Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
15:55 28 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Istoria Dobrogei - Bibliografie Arktinos (sec. VII î. H.) - „Etiopia“

ro

28 Nov, 2019 00:00 7399 Marime text
Poetul grec Arctinos (sec. VII î. H.)  a descris în poemul Etiopia faptele de arme și moartea eroului grec Ahile în Războiul Troiei (sec. XII î. H.) și înmormântarea sa în Insula Șerpilor de către mama sa, zeița Thetys.
Arctinos a fost un poet grec  de mică importanță, care a trăit în sec. VII î. H. în polis-ul Milet, cel mai important oraș grec de pe coasta de V a Asiei Mici (Turcia asiatică).
 

 
Unii istorici îi atribuie două poeme din ciclul homeric, Aithiopis/Etiopia și Cucerirea Ilionului, și epopeea Titanomahia, păstrate în rezumat în Hrestomathea/Crestomația filosofului grec Proclos din sec. V d.H.. Pe de altă parte, mulți autori antici menționează aceste opere ca fiind anonime.
 
În poemele Iliada și Odiseea, poetul grec Homer (?) descrisese cucerirea cetății Troia/Ilion (coasta de V a Asiei Mici) după un asediu de 10 ani al coaliției grecilor/aheilor în sec. XII î. H.
 
Etiopia este un poem în cinci părți care constituie urmarea Iliadei. Numele derivă de la acela al etiopianului Memnon, venit în ajutorul troienilor după uciderea lui Hector, fiul cel mare al regelui troian Priam, de către Ahile, cel mai important erou grec/aheu.
 
Arctinos descrie lupta dintre Ahile și amazoana Pentesileea din timpul Războiului Troiei: „Amazoana Pentesileea, fiica lui Ares, de neam trac, sosește în ajutorul troienilor. Ea se luptă vitejește. Ahile omoară pe Tersit, deoarece este certat și ocărît de acesta pentru iubirea sa față de Pentesileea. De aceea, între ahei se iscă o neînțelegere, pricinuită de uciderea lui Tersit. Apoi Ahile pleacă pe mare spre Lesbos, unde aduce jertfe în cinstea lui Apolo, Artemisei și a Latonei și este purificat pentru omorul său de către Odiseu... ”
 
În sec. V î.H., femeile războinice sau amazoanele sunt menționate la Istru/Dunăre de către atenianul Eschil în tragedia Niobe și de tebanul Pindar în poemul Olimpicele.
 
Tracii erau un popor indoeuropean  așezat în estul Peninsulei Balcanice, în vecinătatea Troiei. Odiseu/Ulise și Tersit erau unii dintre conducătorii alianței grecilor/aheilor.
În mitologia greacă, Ares era zeul războiului, iar Apolo, zeul luminii, și Artemisa, zeița vânătorii, erau copii zeiței Latona și ai lui Zeus, zeul suprem.
 
Lesbos este o insulă grecească în Marea Egee, în apropierea Troiei. Apoi, Arctinos prezintă uciderea lui Ahile de către troieni și înmormântarea lui de către mama sa, zeița Thetys, în Insula Leuke, identificată cu Insula Șerpilor din fața gurilor Dunării:
 
„După ce Ahile puse pe fugă pe troieni și pătrunse în oraș, este ucis de Paris și Apolo. În jurul leșului se încinge o luptă înverșunată. Aias îl ia și-l duce la corăbii, în vreme ce Odiseu ține piept troienilor. Apoi ei îl înmormîntează pe Antiloh și expun cadavrul lui Ahile. Sosind Thetys, însoțită de Muze și de surorile ei, își plînge copilul. După aceea Thetys răpește de pe rug pe fiul său și-l poartă în insula Leuce. Aheii, făcîndu-i mormînt prin îngrămădirea pămîntului, rînduiesc în cinstea lui o întrecere, iar pentru armele sale se iscă o luptă între Aias și Odiseu.”
 
Ahile a fost ucis de o săgeată trasă de Paris, fiul cel mic al lui Priam, și dirijată de Apolo în călcâiul neprotejat al eroului grec/aheu.
Aias/Ajax era un alt conducător grec/aheu.
Ahile era fiul zeiței Thetys, una din nimfele marine, și al lui Peleu, regele mirmidonilor din Tesalia (Grecia centrală).
Cele 9 Muze erau fiice ale lui Zeus și Mnemosynei, fiiecare patronând una dintre arte.
 
Bibliografie cronologică
 
GODOFREDUS KINKEL, Epicorum Graecorum Fragmenta, vol. I., Teubner, Leipzig, 1877, p. 32-33.
GHEORGHE ȘTEFAN (redactor responsabil) /INSTITUL DE ARHEOLOGIE AL ACADEMIEI RPR, Izvoare privind istoria României, vol. I, Ed. Academiei R. P.R., București, 1964 (II: Arctinos)
 
Sursa foto: Analele Dobrogei, anul 12, fasciculele 1-12, 1931, publicație disponibilă în Biblioteca Digitală ZIUA de Constanța
 
Despre Marius Teja
 
Marius Virgil Teja s-a născut în judeţul Constanţa, în anul 1969. A absolvit Facultatea de Istorie a Universităţii din Bucureşti şi are un master în Relaţii Internaţionale, absolvit la Facultatea de Istorie a Universităţii din Bucureşti. A fost profesor de Istorie şi Cultură Civică, muzeograf, voluntar after school, iar în prezent, lucrează la Radio Armănamea.
 
Citeşte şi:
 
Colaborare ZIUA de Constanţa Călătorie prin istoria dobrogeană cu Marius Teja

Istoria Dobrogei - Bibliografie Hesiodos (sec. VIII-VII î. H.) - „Teogonia“

 

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii