Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
07:03 19 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Procesul pentru Vila Regală din Mamaia se reia anul viitor. S-au respins excepţiile invocate

ro

28 Dec, 2019 00:00 3032 Marime text

Procesul în care Ministerul Culturii încearcă să recupereze Vila Regală din Mamaia se reia la Tribunalul Constanţa în luna februarie. Magistraţii Secţiei Civile a Tribunalului Constanţa au decis amânarea dosarului pentru a da posibilitatea părţilor să pună la dispoziţia instanţei probele solicitate.


După cum arătam în ediţiile anterioare, Ministerul Culturii a dat în judecată SC Light System SRL şi SC Mamaia SA, în încercarea de a obţine în instanţă anularea contractului prin care a fost vândută Vila Regală din Mamaia.


În procesul deschis la Tribunalul Constanţa, Lucian Victor Dan, fost director general al SC Mamaia SA, a făcut cerere de intervenţie în interesul societăţii pe care a condus-o. Cu alte cuvinte, acesta a dorit să fie parte în dosar, pentru a susţine punctul de vedere al SC Mamaia SA.


Pe parcursul desfăşurării procesului până la acest moment, au fost invocate şi o serie de excepţii pentru a se respinge acţiunea Ministerului Culturii. Mai exact, este vorba despre excepţia inadmisibilităţii acţiunii şi, respectiv, cea a prescripţiei dreptului material la acţiune. Cu alte cuvinte, s-a susţinut, pe de o parte, că acţiunea intentată de Minister ar fi inadmisibilă şi, pe de altă parte, că s-ar fi depăşit termenul prevăzut de lege în care procesul putea fi deschis.


Totuşi, ambele excepţii au fost respinse de judecătorii Tribunalului, iar încheierile prin care acestea au fost respinse pot fi atacate în apel odată cu fondul cauzei, nu separat.


Mai este de spus legat de acest proces că el a debutat în instanţă la data de 19 august 2018, când Ministerul Culturii le-a cerut judecătorilor constănţeni să constate nulitatea absolută a contractului de vânzare-cumpărare nr. 1755 din data de 25.06.2003, ce priveşte imobilul Club Castel (fosta Vilă Regală din Mamaia).


Vila Regală din Mamaia este înscrisă în Lista Monumentelor Istorice sub codul CT-II-m-A-02896.


Reamintim că, la momentul respectiv, ministrul Culturii de la acea vreme, Valer Daniel Breaz, explica, legat de acest proces, şi solicitarea de a fi anulat contractul de vânzare-cumpărare: "a fost încheiat cu încălcarea dreptului de preemţiune al statului român, prevăzut imperativ de art.4 alin.4 din Legea nr. 422/2001 privind protejarea monumentelor istorice, cu modificările şi completările ulterioare".


Aşa cum am precizat anterior, noua înfăţişare în proces este fixată pentru data de 18 februarie 2020.


Citeşte şi:

Tribunalul Constanţa a solicitat MCIN să comunice lista monumentelor din judeţ
Ministerul Culturii a cerut în justiţie anularea contractului de vânzare-cumpărare a fostei Vile Regale Mamaia

 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii