Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
03:43 25 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Istoria Dobrogei - Populație - Personalități Darius I

ro

03 Jan, 2019 08:23 3818 Marime text
Darius (550 î. Hr. - 486 î. Hr.), din dinastia Ahemenizilor, a fost cel mai important rege al Persiei ca Darius I cel Mare (522 î. Hr. - 486 î. Hr.). În 513 î. Hr., el a întreprins o expediție împotriva sciților din nordul Mării Negre, în timpul căreia i-a înfrânt și pe geții din Dobrogea.
 
Perșii antici (Iran), a căror religie era zoroastrismul, erau, ca și sciții din nordul Mării Negre, un popor din grupul iranian al familiei indo-europene.
 

Familie

Ahemenides a fost întemeietor legendar al dinastiei. În timpul domniei lui Cyrus II cel Mare (559 î. - 529 î.Hr.) a început expansiunea Persiei în Asia, cucerind și orașele grecești din vestul Asiei Mici (coasta Turciei asiatice). Darius era fiul prințului Hystaspes, guvernator provincial, și era văr de grad IV cu regele Cambyses II (529 î. Hr. - 522 î. Hr.), fiul lui Cyrus II. Cambises II a murit în contextul unei revolte, pe care Darius, susținut de un grup de aristocrați, a reprimat-o după doi ani de lupte și a devenit rege.

Izvoare

Izvoarele referitoare la Darius I sunt de patru tipuri.
Principalul izvor literar este lucrarea Istorii (cărțile III-VI) a grecului Herodot (484 î. Hr. - 425 î. Hr.) din Halicarnas (Asia Mică persană/coasta vestică a Turciei asiatice). Supranumit „părintele istoriei”, acesta relatează războaiele medice (coaliția antipersană a polis-urilor/orașelor-stat grecești), în care-l prezintă pe larg domnia lui Darius I.
 
Cel mai important izvor epigrafic este inscripția din basorelieful de pe muntele Behistun (Kermanșah, Iran). Inscripția trilingvă (veche persană, elamită și babiloniană) de la Behistun  prezintă o scurtă autobiografie a lui Darius. A treia categorie este reprezentată de texte și monumente din Susa (capitala Persiei/vest Iran) Persepolis (capitala fondată de Darius I/sud Iran), Babylon (Irak) și Egipt. Dintre acestea trebuie menționate tabletele din palatul Apadana din capitala Persepolis (Fars, Iran) și de pe mormântul lui Darius de la Naqs-e Rustam (Fars). De asemenea, această categorie include scrisoarea lui Darius către guvernatorul Gadates în versiune greacă din epoca romană. A patra categorie este reprezentată de scurte note ale unor autori clasici.

Reformele statale ale lui Darius I

Darius a implementat reforme în domeniile administrativ (23 satrapii, birocrație centralizată), monetar (noi monede din aur și argint), social, economic (agricultură, standardizarea măsurilor și greutăților, limba aramaică în comerț), fiscal, religios (tolerarea altor credințe), militar (înființarea flotei), legislativ (coduri provinciale), politic (consilieri nepersani, inclusiv greci), cultură (alfabetul cuneiform al vechii persane/arian) și edilitar (mari proiecte arhitectonice inscripționate, canale, drumuri).

Personalitatea lui Darius I

În timpul domniei sale, Persia a atins maxima sa întindere, fiind cel mai mare imperiu până în acel moment. Pe acest fundal teritorial, Darius I a pus în aplicare reforme instituționale care au marcat statul persan până la cucerirea de către Alexandru Macedon (336 î. Hr. - 323 î. Hr.). Simbolul reorganizării imperiului a fost întemeierea noii capitale Persepolis, a cărei cercetare arheologică a început încă din 1835. Ca urmare, monarhul absolut de tip oriental, reprezentat de titulatura „Rege al reglor”, a primit și supranumele „cel Mare”.

Bibliografie cronologică

A.SHAPUR SHABHAZI, „DARIUS III. Darius I the Great”, Encyclopaedia Iranica, VII/1, pp. 41-50, http://www.iranicaonline.org/articles/darius-iii (accesat 30 decembrie 2012).
VITALIE SÂRBU, Statul Persan și reformele lui Darius I, teză de licență/Universitatea de Stat din Moldova – Facultatea de istorie și Filozofie, Chișinău, 2013, 101 p.

Despre Marius Teja

Marius Virgil Teja s-a născut în judeţul Constanţa, în anul 1969. A absolvit Facultatea de Istorie a Universităţii din Bucureşti şi are un master în Relaţii Internaţionale, absolvit la Facultatea de Istorie a Universităţii din Bucureşti. A fost profesor de Istorie şi Cultură Civică, muzeograf, voluntar after school, iar în prezent, lucrează la Radio Armănamea.



Citește și:
 
Colaborare ZIUA de Constanţa Călătorie prin istoria dobrogeană cu Marius Teja
 
Istoria Dobrogei - Populație - Personalități Ahile (sec. XIII-XII î.Hr.)
 
 
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii