medic pe ambulanta, scoase la concurs de Serviciul Judetean de Ambulanta Constanta, substatia Harsova. "Aici exista o substatie care a primit doua ambulante antisoc cu dotari de ultima ora. Sunt, practic, spitale pe patru roti, mult mai bine dotate decat tot Spitalul Orasenesc Harsova", a declarat directorul interimar al Directiei Judetene de Sanatate Publica Constanta. Camelia Ciobotaru a conchis prin a sublinia faptul ca aceasta unitate sanitara trebuie transformata in Centru de Sanatate, dand Baneasa spre exemplu in ceea ce priveste activitatea foarte buna.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii