Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
08:03 19 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Cătălin Anghel, preşedinte Noua Republică - „Noi suntem neresemnaţii. Cei care nu pot pleca, nu se pot obişnui şi nu pot închide ochii"

ro

20 Jul, 2012 01:00 2044 Marime text

interviuCatalinAnghel2.jpgMai întâi o prezentare a obiectivelor şi a principiilor noii formaţiuni politice a formaţiunii Noua Republică.

„Noi suntem neresemnaţii. Cei care nu pot pleca, nu se pot obişnui şi nu pot închide ochii. Noi, cei care ştim că România trebuie să arate altfel. Cei care ştim că nu asta e ţara pe care vrem s-o lăsăm copiilor şi nepoţilor noştri. Adormiţi ori scârbiţi de propaganda transmisă live, non-stop, unii au început să creadă că n-avem nicio şansă. Că suntem, prin însăşi natura noastră, bolnavi, neputincioşi, iresponsabili şi corupţi până-n măduva oaselor. Noi credem altfel. Suntem tot mai mulţi. Nu putem accepta ca românii să importe mâncare având totodată milioane de hectare de pământ agricol de cea mai bună calitate, parte dintre ele nelucrate. Dorim să punem capăt acestor stări de lucruri".

„Vino. Spune. Schimbă" e sloganul Noii Republici. Ce să schimbăm?

Cătălin Anghel: „Principiile bazându-se pe civism, trebuie să vedem mai întâi ce vrea Cetatea, iar apoi să schimbăm principiile guvernanţei. Să ne bazăm pe implicare. Să ia fiecare după merit, într-un stat flexibil şi puternic. Societatea civilă din România începe să se dezmorţească, să înţeleagă că votul/opinia unui cetăţean contează. Cultura politică a început să se dezvolte din ce în ce mai mult, iar oamenii încep să ia atitudine, să îşi exprime convingerile, orientările sau chiar respingerile în ceea ce priveşte subiectele politice de actualitate. Cetăţeanul activ nu mai reprezintă doar un om care votează odată la 4-5 ani. Cetăţeanul, în viziunea Noii Republici, se respectă pe sine şi îi respectă pe ceilalţi".

„Ar trebui să renunţăm la logica asistenţialismului"

Cătălin Anghel: „Nu poate nimeni să spună dacă Traian Băsescu va veni sau nu înapoi la Cotroceni. Asta se va hotărî prin referendum şi va fi decizia populaţiei. Da, Traian Băsescu, la fel ca mulţi care fac parte din actuala clasa politică, a apărut într-o perioada de tranziţie, perioadă care la un moment dat va trebui să ia sfârşit. Avem nevoie de feţe noi, de oameni tineri, oameni gospodari care să construiască România de mâine. Ar trebui să renunţăm la logica asistenţialismului şi să construim o alternativă la politicile populiste de până acum. Clasa politică se va reconstrui prin valori, oameni noi şi prin instituţii. Ronald Reagan spunea că lumea liberă are nevoie de visători pragmatici. Noua Republică a fost o stare de spirit care a trezit, a animat zeci şi poate sute de mii de oameni în doar câteva luni. Noua Republică s-a născut prin miracolul «mâinii invizibile»: nevoia de înnoire existentă pe piaţă a întâlnit oferta credibilă a unor cetăţeni activi şi implicaţi. Noua Republică se doreşte a fi o mişcare cetăţenească înainte de a fi un partid cu structuri rigide.

„Noua Republică nu este Albă ca Zăpada!"

Cătălin Anghel: „Chestiunea cu Albă ca Zăpada este drăguţă doar prin simbolistică, oricum probabil că era de aşteptat să apară un partid nou, având în vedere blocarea comunicării între partidele actuale. Noua Republică este o mişcare politică apărută în toamna anului 2011, ca urmare a publicării pe Internet de către Mihail Neamţu a unui manifest intitulat «Crez Politic». Preluat rapid în blogosferă, documentul a generat spontan un val de simpatie şi emulaţie, mii de internauţi exprimându-şi susţinerea şi comentând intens pe marginea manifestului. La sfârşitul anului 2011, Noua Republică dobândea personalitate juridică (Asociaţia Noua Republică, cu sediul în Bucureşti), dar existau deja grupuri de acţiune în mai multe oraşe din România. Începutul anului 2012 găseşte Noua Republică în plin proces de evoluţie organizatorică şi doctrinară. În 2012, Noua Republică are peste 35 de filiale active, mii de membri şi zeci de mii de simpatizanţi în România şi Diaspora. Noua Republica s-a transformat în partid politic în 23 iunie 2012.

„Nu facem jocul PDL, nu vom primi baroni locali"

Cătălin Anghel: „Avem criterii destul de clare în această privinţă. Majoritatea membrilor sunt oameni de implicare, fie că sunt bugetari sau antreprenori care nu au mai făcut politică. Nu se primesc membri sau simpatizanţi ai politicilor de stânga, în care statul trebuie să ne dea câte ceva (de lucru, de pomană etc). Nu se primesc baroni locali. Persoanele cu vederi liberale, conservatoare şi creştin democraţi - adică de dreapta, sunt bine primite la noi. Dacă au mai făcut politică este bine ca ei aibă o pauză de 2 ani din partidul din care au activat până acum pentru a nu încuraja traseismul. Cetăţenii care sunt nemulţumiţi de modul cum este văzută şi condusă administraţia sunt aşteptaţi de noi. Acum, în ceea ce priveşte selecţia, pornind de la firul ierbii, este posibil să existe o perioadă de triere a valorilor. Se va vedea cine are iniţiativa şi este eficient, cine are capabilităţi de administrare sau e bun orator, cine doreşte să facă treaba sau doar este un oportunist. Trebuie să fim atenţi la raportul calitate / cantitate. Există oricum dorinţa de a face o selecţie riguroasă. Noua Republică este un proiect independent şi mai ales deschis tuturor cetăţenilor care împărtăşesc valori precum libertatea, pluralismul politic, munca, responsabilitatea, competiţia, dreptatea, cultura memoriei, morala creştină şi respectul faţă de patrimoniul spiritual.

Interviul integral îl puteţi citi pe www.ziuaconstanta.ro

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii