Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
18:22 21 07 2025 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Directorul Marian Butnaru isi foloseste pozitia pentru a ajuta financiar partidul

ro

29 Nov, 2003 00:00 983 Marime text

Zeciuiala ARR pentru vistieria PSD

De voie, de nevoie, transportatorii au devenit cotizanti ai partidului de guvernamant * La "vama" Autoritatii Rutiere, dosarul de licenta este plimbat pana la momentul in care "marchezi" * In afara spagilor catre ARR, se adauga in plus serviciile gratuite pe care transportatorii care isi desfasoara activitatea in judet trebuie sa le execute atunci cand PSD sau institutiile statului, si ele pesedizate ii solicita * Intermediarul acestor situatii este directorul ARR, Marian Butnaru

Daca esti transportator, viata si afacerea iti sunt zi de zi atacate de "rechinii" vietii politice. Pentru a-ti face o firma noua fara sa fii mancat de sfinti, e nevoie sa dai de mancare rechinilor care roiesc in jurul Camerei de Comert. De coltii ascutiti ai acestora te lovesti si pentru a-ti instala in mare viteza un post telefonic, pentru a te conecta la curentul electric sau la gaze. Toti vor ceva. Ai sentimentul ca intregul sistem din Romania este conceput ca o uriasa masinarie de colectare de fonduri. Tara de smecheri, ce mai?!Iti cumperi niste autobuze/microbuze in leasing. Vin unii "baieti" in control. Te duci cu masinile la RAR. Baietii de aici au un talent de invidiat in a crea o coada si atunci cand sunt doar cateva masini. Daca lucrurile ar merge struna, cine ar mai da bani pentru a trece mai repede de procedurile birocratice?!

Promisiuni uitate

Dupa ce a promis o serie de facilitati in perioada electorala, actualul Guvern instituie o a doua taxa de drum: vinieta. La "vama" Autoritatii Rutiere, dosarul de licenta este plimbat pana la momentul in care "marchezi". In timp ce Ministerul Transporturilor simuleaza o perpetua criza de autorizatii, o serie de smecheri din orasele cu pondere mare in transporturi iti vand pe sute de dolari orice cantitate de autorizatii si licente pentru ce trasee doresti. Mafia autorizatiilor rivalizeaza doar cu cea a alcoolului, tutunului si cafelei. Potrivit unor opinii, sumele obtinute anual de pe piata neagra a autorizatiilor ar merge pana la 10 milioane de dolari. Licentierea transportatorilor a devenit o afacere profitabila atat pentru conducerea ARR, cat si pentru partidul care-l gireaza politic, PSD. Cand soliciti o licenta de transport, mai-marii ARR iti pomenesc de limitari. Ce inseamna aceste limitari? Inseamna ca, daca nu ai un numar minim de mijloace de transport sau acestea nu au un anumit tonaj, nu mai esti transportator, adica nu mai ai acces la licente si autorizatii.O idee extrem de periculoasa. Pe ce criteriu se poate decide cine merita sau nu sa traiasca? Cu ce drept poate cineva sa inchida o afacere profitabila care aduce painea de zi cu zi unor familii doar pentru ca marii "rechini" doresc sa isi elimine concurenta prin intermediul autoritatilor? Experienta vestica demonstreaza ca, in foarte multe domenii, IMM-urile duc greul in afaceri. La noi va prinde foarte greu aceasta idee, pentru ca grangurii puterii trebuie sa supravietuiasca.

Primarii reclama comportamentul directorului ARR

Mai multi primari - fie ai opozitiei, fie ai puterii - din judet reclama faptul ca au fost refuzati de transportatori in problema acordarii de subventii pe calatorie pentru cadrele didactice care predau in unitatile de invatamant din mediul rural. Numai ca tot ei sustin ca problema nu vine de la aceste firme, ci de la conducerea Autoritatii Rutiere judetene, care, in afara birurilor legale pe care le-am nominalizat mai sus, aplica "taxe suplimentare", denumite popular "spagi". Acestora li se adauga in plus serviciile gratuite pe care transportatorii care isi desfasoara activitatea in judet trebuie sa le execute atunci cand partidul sau institutiile statului, si ele pesedizate, ii solicita. Intermediarul acestor situatii este directorul ARR, Marian Butnaru.

Butnaru face afaceri din pelerinaje la manastiri

Tot primarii au fost cei care au reclamat faptul ca facturile emise de diferite societati de transport si onorate din bugetele locale s-au pierdut pe drumul dintre primarii si ARR. In genere, primarii de buna-credinta, cand organizeaza diferite actiuni pentru locuitorii comunelor pe care le conduc si au nevoie de mijloace de transport, apeleaza la cumsecadele domn Butnaru. Acesta se ofera sa le intermedieze colaborarea cu o firma de transport, a unei cunostinte, primarul achita serviciile, iar banii raman in buzunarul directorului ARR sau la firmele pe care le conduce din umbra. O parte din aceste sume, cand se strange banul gros, iau drumul partidului, pentru a-i netezi directorului calea pentru un nou mandat. Butnaru este unul dintre aspirantii la fotoliul de presedinte al organizatiei PSD Medgidia, post pe care se tot chinuieste sa-l ocupe si cu sprijinul bunului sau amic, deputatul Marian Motoc. Dar cum, vorba secretarului general al PSD, Dan Matei Agathon, functia in partid sau in posturile cheie costa, Butnaru intelege sa contribuie la pusculita social-democrata pe spatele transportatorilor. Pentru ca, in aceasta perioada, mai toate primariile organizeaza itinerare cultural-religioase, dat fiind numarul mare de "sfinti" PSD in viata pe care Biserica constanteana i-a aciuat, a ajuns o afacere buna intermedierea acestor deplasari. "Afacerea", moca pentru partid, a debutat in Medgidia, fieful electoral al lui Butnaru, si va continua, probabil, si in alte localitati.

Prietenii stiu de ce

Contactat, directorul ARR, firesc, a negat orice implicare, oferindu-se chiar sa ne puna la dispozitie numele societatilor transportatoare carora ARR le-a acordat licenta de transport. Reporterii nostri urmau sa verifice daca aceste firme au fost santajate in vreun fel de conducerea autoritatii. Numai ca, in schimbul listei promise, Marian Butnaru a aruncat pe o foaie de hartie 17 societati care nu figureaza cu adresa sau numar de contact in registrele Romtelecom. Initial, Butnaru sustinea ca lista transportatorilor din judet depaseste 150 de societati. La unele dintre firme ne-au raspuns secretarele sau directorii economici, care, afland despre ce este vorba, s-au eschivat. Unii dintre putinii directori generali care au putut fi contactati au declarat ca "prietenul Marian este un om corect, iar faptul ca firma doreste sa-l ajute intr-o actiune la partid reprezinta o optiune a conducerii". Vom reveni.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii