Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
10:07 30 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Liderul de opinie Guvernul Boc subminează arheologia Constanţei - Din faţă muzeu, din spate... văleleu!

ro

11 Nov, 2010 12:01 1085 Marime text

Toate lucrările de renovare şi reabilitare, care ar fi trebuit să vizeze Muzeul de Istorie Naţională şi Arheologie Constanţa, sunt blocate din cauza guvernanţilor. „Boc a creat un blocaj odată cu aprobarea actului normativ prin care am fost obligaţi să reducem cheltuielile cu 20%. Dacă acum ne vine o factură mai mare la căldură, spre exemplu, nu pot să o plătesc şi rămân restant", a declarat Gabriel Custurea, directorul Muzeului de Istorie Naţională şi Arheologie Constanţa. Potrivit acestuia, instituţia pe care o conduce este ţinută pe linia de plutire de sponsorizări, „pentru o mână de var pe care trebuie s-o dau într-o sală, de exemplu, nu vine să mă sponsorizeze, iar cheltuieli ca să cumpăr nu mai pot face". Anul acesta, clădirea ar fi trebuit să intre în consolidări - partea de fundaţie - şi câteva spaţii ar fi trebuit reabilitate cu bani de la greci. Este vorba despre două milioane de euro prin programul „Hyperb" şi alte 500.000 euro, contribuţia Consiliului Judeţean Constanţa. „Demersurile s-au făcut încă din 2005 pentru acest program, dar fondurile au fost aprobate abia la jumătatea acestui an. Nu ştiu de ce. Proiectul a fost lansat cu fast după ce, acum cinci ani, am primit şi o vizită oficială din partea Ambasadei Greciei", a povestit Gabriel Custurea. La auzul veştii că, în sfârşit, se încep lucrările, angajaţii au eliberat spaţiile puse pe lista de renovări şi stau şi aşteaptă de şase luni.

Plouă prin acoperiş

Problema acoperişului nu a fost încă rezolvată din acelaşi motiv: Ordonanţa Boc-ului pentru reducerea cheltuielilor. „Plouă în birourile de la ultimul etaj din cauza acoperişului. Încă nu a fost reparat. Sperăm ca, poate în 2011, să putem cuprinde în bugetul nostru şi aceste lucrări", a declarat directorul Muzeului de Istorie, Gabriel Custurea. Şi tâmplăria ar trebui schimbată. Este veche, din lemn, iar vântul intră nestingherit în încăperi. Costurile ar fi enorme. Cât timp vremea permite, arheologii muzeului continuă lucrările de descărcare de sarcină arheologică pentru terenul pe care se va construi şoseaua de centură. Problema este că angajaţii tremură de frig pe şantier. Şubele din dotare, „datând" din 1970, s-au ros şi nu mai pot fi purtate. Unele noi ar însemna o investiţie în plus pentru muzeu.

Recompensele, un vis!

Nici patrimoniul muzeului nu mai poate fi lărgit, pentru că, din cauza crizei, constănţenii care găsesc diverse obiecte de valoare nu le mai predau. Preferă să încerce să le vândă la particulari, căci nu mai sunt bani pentru astfel de recompense. „S-a dus vestea că nu mai avem bani şi nu mai vine nimeni să ne aducă obiecte", a explicat directorul Muzeului de Istorie. Cea mai mare sumă de bani dată drept răsplată unui constănţean pentru descoperirile de valoare predate instituţiei a fost de 20.000 de lei. „În 2003, un tânăr ne-a adus 15 kilograme de monede din secolul VI, pe care le-a găsit într-un şanţ din Obor. Erau peste 7.000 de monede, unele dintre ele extrem de rare. Nu am avut bani, dar ne-a ajutat Consiliul Judeţean", a adăugat Gabriel Custrea. Bugetul pe 2010 alocat Muzeului de Istorie Naţională şi Arheologie Constanţa este de 400.000 lei, suficient dacă nu sunt implicate cheltuieli mari şi dacă se strânge cureaua la maximum.

http://lideruldeopinie.ro

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii

  • gica contra 12 Nov, 2010 05:05 Mai draga IP3 CUSTUREA, dar de aia 444000 lei pe care tu traian si lungu i-ati cedat depromului lui coja in afacerea Autostrada nu amintesti? Ati bagat banii in buzunar si acum faceti pe niznaiul. Acum te plangi ca n-ai bani dar cu traficantii de moneda si cu detectoristii ai cheltuit anul trecut 80.000. Acum ti-au taiat macaroana si nu mai ai ce ciordi.