Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
07:10 06 03 2021 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Asistente medicale versus Spitalul Județean Tulcea. Când va fi analizat dosar, la Curtea de Apel Constanța

ro

12 Jun, 2020 00:00 749 Marime text
  • Prima instanță le dăduse dreptate asistentelor.
  • Cazul a ajuns la Constanța în urma apelului declarat de reprezentanții spitalului.
  • Procesul va debuta la instanța de apel pe 22 iunie.
Magistrații Curții de Apel Constanța au stabilit data la care vor redeschide dosarul în care mai multe asistente medicale tulcene au dat în judecată Spitalul Județean de Urgență Tulcea pentru plata concediului de studii.

Cazul a ajuns la Constanța după ce avocații SJU Tulcea au declarat apel împotriva hotărârii pronunțate de judecătorii primei instanțe. Curtea de Apel va analiza dosarul la data de 22 iunie, de la ora 9.00.

Concret, litigiul a pornit de la faptul că asistentele medicale au solicitat spitalului concediu plătit, pentru a susține examenele la Facultatea de Medicină. Foarte interesant, în timp ce angajatele spitalului susțin că respectivele cursuri pe care le urmează în cadrul facultății le ajută în formarea profesională, reprezentanții spitalului susțin că, din contră, facultatea nu le îmbunătățește cu nimic pregătirea de care dispun deja.

Pe scurt, deși reprezentanții spitalului le-au acordat celor trei zilele de concediu solicitate, acestea au fost acordate fără plată. În acest context, cele trei asistente medicale, sprijinite de Sindicatul Solidaritatea Sanitară Tulcea, au dat în judecată unitatea spitalicească.
 

Decizia primei instanțe

În urma dezbaterilor, judecătorii primei instanțe, respectiv Tribunalul Tulcea, le-au dat dreptate asistentelor.
Au mai spus judecătorii tulceni că, „în speță, se constată că pârâtul (nr., Spitalul Județean de Urgență Tulcea) nu a făcut dovada că ar fi asigurat participarea reclamantelor la programe de formare profesională în perioada ultimilor doi ani, ceea ce atrage, așa cum au precizat reclamantele, aplicarea sancțiunii prevăzută de art. 157 alin. 1 Codul Muncii, în sensul că reclamantele au dreptul la un concediu pentru formare profesională plătit de angajator de 10 zile așa cum au solicitat prin cererile adresate angajatorului“.
Tribunalul Tulcea a decis ca spitalul să le acorde celor trei asistente contravaloarea celor 10 zile de concediu pentru formarea profesională, sumele urmând a fi actualizate cu rata inflației la data plății efective.


Citește și:

Cadre medicale din Tulcea, în căutarea dreptății la Constanța. Revendicările din instanță
 

Ti-a placut articolul?

Comentarii