Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
21:48 31 10 2020 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Anticorupţia, solicitată în procesul pentru Vila Regală din Mamaia, deschis de Ministerul Culturii

ro

20 Feb, 2020 00:00 830 Marime text

Judecătorii Tribunalului Constanţa au decis să ceară sprijinul Direcţiei Naţionale Anticorupţie în procesul în care Ministerul Culturii încearcă să recupereze Vila Regală din Mamaia, edificiu înscris în Lista Monumentelor Istorice sub codul CT-II-m-A-02896. Mai exact, instanţa a decis emiterea unei adrese către DNA. În acelaşi sens, s-a emis adresă şi către Prefectura Constanţa. Noua înfăţişare a fost fixată la data de 17 martie, termen până la care instituţiile citate trebuie să transmită răspunsurile solicitate de judecători.
 
Amintim că părţi în procesul aflat pe rolul Tribunalul Constanţa sunt Ministerul Culturii, în calitate de reclamant, SC Light System SRL şi SC Mamaia SA, în calitate de pârâţi, şi Dan Lucian Victor, fost director general al SC Mamaia SA, în calitate de intervenient în numele altei persoane.
 
Potrivit informaţiilor oficiale puse la dispoziţie de Ministerul Culturii, obiectul dosarului este reprezentat de „constatarea nulităţii absolute a contractului de vânzare-cumpărare nr. 1755 din data de 25.06.2003 autentificat de Biroul Notarial «Notari Publici Grigore Păun şi Elena Laura Ștefan». Acest contract poartă asupra imobilului Club Castel, fosta Vilă Regală Mamaia, înscris în Lista Monumentelor Istorice, cod CT-II-m-A-02896“.
 

„Noi, ca minister, ne-am făcut datoria“

 
„Ministerul Culturii a promovat această acţiune în contradictoriu cu SC Light System SRL şi SC Mamaia SA şi a solicitat anularea contractului sus-menţionat, întrucât a fost încheiat cu încălcarea dreptului de preemţiune al statului român, prevăzut imperativ de art. 4 alin. 4 din Legea nr. 422/2001 privind protejarea monumentelor istorice, cu modificările şi completările ulterioare“, susţine Ministerul.
 
Fostul ministru Valer-Daniel Breaz arăta, în cursul anului trecut: „Constatarea nulităţii absolute a contractului de vânzare-cumpărare a unei bijuterii a patrimoniului naţional reprezintă o acţiune responsabilă şi legitimă a MCIN. Potrivit Legii 422/2001 privind protejarea monumentelor istorice, dreptul de preempţiune poate fi exercitat de statul român prin Ministerul Culturii şi Identităţii Naţionale şi autorităţile locale. Noi, ca minister, ne-am făcut datoria faţă de statul român, faţă de lege şi patrimoniul cultural al acestei ţări“.
 
Pentru a reveni la procesul de la Tribunalul Constanţa, mai trebuie spus că, pe parcursul desfăşurării acestuia, au fost invocate şi o serie de excepţii pentru a se respinge acţiunea Ministerului Culturii. Mai exact, este vorba despre excepţia inadmisibilităţii acţiunii şi, respectiv, cea a prescripţiei dreptului material la acţiune. Cu alte cuvinte, s-a susţinut, pe de o parte, că acţiunea intentată de minister ar fi inadmisibilă şi, pe de altă parte, că s-ar fi depăşit termenul prevăzut de lege în care procesul putea fi deschis.
 
Totuşi, ambele excepţii au fost respinse de judecătorii Tribunalului, iar încheierile prin care acestea au fost respinse pot fi atacate în apel odată cu fondul cauzei, nu separat.
 
Citeşte şi:

 
Procesul pentru Vila Regală din Mamaia se reia anul viitor. S-au respins excepţiile invocate

 

Ti-a placut articolul?

Comentarii