Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
00:39 11 12 2018 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Radu Mazăre, judecat de șeful Structurii de Securitate din Curtea Supremă

ro

11 Jan, 2017 18:57 2329 Marime text
A fost anunțat numele noului judecător investit cu soluționarea dosarului în care Radu Ştefan Mazăre, fostul primar al municipiului Constanţa, şi omul de afaceri Sorin Strutinsky au fost deferiţi Justiţiei alături de fostul viceprimar al Constanţei Gabi Stan, dar şi de alte persoane.Printre inculpaţii cauzei se află şi cinci salariaţi ai Primăriei Constanţa. Noul judecator al cauzei este Ionuţ Mihai Matei, din Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ÎCCJ), seful Structurii de Securitate din cadrul instantei supreme. Matei i-a luat locul Marianei Ghena, investita initial cu solutionarea dosarului, care a plecat la CSM. Judecătorul Ionuţ Mihai Matei a făcut parte din completul de judecată care a închis definitiv dosarul denumit generic „Bani pentru şefi din Consiliul Judeţean Constanţa“, cauză în care Eugeniu Mija (afacerist din Bucureşti) a luat doi ani şi şase luni de închisoare.

Judecat în acelaşi dosar, Lupşa Realini, cântăreţ al formaţiei Gaz pe Foc, fost partener de afaceri al social-democratului Miron Mitrea, fost ministru al Transporturilor, a fost osândit la doi ani de închisoare. Nicolae Vasilescu, înalt funcţionar public, şef al Departamentului Legislativ al Camerei Deputaţilor, preşedinte al Casei Româno-Chineze şi deputat USL (Colegiul 2 Craiova), cel de-al treilea inculpat, a fost condamnat la doi ani de închisoare.  

După cum arătam şi în ediţiile trecute, Matei a fost cercetat de Consiliul Superior al Magistraturii, conform jurnaliştilor din capitală, pe motiv că ar fi redus pedeapsa primită de celebrul Nuţu Cămătaru, pe numele adevărat, Ion Balint.   Şeful Structurii de Securitate din Curtea Supremă a avut în atenţie, printre altele, cazul „Trofeul calităţii în construcţii“, în care acuzat era Adrian Năstase, fost premier PSD al României.

Un martor din dosarul fostului primar al municipiului Constanţa Radu Mazăre a declarat astăzi, la instanţa supremă, că înainte de a se lansa licitaţia pentru construirea locuinţelor din cartierul "Henri Coandă”, omul de afaceri Avraham Morgenstern l-a invitat acasă la Mazăre să discute detalii despre viitoarea construcţie, el fiind proiectantul campusului social, potrivit adevarul.ro.

Conform aceleiași surse, Radu Briban a arătat, în declaraţia de martor dată în faţa instanţei, că firma sa a avut calitatea de proiectant şi a fost subcontractant pentru firma Shapir deţinută de Avraham Morgenstern. Întrebat de judecători dacă era o cutumă ca firmele constructoare să se întâlnească acasă la primar înainte de licitaţii, Briban a răspuns negativ. Martorul a mai spus că a încasat 700.000 de lei, adică doi la sută din valoarea proiectului şi că nu a emis facturi false către firma lui Morgenstern, precizând că licitaţia pentru construirea complexului social a fost câştigată de firma Shapir în decembrie 2011, în condiţiile în care a fost singurul ofertant. Chestionat în legătură cu locul unde aveau loc şedintele cu Radu Mazăre, martorul a precizat că acestea “se ţineau la primărie, la locul şantierului, pe plajă sau în restaurante”. "Nu am mai fost la el acasă până atunci”, a adăugat Briban.

Următorul termen al procesului a fost stabilit pentru 24 februarie, când vor fi audiaţi alţi doi martori, dintre care unul trebuia să dea declaraţii miercuri, dar nu a putut ajunge la Bucureşti, din cauza condiţiilor meteorologice.


 

Ti-a placut articolul?

Comentarii