Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
01:04 29 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

ZIUA LIVE. Despre Centrul de Recuperare și Refacere pentru Veterani. Ce spune președintele AMVVD Constanța

ro

14 Oct, 2021 00:00 2396 Marime text

 
  • Cristian Crăciun, președintele Filialei Constanța a Asociației Militarilor Veterani și Veteranilor cu Dizabilități „Sfântul Mare Mucenic Dimitrie – Izvorâtorul de Mir“, a fost invitatul emisiunii ZIUA LIVE de miercuri, 13 octombrie 2021, de la ora 14.00.
  • Pe parcursul emisiunii, președintele AMVVD Constanța a vorbit despre statutul actual al veteranului în România, dar și despre îmbunătățirile aduse legislației în acest domeniu, în ultima perioadă.
  • „Un centru dedicat recuperării și refacerii veteranilor este necesar pentru că, până acum, nu a existat un centru cu toate serviciile integrate, plecând de la cabinete de psihologie, pentru că pe acest segment sunt foarte multe probleme, până la recuperarea fizică, implicând saloane de recuperare, pentru kinetoterapie, bazine ori alte facilități“, a explicat președintele pe parcursul emisiunii.
 
„Un centru dedicat recuperării și refacerii veteranilor este necesar pentru că, până acum, nu a existat un centru cu toate serviciile integrate, plecând de la cabinete de psihologie, pentru că pe acest segment sunt foarte multe probleme, până la recuperarea fizică, implicând saloane de recuperare, pentru kinetoterapie, bazine și așa mai departe. Pentru că un militar rănit poate că este stabilizat, este trecut de starea critică, dar el cam toată viața trebuie să se recupereze“.
 
Aceasta este motivația care stă la baza înființării și, practic, a contruirii Centrului de Recuperare și Refacere pentru Veterani, explicată de Cristian Crăciun, președintele Filialei Constanța a Asociației Militarilor Veterani și Veteranilor cu Dizabilități „Sfântul Mare Mucenic Dimitrie – Izvorâtorul de Mir“.
 
Invitat al emisiunii ZIUA LIVE de miercuri, 13 octombrie 2021, de la ora 14.00, președintele AMVVD Constanța a vorbit pe larg despre necesitatea înființării unui astfel de centru și despre faptul că inclusiv societatea civilă poate sprijini ridicarea acestuia.
 
De asemenea, președintele AMVVD Constanța a vorbit și despre îmbunătățirile privind legislația care vizează veteranii din ultimul an, cum ar fi Legea 168 din 7 august 2020 pentru recunoașterea meritelor personalului participant la acțiuni militare, misiuni și operații pe teritoriul sau în afara teritoriului statului român și acordarea unor drepturi acestuia, familiei acestuia și urmașilor celor decedați.
 
„Statutul veteranului s-a îmbunătățit începând cu anul trecut, când a apărut Legea 168/2020, o lege care descrie mai bine această calitate de veteran. Prin această lege, s-au acordat și anumite drepturi, o indemnizație pentru cei în rezervă și care sunt pensionari sau nu – însumează 1.000 de lei pe lună, neimpozabili, iar pentru cei care sunt încă în activitate, indiferent de structura unde activează, înseamnă undeva la 570 de lei, 25% din salariul minim brut. Este un început, este un cadru legislativ bine conturat, dar asta nu înseamnă că nu poate suferi modificări sau îmbunătățiri“, a explicat președintele AMVVD Constanța.
 
De asemenea, Cristian Crăciun a explicat că, prin această lege, a fost recunoscut oficial și Sindromul Post-Traumatic, de care suferă mulți dintre militarii întorși din teatrele de operații.
 
Întreaga emisiune poate fi urmărită aici:
 
 

Citește și:
ZIUA LIVE. Un militar este militar tot timpul
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii