Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
06:24 25 07 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Verdict în așteptare, la Judecătorie, în procesul dintre Primarul Constanței și dr. Stela Halichidis

ro

11 Mar, 2024 17:00 786 Marime text
  • Instanța a judecat cererea la începutul lunii martie și a anunțat că hotărârea va fi pronunțată marți, 12 martie 2024.
Magistrații Judecătoriei Constanța sunt așteptați să se pronunțe mâine, 12 martie 2024, în procesul în care Primarul Municipiului Constanța a formulat contestație la executare în contradictoriu cu dr. Stela Halichidis, fostul manager al Spitalului Clinic de Boli Infecțioase Constanța.
 
Instanța a judecat cererea la începutul lunii martie și a anunțat că hotărârea va fi pronunțată marți, 12 martie 2024.
 
Dosarul are indicativul 32073/212/2023 și se află în atenția Secției Civile a Judecătoriei, fiind vorba despre o contestație la executare formulată de Primarul Municipiului Constanța.
 
După cum arătam în edițiile anterioare, dr. Stela Halichidis, demisă în urma incendiului de la SCBI din 1 octombrie 2021, a câștigat definitiv procesul deschis pentru anularea dispoziției de încetare a contractului de management, semnată de primar.
 
În același proces, judecătorii au decis, de asemenea, obligarea municipalității la plata către medic a salariilor ce i s-ar fi cuvenit dacă nu ar fi fost demisă.
 
Potrivit datelor noastre, contestația la executare formulată de Primarul Municipiului Constanța ar avea legătură cu drepturile bănești cuvenite dr. Stela Halichidis pentru perioada de la demitere până la câștigarea procesului.
 
Așa cum arătam în edițiile anterioare, într-un dosar separat, Municipiul Constanța a obținut, la rândul său, suspendarea provizorie a executării silite, în contradictoriu cu Stela Halichidis.
 
Dosarul cu municipiul
 
Dosarul respectiv are indicativul 33833/212/2023, iar în cauză instanța a hotărât suspendarea provizorie a executării silite până la soluționarea cererii de suspendare efective a executării, formulată într-un dosar separat, cu indicativul 33832/212/2023.
 
În acel dosar, prin Încheierea finală nr. 15523/2023, Judecătoria Constanța a arătat că „în motivarea cererii, contestatoarea a arătat, în esenţă, că Municipiul Constanţa nu are calitatea de debitor întrucât prin titlul executoriu reprezentat de Sentinţa civilă nr. 155/16.02.2023 instanţa a dispus obligarea Primarului Municipiului Constanţa la plata către reclamantă a unor despăgubiri ca urmare a anulării Dispoziţiei nr. 5199 din data de 04.10.2021, iar acea dispoziţie nu a fost emisă de Primarul Municipiului Constanţa în calitate de reprezentant al UAT-ului“.
 
„Totodată, a precizat că anterior, nu a fost comunicat niciun act de executare către UAT Municipiul Constanţa întrucât nu are calitatea de parte în dosarul de executare, însă la data de 18.12.2023 a fost informat de către BRD Groupe Societe Generale că pe numele Municipiului Constanţa a fost înregistrată poprirea înfiinţată de BEJ Bogăție Silvia Laura în dosarul execuţional nr. 1521/2023, pentru suma de 127.162,30 lei, având ca şi creditor pe Halichidis Stela“, se mai arată în actul instanței.
 
Conform sursei citate, reprezentanții UAT „au susţinut că este îndeplinită condiţia urgenţei, iar continuarea executării silite cu privire la suma de 127.162,30 lei ar produce prejudicii grave, iremediabile sau dificil de remediat, sens în care se impune suspendarea provizorie a executării silite ca o măsură necesară, urgentă şi provizorie“.
 
După deliberări, cererea municipiului a fost admisă.
 
Ce au spus judecătorii
 
„În fapt, instanţa reţine că în dosarul de executare silită (...)a fost înfiinţată poprirea asupra conturilor deschise pe numele Municipiului Constanţa cu privire la suma de 127.162,30 lei, astfel cum rezultă din comunicarea e-mail din data de 15.12.2023“, au spus judecătorii.
 
„Instanţa constată, pe baza unei aprecieri sumare a probelor aflate la dosar că nu rezultă în mod cert calitatea de debitoare a contestatoarei în dosarul de executare (...), sens în care se impune luarea unei măsuri provizorii, pentru evitarea continuării executării silite faţă de o entitate care nu are calitatea de debitoare“, se arată în motivarea deciziei instanței.
 
„Totodată, instanţa reţine că, faţă de calitatea de instituţie publică a contestatoarei, UAT Municipiul Constanţa, se impune analiza cererii și prin prisma interesului public în raport de interesul privat al intimatei – creditoare“, au arătat judecătorii.

Aceștia au explicat în continuare că „astfel, dată fiind suma însemnată ce face obiectul executării silite, respectiv 127.162,30 lei, instanța apreciază că activitatea curentă a contestatoarei ar putea fi afectată de continuarea executării silite demarată de intimată, impunându-se cu caracter urgent suspendarea provizorie a executării silite pentru a evita eventualele consecințe negative care s-ar putea cauza bugetului instituției, cu efecte implicit asupra activității de interes public desfășurată de contestatoare“.
 
Decizia așteptată acum de la Judecătoria Constanța va putea fi atacată la instanța superioară.
 
Sursa motivare: Portalul Național al Jurisprudenței www.rejust.ro, Portalul Instanțelor de Judecată
 
PRECIZĂRI:
 
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
 
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.
 
Citește și
Epopeea continuă
Judecătoria Constanța are termen joi în dosarul privind demolarea Bisericii „Izvorul Tămăduirii”, de la Macul Roșu

 
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii