Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
04:09 25 10 2021 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

ZIUA LIVE. Un militar este militar tot timpul

ro

13 Oct, 2021 14:37 985 Marime text
  • Cristian Crăciun, președintele Sucursalei Constanța a Asociației Militarilor Veterani și Veteranilor cu Dizabilități „Sfântul Mare Mucenic Dimitrie - Izvorâtorul de Mir“ este invitatul de astăzi de la emisiunea ZIUA LIVE.
Președintele AMVVD Constanța ne vorbește și despre îmbunătățirile legislative care ar putea fi aduse legislației în vigoare, dar și despre sprijinul pe care asociația îl oferă persoanelor ce au nevoie.

„Când te întorci dintr-un teatru de operațiuni, apropiat ți se pare și este oricine.

Tocmai de aceea promovăm patriotismul, țara asta așa frumoasă. În primul rand, trebuie să apreciem pacea. Eu reprezint sucursuala Constanța. Este doar o părticică din toată structura aceasta care este la nivel național. Așa cum eu (…) împreună cu colegii mei, cu camarazii din Constanta, facem în așa fel încât să ne fie bine și să fie bine și societății, (…) la fel lucrează și colegii din alte sucursale”

Cei care au fost plecați în statele de operații sunt scutiți de plata impozitului pe clădiri.

„(...) odată cu apartia legii 168 nu se mai specifica aceasta scutire de impozit. Legislația și demersurile sunt perfectibile și tocmai de aceea suntem deschiși la colaborări, suntem deschiși în a primi propuneri de modifcare”

Despre pensiile militare

„Nu m-am ocupat de acest aspect al pensiilor militare, însă vă spun cum este realitatea. De fapt, nu sunt pensii speciale, poate nici militare, dar sunt pensii de serviciu. Nu sunt pensii nesimțite. (...) gândiți-vă că un militar nu poate și nu are libertatea că orice salariat din țară și oriunde din lume să facă ceea ce vrea. Nu își poate înființa o societate, nu poate să lucreze în altă parte. Atunci când pleacă în concediu de exemplu, trebuie să plece cu o aprobare. Dacă se întâmplă ceva (...) nu poate pleca de pe raza localității în care a declarat că locuiește”

Un militar este militar tot timpul

 „Daca nu auziți multe proteste, individuale vorbesc, este că un militar este militar tot timpul, inclusiv după ce trece în rezervă. Un militar adevărat nu prea protestează”

Centru dedicat recuperării veteranilor și militarilor veterani

„Eu aș începe într-o altă ordine. Haideți să vedem utilitatea unui centru, necesitatea unui astfel de centru. (...) eu o să vă spun că este necesar, întrucât până acum nu a existat un centru cu toate serviciile integrate.

Plecând de la cabinete de psihologie, până la recuperarea fizică, cu saloane, kinetoterapie, bazine. Un militar rănit poate că este stabilizat, însă el cam toată viața trebuie să se recupereze. (...), este nevoie de acest centru. Acum noi nu arătam cu degetul. Punem umărul și facem noi. Și solicitam și autorităților și societății civile implicare.

Nu cerem mult. Și nu este mult. Gândiți-vă că pentru a deveni funcțional un corp al acestui centru, este nevoie de 50 milioane de lei”. „Suntem acea părticică din formele de asociere care efectiv suntem parteneri ai ministerelor. Ne ocupăm de această problemă a veteranilor după ce s-au întors din teatrele de operații.

Niciodată nu am arătat cu degetul. Am mers înainte că un militar adevărat. Toți colegii noștri asta fac!”

Activitățile sucursalei Asociației Militarilor Veterani și Veteranilor cu Dizabilități „Sfântul Mare Mucenic Dimitrie - Izvorâtorul de Mir“ din Constanța

„Sunt foarte multe lucuri care m-au impresionat. Dar țîn să vă spun că succesul activităților bine desfășurate sunt camarazii.

Cei care sunt întotdeauna în spatele meu. Susținătorii, adevărații eroi care, de multe ori, nu se văd. Vorbesc aici de vicepreședinții sucursalei, de aparatul tehnic, voluntari - niciunul din ei nu este plătit, nici eu! Din contră, venim cu aport din ceea ce trebuie pentru că lucrurile să se desfășoare cum trebuie.

A fost un caz ceva mai deosebit, undeva într-o comună din zona Mangalia. Un copilaș de 7 ani care n-a avut niciodată curent electric (...) am făcut în așa fel încât să aibă lumină în primul rând. (...)

Ne vom asigura să aibă un parcurs, o creștere normală, practic să-i ajungă din urmă pe cei de vârsta lui că și pregătire”

Ce înseamnă să fii militar în zilele noastre

„A fi militar este o onoare.

Orice militar poate să se comporte că un civil, (...) dar nu orice civil poate să fie militar și să se comporte că atare. unul dintre programele noastre curente este susținerea urmașilor celor care au fost prizonieri”
 

Ti-a placut articolul?

Comentarii