Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
11:05 19 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

In memoriam Virgil Coman (1973-2016) (galerie foto)

ro

04 Aug, 2018 00:00 8257 Marime text
Au trecut doi ani de la dispariţia fulgerătoare a lui Virgil (Gelu) Coman. Parcă a fost ieri. Prietenii şi apropiaţii nu realizează faptul că acesta nu mai este printre noi. Amintirea sa este mereu prezentă. Lăudabilă este iniţiativa Societăţii de Ştiinţe Istorice, care a instituit decernarea „Premiului Virgil Coman“ pentru activitate publicistică, precum şi a Asociaţiei „Dobrogea unită“, care a instituit decernarea aceluiaşi premiu, cu prilejul Zilei Dobrogei, în fiecare an, la 14 noiembrie.
 

 
Virgil Coman s-a născut la Medgidia, pe 24 decembrie 1973, a absolvit Şcoala Generală nr. 7 din localitate, Grupul Şcolar Industrial Materiale de Construcţii din Medgidia (în prezent Liceul Tehnologic „Dragomir Hurmuzescu“ Medgidia) şi Facultatea de Istorie a Universităţii „Ovidius“ din Constanţa (1993-1997). După terminarea facultăţii, a devenit profesor titular în cadrul Catedrei de istorie la Grupul Şcolar „ Ioan N. Roman“ din Constanţa (1997-2003). A deţinut funcţia de şef de catedră, până în anul 2003. A fost şi absolvent al cursurilor de studii aprofundate în profilul Istorie, specializarea Istoria şi civilizaţia zonei Mării Negre, de la modernitate la contemporaneitate, în cadrul Universităţii „Ovidius“ din Constanţa, promoţia 1998.
 
Ulterior, va deveni director şi mai apoi şef de serviciu al Serviciului Judeţean al Arhivelor Naţionale Constanţa, unde a dat dovadă de calităţi excepţionale atât în calitate de manager, cât şi în calitate de cercetător. A scos la lumină importante documente şi a realizat o serie de lucrări de specialitate în calitate de coordonator al unor volume de studii şi în calitate de autor al unor studii şi articole de istorie şi arhivistică.
 
Virgil Coman a obţinut titlul de doctor în Ştiinţe Umaniste, domeniul Istorie, susţinând teza de doctorat cu titlul „Din istoria românilor sud-dunăreni în prima jumătate a secolului al XX-lea. Meglenoromânii”, avându-l conducător de doctorat pe prof. univ. dr. Ion Agrigoroaiei.
 
Din anul 2003, a ocupat funcţia de şef al Serviciului Judeţean Constanţa al Arhivelor Naţionale, până la decesul său, din data de 5 august 2016.
 
Virgil Coman este autor şi coautor al unor albume şi volume de documente, a organizat şi a participat la sesiuni de comunicări ştiinţifice naţionale şi internaţionale din domeniul istoriei, materializate prin publicarea unor studii şi articole în culegeri de studii şi reviste de specialitate din ţară şi de peste hotare. A publicat numeroase interviuri, articole, intervenţii în presa locală şi centrală în ediţiile print şi online. Este autorul lucrării Aromânii şi meglenoromânii din Banat ( 1945-1951). Demografie, societate, izvoare, apărută în anul 2016, după moartea sa. Este coautor şi coordonator pentru 19 volume de studii, cărţi şi a peste 100 de studii şi articole publicate în diverse culegeri de studii, periodice, ziare etc. A fost realizator şi moderator al emisiunii „Călător printre dosarele vremii”, difuzată la Litoral TV, unde reuşea să puncteze momente importante ale istoriei naţionale şi a celei locale, cu invitaţi de marcă.
 
A lăsat în urmă lucrări şi volume de studii remarcabile. Pentru strădaniile sale şi seriozitatea de care a dat dovadă, a primit post-mortem titlul de cetăţean de onoare al judeţului Constanţa, titlul de cetăţean de onoare al municipiului Constanţa, Meritul dobrogean conferit de ziarul ZIUA de Constanţa, iar o stradă din municipiul Constanţa îi poartă numele. În anul 2017, a fost inaugurată Galeria de artă „Virgil Coman“, la Constanţa, în pasajul Tomis.
 
A fost un produs la şcolii din Medgidia, pe care a iubit-o întotdeauna şi pe care o vizita ori de câte ori avea ocazia. Va rămâne în amintirea noastră ca fiind un OM de cuvânt, un OM pe care te puteai baza, un OM între oameni. Bunul Dumnezeu să-l aibă în paza Sa!
 
Despre Adrian Ilie

Licenţiat şi masterat în istorie - Universitatea „Ovidius” Constanţa, şef de promoţie.
Doctor în istorie şi cursuri postuniversitare - Universitatea din Bucureşti. 
Director adj. - Şcoala Gimnazială „Constantin Brâncuşi” Medgidia.
Metodist, responsabil Cerc pedagogic şi membru în Consiliul Consultativ (ISJ Constanţa).
Autor al mai multor lucrări şi studii despre Medgidia şi Dobrogea. 
Autor al unor studii şi cărţi de metodică şi management.
Membru în Comisia Naţională de Istorie din cadrul M.E.N.
Membru al Societăţii de Ştiinţe Istorice din România.
Membru al Asociaţiei Culturale „Mehmet Niyazi” Medgidia.
Membru în grupurile de lucru pentru realizarea programelor şcolare pentru gimnaziu în cadrul M.E.N. (Istorie/Istoria minorităţii turce în România).
Membru în Comisia monumentelor istorice - Medgidia.
Realizator emisiune istorică - Repere Istorice - Alpha Media TV (2013-2018).
Premii obţinute pentru activitatea publicistică.
Premiul „Virgil Coman“ pe anul 2017, conferit de Societatea de Ştiinţe Istorice din România.
 
Citeşte şi:
 
#scrieDobrogea Colecția muzeală George Neacșu din Medgidia (galerie foto)
 
 
 
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii