Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
04:20 25 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

DNA - „Primarul Hogea Constantin, singurul care a achiziţionat un apartament în bloc la un preţ redus la jumătate“ (rechizitoriu)

ro

26 Aug, 2015 00:00 4003 Marime text
Primarul din Tulcea, Constantin Hogea, aflat în arest la domiciliu, a fost trimis în judecată de Direcţia Naţională Anticorupţie pentru luare de mită, după ce ar fi primit de la administratorul unei firme un apartament într-un bloc pentru care a eliberat autorizaţie de construire deşi nu existau avizele cerute de lege.
 
În acelaşi dosar a fost trimisă în judecată, sub control judiciar, soţia primarului, Valeria Hogea, administrator al unei societăţi comerciale, pentru complicitate la luare de mită şi complicitate la efectuarea de operaţiuni financiare ca acte de comerţ incompatibile cu funcţia, atribuţia sau însărcinarea pe care o îndeplineşte o persoană ori încheierea de tranzacţii financiare utilizând informaţiile obţinute în virtutea funcţiei, atribuţiei sau însărcinării sale, dacă sunt săvârşite în scopul obţinerii pentru sine sau pentru altul de bani, bunuri sau alte foloase, în formă continuată.
 
De asemenea, fiica primarului, Sorina Ioana Hogea, administrator al unei societăţi comerciale, a fost trimisă în judecată, tot sub control judiciar, pentru complicitate la luare de mită.
 
În acest dosar au mai fost trimişi în judecată doi funcţionari din cadrul Primăriei Tulcea, Valer Constantin Pop, arhitect-şef, şi Maria Brudiu, secretar, sub acuzaţiile de abuz în serviciu, dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit, precum şi administratorul unei societăţi, Cornel Constantin Georgescu, pentru dare de mită.
 
„În data de 03.12.1997, Primăria municipiului Tulcea, ca urmare a cererii formulate de Consiliul Judeţean Tulcea, a eliberat Autorizaţia de Construire nr. (...) prin care se autoriza executarea lucrărilor de construire a sediului Centrului Militar Judeţean şi a Inspectoratului de Protecţie Civilă Judeţean Tulcea pe terenul situat în municipiul Tulcea UTR - 13, (...). Imobilul urma să fie alcătuit din patru corpuri de clădire, respectiv: sediu (demisol, parter şi patru etaje), PT + GE, remiză şi cabină poartă. În planul de situaţie elaborat de SC (...) SRL Tulcea, depus în vederea eliberării autorizaţiei de construire, se constată faptul că imobilul în cauză este învecinat cu Penitenciarul Tulcea, făcându-se menţinea că acesta constituie «ZONĂ SPECIALĂ»“, se arată în rechizitoriu.
 
„În data de 12.12.2006, ca urmare a cererii adresate de SC (...) SRL Tulcea, Primăria municipiului Tulcea a emis Autorizaţia de Construire nr. (...)40887 din 12.12.2006, prin care se autorizează executarea lucrărilor de construire pentru «supraetajare şi amenajare spaţii de locuit şi de închiriat» pe imobilul situat în municipiul Tulcea, (...), în baza Proiectului pentru autorizarea executării lucrărilor de construire (PAC) nr. (...)/2006 elaborat de SC (...) SRL Tulcea. Autorizaţia este semnată de inc. Hogea Constantin - primar, inc. Brudiu Maria - secretar, inc. Pop Valer - arhitect-şef. În planul de situaţie depus în vederea autorizării construcţiei, se observă faptul că imobilul în cauză este învecinat cu Penitenciarul Tulcea, «ZONĂ SPECIALĂ»“, se mai arată în rechizitoriu.
 
„În urma măsurării distanţelor dintre construcţii, au rezultat următoarele: între blocul (...) şi Localul II al Centrului Militar Judeţean Tulcea, sunt distanţe cuprinse între 6,66 şi 18,4 metri, iar între blocul (...) şi Penitenciarul Tulcea sunt distanţe cuprinse între 6,38 şi 16,38 de metri.
 
Ministerul Apărării Naţionale - Statul Major General a comunicat faptul că, în urma consultării arhivei deţinute, nu au fost identificate avize emise de Statul Major General pentru construirea unui bloc de locuinţe în imediata apropiere a Centrului Militar Judeţean Tulcea. Ministerul Justiţiei a comunicat, cu adresa nr. (...) 16.02.2015, că atât Administraţia Naţională a Penitenciarelor, cât şi Penitenciarul Tulcea nu au emis niciun aviz referitor la construirea unui bloc de locuinţe în imediata apropiere a Penitenciarului Tulcea.
 
Prin adresa nr. (...) din data de 14.07.2015, Centrul Militar Judeţean Tulcea a comunicat situaţia obiectivelor militare situate în intravilanul municipiului Tulcea, printre acestea regăsindu-se şi U.M. (...) Tulcea, din Municipiul Tulcea, (...), ce funcţionează din anul 1968 până în prezent. Cu ocazia audierii la data de 22.05.2015 a martorului (...), acesta a arătat faptul că, în apropierea Penitenciarului Tulcea şi a Centrului Militar Judeţean Tulcea, s-au construit două blocuri turn de locuinţe cu şapte etaje, de către SC (...) SRL Tulcea, ce au fost finalizate în anul 2009. În conformitate cu planul urbanistic de detaliu şi cu legislaţia în domeniu, se impunea că, în apropierea unităţilor militare, pentru construcţiile civile care depăşesc un anumit regim de înălţime, este necesară, înaintea eliberării autorizaţiei de construire, obţinerea unor avize prealabile privind acordul ministerelor care administrează respectivele unităţi.
 
Martorul a mai arătat că, din discuţiile purtate în acea perioadă, a înţeles că numitul Hogea Constantin, primarul municipiului Tulcea, a primit un apartament într-unul dintre cele două blocuri, pe care bănuieşte că nu l-a plătit, în schimbul semnării autorizaţiei de construire fără avizele speciale, datorită faptului că interesele financiare ale SC (....) SRL Tulcea ar fi fost favorizate în acea perioadă, cu ocazia unui schimb de terenuri şi cu ocazia derulării unui contract având ca obiect «Remodelare - Piaţa Civică», lucrările efectuate fiind de proastă calitate“.
 
„Martorul a mai declarat faptul că, în urmă cu câteva luni, a fost întrebat de către primarul Hogea Constantin dacă ar fi fost nevoie de avizul MAI pentru acest imobil, ocazie cu care i-a comunicat că, în principiu, este necesar, discuţia fiind generată de o sesizare conform căreia deţinuţii din cadrul penitenciarului ar fi ofensat o persoană de sex feminin din blocul de locuinţe“, se mai arată în rechizitoriu.
 
„Referitor la autorizarea edificării construcţiei, inculpatul Hogea Constantin, primar al municipiului Tulcea din anul 2004, a declarat că, la momentul când a semnat autorizaţia de construire, nu a cunoscut necesitatea obţinerii de către firma contractoare SC (...) SRL Tulcea a unor avize prealabile de la Administraţia Naţională a Penitenciarelor, având în vedere situarea blocului de locuinţe în imediata apropiere a Penitenciarului Tulcea. Inculpatul a invocat că, în cadrul Primăriei, există Serviciul de Urbanism, care are atribuţii în acest sens şi care întocmeşte autorizaţiile de construire în baza unui proiect de execuţie şi a unui plan urbanistic zonal aprobat prin hotărâre a Consiliului Local, precum şi faptul că nu a avut cunoştinţă până la momentul audierii că este necesar un aviz prealabil în situaţia edificării unor construcţii în vecinătatea unor obiective militare. Inculpatul a mai invocat faptul că autorizaţia de construire a fost semnată de către Brudiu Maria, secretarul UAT Tulcea, care avea obligaţia să verifice legalitatea oricăror documente pe care le semnează, ca şi în cazul autorizaţiei în discuţie, respectiv de arhitectul-şef al Primăriei Tulcea, Pop Valer Constantin, acestea fiind persoanele care ar fi trebuit să cunoască obligativitatea avizelor prealabile în astfel de situaţii şi să îi aducă la cunoştinţă lipsa acestora. Inculpatul Hogea Constantin a mai arătat că orice act administrativ de autoritate publică emis de o primărie poate fi atacat în contencios administrativ de către Instituţia Prefectului - Judeţul Tulcea, până în prezent hotărârea Consiliului Local Tulcea de aprobare a PUZ-ului nefiind astfel contestată, şi nici autorizaţia de construire emisă. Inculpatul a arătat că îl cunoaşte pe Georgescu Constantin Cornel, administratorul SC (...) SRL, din perioada 2005 - 2006“, se mai arată în rechizitoriu.
 
„Inculpata Brudiu Maria a arătat că are o relaţie tensionată cu primarul municipiului Tulcea, deoarece a refuzat să semneze anumite documente în privinţa cărora a avut dubii sub aspectul legalităţii, însă că acesta nu i-a solicitat expres să semneze autorizaţia de construire (...) /2007. Aceasta a mai arătat că a aflat din mass-media că «primarul Hogea Constantin a primit un apartament în blocul (...), drept bonus», dar nu cunoaşte pentru ce motiv“, mai aflăm din rechizitoriu.

Cum a achiziţionat Hogea apartamentul

„În ceea ce priveşte împrejurările în care inculpatul Hogea Constantin a achiziţionat un apartament în blocul (...), s-au constatat următoarele: prin Contractul de vânzare-cumpărare autentificat prin încheierea nr. (...) din 21.01.2009 a Biroului Notarial (...), SC (...) SRL Tulcea, reprezentată de Georgescu Victor, a vândut cumpărătorilor Hogea Valeria, căsătorită cu Hogea Constantin, şi Hogea Sorina Ioana apartamentul cu (...) situat în municipiul Tulcea, (...), bloc (...), judeţul Tulcea, cu o suprafaţă utilă de 89,70 mp. Preţul vânzării a fost de 160.000 de lei (echivalentul sumei de 37.125 de euro, la cursul valutar BNR de 1 euro = 4,3098 de lei, la data de 21.01.2009), societatea vânzătoare declarând că a fost primit integral de la cumpărători, înainte de autentificarea actului, această declaraţie ţinând loc de chitanţă autentică de primire a sumei. Analizând comparativ alte apartamente de trei camere vândute de SC (...) SRL Tulcea în perioada respectivă, se constată o diferenţă semnificativă între preţul stipulat în contractul mai sus menţionat şi preţul perceput de la alte persoane. În urma analizării extraselor de cont privind operaţiunile bancare desfăşurate de SC (...) SRL Tulcea, prin contul deschis la (...) - Sucursala Tulcea, s-a constatat faptul că, în data de 21.01.2009, a fost efectuată o operaţiune de depunere în numerar la ghişeu a sumei de 160.000 de lei de către (...), cu menţiunea «încasare de la Hogea Valeria». Prin adresa nr. (...) 1400/17.06.2015, (...) - Sucursala Constanţa a comunicat faptul că la efectuarea tranzacţiei bancare mai sus menţionate nu au fost depuse documente justificative, precum şi faptul că (...) a avut la data efectuării acestei operaţiuni calitatea de persoană delegată a SC (...) SRL Tulcea“.
 
„Conform datelor transmise de unitatea bancară, persoanele care au depus specimene de semnătură pentru contul bancar mai sus menţionat sunt inculpatul Georgescu Constantin Cornel şi (...). În urma verificării documentelor de evidenţă contabilă ridicate de la SC (...) SRL Tulcea, s-a constatat faptul că, pentru data de 21.01.2009, nu a fost întocmit registrul de casă, iar în cele aferente lunii ianuarie 2009 nu au fost identificate înregistrări privind operaţiuni de încasare de numerar de la Hogea Valeria, Hogea Constantin, Hogea Sorina Ioana“, se mai precizează în rechizitoriu.
 
„Referitor la vânzarea acestor apartamente, (...) a declarat că plata acestora a fost efectuată preponderent prin virament bancar, însă au fost cazuri în care cumpărătorii au efectuat şi plăţi în numerar, «însă nu toată suma, ci doar un avans şi plăţi parţiale». În aceste situaţii, era anunţată de administratorul societăţii, Georgescu Constantin Cornel, cu privire la faptul că urmau să se prezinte clienţi pentru a efectua plăţi, iar (...) încasa sumele respective, elibera chitanţă şi, ulterior, depunea aceste sume în contul bancar al societăţii. Martora a mai arătat că au fost situaţii în care clienţii societăţii au depus direct sume de bani în contul bancar al societăţii, însă aceste operaţiuni nu trebuiau înregistrate în registrul de casă“.
 
„În cursul urmăririi penale, au fost audiaţi martorii (...), persoane care în perioada de referinţă au achiziţionat apartamente în acelaşi bloc în care se află apartamentul nr. (...), primit de inculpatul Hogea Constantin de la inculpatul Georgescu Constantin Cornel. Astfel, martorul (...) a declarat că, în cursul anului 2007, fiind interesat de cumpărarea unui apartament nou, a încheiat un precontract de vânzare-cumpărare cu SC (...) SRL Tulcea. A purtat discuţii cu (...), reprezentanta SC (...) SRL Tulcea şi a convenit să cumpere apartamentul cu nr. 11, în suprafaţă de 89,70 mp, cu trei camere, la preţul de aproximativ 4 miliarde de lei vechi“.
 
„Inculpatul Georgescu Constantin Cornel a arătat că a chemat casiera societăţii, (...), care a numărat banii şi căreia i-a spus să meargă la bancă, aşa cum a procedat şi în alte dăţi, fiind împuternicită pe cont, întrucât, din câte ştie, clienţii nu pot depune singuri banii în cont. Inculpatul a arătat că a considerat la acel moment că vânzarea unui apartament către primarul municipiului este o formă de marketing, pentru atragerea altor clienţi, lucru cunoscut doar de apropiaţii săi. Inculpatul Georgescu Constantin Cornel a declarat că nu ar fi
avut nicio înţelegere cu Hogea Constantin pentru a obţine vreo autorizaţie de construire în schimbul apartamentului. La rândul său, inculpatul Hogea Constantin a declarat faptul că, în cursul anului 2009, soţia sa, Hogea Valeria şi fiica sa, Hogea Sorina Ioana, au achiziţionat un apartament cu trei camere situat la etajul 6 al blocului construit de SC (...) SRL în baza autorizaţiei de construire nr. (...) /26.10.2007, dar nu îşi aminteşte preţul acestuia, ci doar că era total nefinisat şi neutilat. A mai arătat că nu a participat la perfectarea actului de vânzare-cumpărare şi că suma de bani achitată provenea din economiile personale ale familiei şi dintr-un sprijin financiar acordat de bunicii fiicei sale, preţul fiind achitat de soţia sa. Inculpatul a declarat că fiica sa nu realiza la acel moment venituri, devenind administrator al SC (...) SRL Tulcea de aproximativ 1-2 ani. Inculpata Hogea Sorina Ioana a declarat faptul că a participat la semnarea contractului de vânzare-cumpărare împreună cu mama sa, că a contribuit la plata apartamentului cu suma de 30.000 de lei, diferenţa fiind achitată de părinţii săi, din economiile personale şi din banii primiţi de la bunici, însă nu a participat la plata efectivă a apartamentului, de acest lucru ocupându-se mama sa“, se mai arată în rechizitoriu.
 
„Din coroborarea materialului probator, a rezultat că inculpatul Hogea Constantin, primar al municipiului Tulcea, a fost singurul care a achiziţionat un apartament în blocul (...), la un preţ redus la jumătate faţă de celelalte apartamente, cu aceeaşi suprafaţă, diferenţa de preţ apărând ca nejustificată, dată fiind valoarea de circulaţie la momentul tranzacţiei a imobilelor similare (apartamentelor) vândute în acelaşi bloc, în aceeaşi perioadă de timp, raportate şi la specificul pieţei imobiliare locale (peste 2 miliarde de lei vechi ar fi costat amenajarea interioară a apartamentului)“, se mai precizează în rechizitoriu.
 
Potrivit rechizitoriului, s-au stabilit cheltuieli judiciare în sumă de 14.026 de lei, „ce vor fi suportate de inculpaţii Hogea Constantin, Hogea Valeria, Hogea Sorina Ioana, Georgescu Cornel Constantin, Brudiu Maria şi Pop Valer Constantin. Inculpaţii au fost asistaţi în cursul urmăririi penale de avocaţi aleşi.
 
Măsurile preventive dispuse în cauză expiră după cum urmează: pentru inculpatul Hogea Constantin, la data de 26.08.2015, pentru inculpatele Hogea Sorina Ioana şi Hogea Valeria, la data de 25.09.2015, pentru inculpatul Georgescu Cornel Constantin, la data de 26.09.2015, pentru inculpaţii Brudiu Maria şi Pop Valer Constantin, la data de 24.09.2015“.
 
Rechizitoriul complet poate fi citit accesând secţiunea „Documente“.
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii