Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
09:48 19 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Incendiu la ATI Covid Procesul fostului manager al SCBI. Judecătorii cer listele de investiții de la spital și dovezile de acordare a finanțării solicitate „dacă există“

ro

13 Jun, 2022 00:00 2124 Marime text
Spitalul Clinic de Boli Infecțioase Constanța, după incendiul din 1 octombrie 2021
  • Spitalul de Boli Infecțioase trebuie să depună la dosar mai multe documente, inclusiv fișa postului de manager al dr. Stela Halichidis.
  • De asemenea, judecătorii au cerut și „listele de investiţii aferente anilor 2019, 2020 şi 2021, notele de fundamentare ale acestora, precum şi dovezile de acordare a finanţării solicitate (dacă există)“.
  • Nu în ultimul rând, la dosar vor fi depuse și „autorizaţiile de funcţionare eliberate de Direcţia de Sănătate Publică a Judeţului Constanţa pentru Spiralul Clinic de Boli Infecţioase Constanţa începând cu anul 2018 şi până la data emiterii dispoziţiei contestate“.
  • Discuțiile în proces vor fi reluate joi, 16 iunie, de la ora 13.00, când se va desfășura un nou termen la instanță.
 
Probe interesante admise de judecători în dosarul civil în care dr. Stela Halichidis, fostul manager al Spitalului Clinic de Boli Infecțioase Constanța, demis în urma incendiului de la ATI Covid, în care au murit șapte persoane, a contestat dispoziția de încetare a contractului de management!
 
Judecătorii Secției de Contencios administrativ și fiscal a Tribunalului Constanța au cerut unității spitalicești să depună la dosar mai multe documente, inclusiv fișa postului de manager al dr. Stela Halichidis, „listele de investiţii aferente anilor 2019, 2020 şi 2021, notele de fundamentare ale acestora, precum şi dovezile de acordare a finanţării solicitate (dacă există)“, dar și „autorizaţiile de funcţionare eliberate de Direcţia de Sănătate Publică a Judeţului Constanţa pentru Spiralul Clinic de Boli Infecţioase Constanţa începând cu anul 2018 şi până la data emiterii dispoziţiei contestate“.
 
De asemenea, reprezentanții SCBI trebuie să depună la dosar și procesul verbal al ședinței Consiliului de Administrație al Spitalului Clinic de Boli Infecțioase din data de 21 februarie 2021.
 
Totodată, avocatul dr. Halichidis a cerut „să se pună în vedere pârâtului să depună rapoartele de evaluare a activităţii pe care reclamanta (nr., Stela Halichidis) a desfăşurat-o în calitate de manager al Spitalului de Boli Infecţioase Constanţa, începând cu anul 2010 şi până la data emiterii dispoziţiei atacate, apreciind că instanţa trebuie să aibă în vedere modalitatea în care chiar emitentul actului administrativ a apreciat anterior cu privire la activitatea managerială a reclamantei“.
 
De asemenea, avocatul fostului manager a solcitat „să se pună în vedere pârâtului să depună actul prin care s-a dispus încetarea/suspendarea activităţii Spitalului Clinic de Boli Infecţioase Constanţa, urmare incendiului produs la data de 01.10.2021“.
 
Solicitarea a fost făcută „având în vedere că prin întâmpinare s-a imputat reclamantei faptul că nu ar fi îndeplinit anumite atribuţii, neindividualizate, care ar fi condus la producerea incediului, fără a se observa că reclamanta nu avea atribuţii cu privire la încetarea sau suspendarea activităţii unităţii sanitare. Astfel, solicită depunerea acestui document pentru a se observa cine şi în ce temei legal a dispus încetarea/suspendarea unităţii sanitare“.
 
Toate aceste dovezi, dar și altele, vor fi administrate de Tribunalul Constanța în procesul în care fostul manager al spitalului, dr. Stela Halichidis, a contestat dispoziția emisă de Primarul Municipiului Constanța prin care s-a constat încetat contractul său de management.
 
Dispoziția primarului a fost luată în urma incendiului care a izbucnit la ATI Covid din cadrul SCBI Constanța la data de 1 octombrie 2021, incendiu în care au murit șapte femei ce erau internate la Secția de Terapie Intensivă.
 
Celelalte trei persoane internate la aceeași secție, la momentul izbucnirii incendiului, au murit în zilele următoare incendiului, decesul acestora fiind asociat cu starea avansată a COVID-19 în care se aflau.
 
„În calitate de manager al spitalului, a solicitat acordarea de fonduri“
 
Avocatul dr. Halichidis a mai explicat în proces că „solicită să se pună în vedere pârâtului să depună listele de investiţii aferente anilor 2019, 2020 şi 2021, notele de fundamentare ale acestora, precum şi dovezile de acordare a finanţării solicitate (dacă există) pentru că în cuprinsul acestora reclamanta, în calitate de manager al spitalului, a solicitat acordarea de fonduri băneşti pentru asigurarea bunei funcţionări a unităţii sanitare, dar finanţarea nu i-a fost acordată“.
 
„Pentru aceeaşi teză probatorie, solicită ca pârâtul să depună proiectele de buget întocmite pentru perioada #### # #### pentru Spitalul Clinic de Boli Infecţioase Constanţa, însoţite de notele de fundamentare şi de dovada alocării fondurilor băneşti solicitate (dacă există) şi proiectul de eficientizare energetică a Spitalului Clinic de Boli Infecţioase Constanţa, depus în cadrul POR###### ###.1/B/2/NE,SE,SM - Axa prioritară 3, Prioritatea de investiţii 3.1B şi stadiul de acordare a acestei finanţări. Învederează că argumentul care stătea, în toate cazurile, la respingerea solicitărilor de finanţare consta în necesitatea ducerii la îndeplinire a proiectul de eficientizare energetică, care urma a fi executat pe fonduri europene“, se mai arată în încheierea de ședință din 29 aprilie 2022.
 
Discuțiile în proces vor fi reluate joi, 16 iunie, de la ora 13.00, când se va desfășura un nou termen la instanță.
 
Oricare va fi decizia Tribunalului Constanța în acest proces, ea va putea fi atacată de către părțile nemulțumite la instanța superioară.
 
Sursa documentare: rejust.ro – Dosar 8309/118/2021: RJ de5d6g59e
 
PRECIZĂRI:
 
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
 
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.
 
Citește și
Fosta șefă de la Infecțioase, Stela Halichidis a primit calificativul „foarte bine” de la city managerul municipiului Constanța, Felicia Ovanesian! (documente)
 
 

Tags: Vergil Chitac


Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii