Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
19:31 25 07 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Primarul Constanței proces cu dr. Stela Halichidis! Nemulțumiri după victoria în instanță a fostului manager de la Infectioase!

ro

03 Jan, 2024 17:00 3336 Marime text
  • Primarul Constanței contestă executarea silită de către dr. Stela Halichidis, fostul manager al Spitalului Clinic de Boli Infecțioase Constanța, demis prin dispoziția semnată de primarul Vergil Chițac.
  • Dr. Halichidis a câștigat definitiv procesul pentru anularea dispoziției, în octombrie 2023, iar judecătorii au decis obligarea municipalității la plata „către reclamantă a unor despăgubiri echivalente cu drepturile băneşti cuvenite reclamantei, în temeiul Contractului de management nr. 94762/08.06.2018, în perioada 07.10.2021-07.06.2022“.
  • În paralel cu acțiunea primarului, UAT Municipiul Constanța a obținut suspendarea provizorie a executării silite cu privire la suma de 127.162,30 lei, reprezentanții UAT arătând că aceasta nu a fost parte în procesul câștigat de dr. Halichidis.
  • Contestația primarului va fi analizată de Judecătoria Constanța în luna martie 2024.
Primarul Municipiului Constanța a deschis un dosar la Judecătoria Constanța pentru a contesta executarea silită de către dr. Stela Halichidis, în urma procesului câștigat de medic după demiterea sa de la conducerea Spitalului Clinic de Boli Infecțioase Constanța!
 
Amintim, în luna octombrie 2023, dr. Stela Halichidis a câștigat definitiv procesul deschis primarului și vizând dispoziția de demitere a sa din funcția de manager al SCBI Constanța, după incendiul care a cuprins unitatea medicală, pe 1 octombrie 2021, semnată de primarul Vergil Chițac.
 
Instanța a decis, de asemenea, obligarea municipalității la plata „către reclamantă a unor despăgubiri echivalente cu drepturile băneşti cuvenite reclamantei, în temeiul Contractului de management nr. 94762/08.06.2018, în perioada 07.10.2021-07.06.2022“.
 
Hotărârea favorabilă dr. Halichidis a fost dictată, în primă instanță, de către Tribunalul Constanța, în februarie 2023, în dosarul 8309/118/2021, fiind reconfirmată de Curtea de Apel Constanța la mijlocul lunii octombrie 2023, printr-o decizie definitivă.
 
Ulterior, în luna noiembrie 2023, primarul Vergil Chițac a semnat dispoziția privind punerea în executare a hotărârii definitive, favorabile dr. Stela Halichidis.
 
Recent, însă, la Judecătoria Constanța a fost înregistrată, sub numărul de dosar 32073/212/2023, contestația la executare formulată de Primarul Municipiului Constanța, în calitate de contestator, în contradictoriu cu Stela Halichidis, în calitate de intimat.
 
Acțiunea vizează dosarul de executare silită înregistrat la executorul judecătoresc sub numărul 1521/BSL/2023.
 
Prim termen pentru analizarea contestației la executare a fost stabilit la data de 1 martie 2024, de la ora 10.30.
 
În paralel cu acțiunea în care Primarul Municipiului Constanța contestă procedura executării silite, UAT Municipiul Constanța a obținut, la rândul său, într-un dosar separat, suspendarea provizorie a procedurii.
 
Cauza care vizează suspendarea provizorie a executării silite din dosarul 1521/BSL/2023 a fost analizată de magistrații Secției Civile a Judecătoriei Constanța spre finele lunii decembrie 2023, aceasta fiind admisă de instanță.
 
Dosarul de la Judecătorie are indicativul 33833/212/2023, iar în cauză instanța a admis cererea de suspendare a executării silite și a hotărât suspendarea provizorie a executării silite până la soluționarea cererii de suspendare efective a executării, formulată într-un dosar separat, cu indicativul 33832/212/2023.
 
Această decizie a Judecătoriei Constanța este fără cale de atac.
 
„Prejudicii grave, iremediabile sau dificil de remediat“
 
În Încheierea finală nr. 15523/2023, Judecătoria Constanța a arătat că „în motivarea cererii, contestatoarea a arătat, în esenţă, că Municipiul Constanţa nu are calitatea de debitor întrucât prin titlul executoriu reprezentat de Sentinţa civilă nr. 155/16.02.2023 instanţa a dispus obligarea Primarului Municipiului Constanţa la plata către reclamantă a unor despăgubiri ca urmare a anulării Dispoziţiei nr. 5199 din data de 04.10.2021, iar acea dispoziţie nu a fost emisă de Primarul Municipiului Constanţa în calitate de reprezentant al UAT-ului“.
 
„Totodată, a precizat că anterior, nu a fost comunicat niciun act de executare către UAT Municipiul Constanţa întrucât nu are calitatea de parte în dosarul de executare, însă la data de 18.12.2023 a fost informat de către BRD Groupe Societe Generale că pe numele Municipiului Constanţa a fost înregistrată poprirea înfiinţată de BEJ Bogăție Silvia Laura în dosarul execuţional nr. 1521/2023, pentru suma de 127.162,30 lei, având ca şi creditor pe Halichidis Stela“, se mai arată în actul instanței.
 
Conform sursei citate, reprezentanții UAT „au susţinut că este îndeplinită condiţia urgenţei, iar continuarea executării silite cu privire la suma de 127.162,30 lei ar produce prejudicii grave, iremediabile sau dificil de remediat, sens în care se impune suspendarea provizorie a executării silite ca o măsură necesară, urgentă şi provizorie“.
 
După deliberări, magistrații de la Judecătoria Constanța au ajuns la concluzia că se impune suspendarea provizorie a executării silite.
 
„Se impune luarea unei măsuri provizorii“
 
„În fapt, instanţa reţine că în dosarul de executare silită (...)a fost înfiinţată poprirea asupra conturilor deschise pe numele Municipiului Constanţa cu privire la suma de 127.162,30 lei, astfel cum rezultă din comunicarea e-mail din data de 15.12.2023“, au spus judecătorii.
 
„Instanţa constată, pe baza unei aprecieri sumare a probelor aflate la dosar că nu rezultă în mod cert calitatea de debitoare a contestatoarei în dosarul de executare (...), sens în care se impune luarea unei măsuri provizorii, pentru evitarea continuării executării silite faţă de o entitate care nu are calitatea de debitoare“, se arată în motivarea deciziei instanței.
 
„Totodată, instanţa reţine că, faţă de calitatea de instituţie publică a contestatoarei, UAT Municipiul Constanţa, se impune analiza cererii și prin prisma interesului public în raport de interesul privat al intimatei – creditoare“, au arătat judecătorii.
 
Aceștia au explicat în continuare că „astfel, dată fiind suma însemnată ce face obiectul executării silite, respectiv 127.162,30 lei, instanța apreciază că activitatea curentă a contestatoarei ar putea fi afectată de continuarea executării silite demarată de intimată, impunându-se cu caracter urgent suspendarea provizorie a executării silite pentru a evita eventualele consecințe negative care s-ar putea cauza bugetului instituției, cu efecte implicit asupra activității de interes public desfășurată de contestatoare“.
 
Acum, rămâne de văzut care va fi decizia Judecătoriei Constanța cu privire la contestația la executare formulată de Primarul Municipiului Constanța, în contradictoriu cu dr. Stela Halichidis, fost manager al SCBI.
 
Sursa motivare: Portalul Național al Jurisprudenței www.rejust.ro, Portalul Instanțelor de Judecată
 
PRECIZĂRI:
 
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
 
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.
 
Citește și
Dr. Stela Halichidis a câștigat!
Primarul Vergil Chițac a semnat dispoziția pentru punerea în executare a hotărârii judecătorești!

 
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii