Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
04:36 25 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Primarul Orașului Bușteni a atacat decizia de a plăti daune morale unui bărbat din Constanța

ro

13 Nov, 2021 00:00 2557 Marime text
  • Dosarul are indicativul 2605/118/2021 și a fost soluționat, în primă instanță, de Secția de contencios administrativ și fiscal a Tribunalului, în completul CA15 al secției, prezidat de magistratul Costin Smarandi.
  • La data de 5 noiembrie 2021, Primarul Orașului Bușteni a declarat recurs împotriva Hotărârii nr. 1513/2021, prin care fusese obligat să-i achite daune morale de 500 de lei constănțeanului.
 
Primarul Orașului Bușteni a declarat recurs în dosarul în care Tribunalul Constanța a decis obligarea sa la achitarea unor daune morale de 500 de lei către un constănțean.
 
Dosarul are indicativul 2605/118/2021 și a fost soluționat, în primă instanță, de Secția de contencios administrativ și fiscal a Tribunalului, în completul CA15 al secției, prezidat de magistratul Costin Smarandi.
 
Amintim, litigiul izbucnise în instanță după ce constănțeanul s-a adresat justiției pentru a obține obligarea primarului să-i emită autorizația de construire pentru a ridica un garaj lângă casa pe care o deține în Bușteni.
 
Părți în cauză sunt Mihai Nicolae, în calitate de reclamant, și, respectiv, Primarul Orașului Bușteni, în calitate de pârât.
 
Ce a stabilit Tribunalul
 
În motivarea Hotărârii nr. 1513/2021, Tribunalul Constanța a arătat că „instanța reține că deși în certificatul de urbanism este menționat la rubrica «Alte avize/acorduri» și «Acord coproprietari pentru drumul de acces», pe de o parte în certificat nu este bifată această cerință, iar pe de altă parte ea nu se impunea, față de situarea terenului“.
 
Totodată, „în ce privește capătul de cerere având ca obiect obligarea pârâtului la plata de daune morale urmează ca instanța să admită parțial această cerere, prin reducerea sumei solicitate“.
 
Judecătorii au mai arătat că „în ce privește existența faptei ilicite instanța reține că aceasta există și este reprezentată de atitudinea nejustificată a autorității, manifestată refuzul nejustificat de eliberare a autorizației de construire, pentru un motiv lipsit de orice fundamentare faptică și juridică, refuz ce a fost exprimat prin exercitarea dreptului de apreciere al autorității cu încălcarea drepturilor reclamantului. Acest refuz lipsit de o justificare rațională are ca efect întârzierea soluționării cererii reclamantului și în mod evident are drept consecință producerea unui prejudiciu (cel puțin nepatrimonial) acestuia“.
 
Astfel, primarul a fost obligat să emită autorizația de construire și să îi achite constănțeanului suma de 500 de lei, cu titlul de daune morale.
 
Acum, dosarul va ajunge însă pe rolul Curții de Apel Constanța, în urma recursului declarat de Primarul Orașului Bușteni, la data de 5 noiembrie 2021.
 
PRECIZĂRI:
 
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
 
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.
 
Sursa foto: Facebook.com – Primăria Orașului Bușteni
 
Citește și
Primarul Orașului Bușteni, obligat să-i achite daune morale unui bărbat din Constanța! De la ce a pornit totul (document)
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii