Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
15:40 27 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Garda Națională de Mediu Amenzi în valoare de 70.000 de lei şi sesizare penală pentru doi agenţi economici

ro

21 Dec, 2023 15:00 773 Marime text
 
Amenzi în valoare de 70.000 lei şi sesizare penală pentru doi agenţi economici care au “transformat”, pe factură, „Nisetrul” în „Morun”  

Deşi fac parte din aceeaşi familie a sturionilor (Acipenseridae), Nisetrul nu se poate “transforma” în Morun nici măcar pe factură.

O echipă de comisari ai Direcţiei Controlului Biodiversităţii Securităţii şi Ariilor protejate din cadrul Comisariatului General al Gărzii Naționale de Mediu a desfășurat un control pe raza județelor Buzău și Călărași, în vederea verificării aspectelor semnalate în cadrul unor sesizări, prin care se reclamau activități ilegale de braconaj și comercializare de sturioni (morun), transmite Gardas Nașională de Mediu. 

Verificările efectuate pe raza județului Călărași, la o societate comercială care a postat, pe pagina de Facebook a punctului de lucru, pește capturat din lacul propriu, din familia sturion specia MORUN, au scos în evidență faptul că operatorul economic deţine de la un agent economic din Buzău o factură fiscala pentru o cantitate de 199 kg pește viu, din specia morun.

Din analiza documentelor de proveniență privind trasabilitatea speciilor de pești din familia Acipenseridae achiziționate, s-a constatat că agentul economic din Buzău a achiziţionat din Bulgaria cantitatea de 199 kg, pește viu, din specia Acipenter Gueldensstaedtii (NISETRU), dar a vândut ulterior aceeași cantitate de pește, cu mențiunea „MORUN” și nu „NISETRU” așa cum apare pe documentele de achiziție.


Totodată, agentul economic nu a respectat obligaţia legală prevăzută de H.G. nr. 1191/24.11.2010 de a transmite către sistemul de înregistrare a loturilor de sturioni exemplare introduce în ţară, a mai punctat sursa citată. 


Aceste elemente duc la nașterea unor suspiciuni rezonabile cu privire la falsul în înscrisuri sub semnătură privată, conform art. 322 C.P., cu scopul de a induce o falsă justificare privind cantitățile de morun care fac obiectul sesizărilor.


foto: Garda Națională de Mediu 


Citește și: 

Garda Națională de MediuAutotrenuri cu zeci de tone de „ajutoare umanitare”, respinse la Bihor (FOTO)
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii