Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
01:49 18 10 2021 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Asistente medicale victorioase în instanță. Hotărârea Curții de Apel le-a dat dreptate

ro

29 Jun, 2020 00:00 2356 Marime text
  • Magistrații Curții de Apel au respins apelul declarat de Spitalul Județean de Urgență Tulcea.
  • Asistentele medicale vor primi banii pentru concediul de studiu efectuat.
  • Decizia Curții de Apel este definitivă.
Victorie în instanță pentru mai multe asistente medicale din cadrul Spitalului Județean de Urgență Tulcea! Magistrații Curții de Apel Constanța au respins apelul declarat de avocații unității spitalicești și au menținut prima decizie a instanței, prin care asistentele primeau concediu plătit pentru efectuarea studiilor de specialitate. Hotărârea Curții de Apel Constanța este definitivă.
Așa cum arătam în edițiile anterioare, litigiul s-a aflat inițial pe rolul Tribunalului Tulcea, însă reprezentanții Spitalului au fost nemulțumiți de decizia luată de această instanță, așa că au atacat-o la Curea de Apel Constanța.

Ce au susținut asistentele


Litigiul a pornit de la faptul că asistentele medicale au solicitat spitalului concediu plătit, pentru a susține examenele la Facultatea de Medicină. În proces, angajatele spitalului au susținut că respectivele cursuri pe care le urmează în cadrul facultății le ajută în formarea profesională, dar reprezentanții spitalului au afirmat că, din contră, facultatea nu le îmbunătățește cu nimic pregătirea de care dispun deja.
Pe scurt, deși reprezentanții spitalului le-au acordat celor trei zilele de concediu solicitate, acestea au fost acordate fără plată. În acest context, cele trei asistente medicale, sprijinite de Sindicatul Solidaritatea Sanitară Tulcea, au dat în judecată unitatea spitalicească.
Așa cum am menționat deja, în urma dezbaterilor, judecătorii primei instanțe, respectiv Tribunalul Tulcea, le-au dat dreptate asistentelor.

Hotărârea primei instanțe


Au mai spus judecătorii tulceni că, „în speță, se constată că pârâtul (nr., Spitalul Județean de Urgență Tulcea) nu a făcut dovada că ar fi asigurat participarea reclamantelor la programe de formare profesională în perioada ultimilor doi ani, ceea ce atrage, așa cum au precizat reclamantele, aplicarea sancțiunii prevăzută de art. 157 alin. 1 Codul Muncii, în sensul că reclamantele au dreptul la un concediu pentru formare profesională plătit de angajator de 10 zile așa cum au solicitat prin cererile adresate angajatorului“.
Tribunalul Tulcea a decis ca spitalul să le acorde celor trei asistente contravaloarea celor 10 zile de concediu pentru formarea profesională, sumele urmând a fi actualizate cu rata inflației la data plății efective.
Acum, Curtea de Apel Constanța a reconfirmat această decizie, așa încât asistentele medicale vor primi banii pentru zilele de concediu pentru formarea profesională.

Sursa foto: Spitalul Județean de Urgență Tulcea

Citește și:

Cadre medicale din Tulcea, în căutarea dreptății la Constanța. Revendicările din instanță

 

Ti-a placut articolul?

Comentarii