Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
05:12 05 05 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Interviu online cu MARIAN VASILIEV, candidatul PP-DD la funcţia de preşedinte al Consiliului Judeţean „Militez pentru depolitizarea relaţiilor dintre primari şi preşedintele Consiliului Judeţean şi pentru reînvierea brand-ului Fantasio!"

ro

30 May, 2012 03:29 2610 Marime text
interviu_online_Vasiliev_1.jpgMarian Vasiliev, candidat pentru funcţia de preşedinte al Consiliului Judeţean Constanţa din partea Partidului Poporului - Dan Diaconescu, asigură toţi cetăţenii judeţului că programul său va dezvolta cu adevărat acest judeţ şi va aduce în Constanţa banii necesari realizării proiectelor propuse pentru modernizarea acestuia. Reprezentantul Partidului Poporului - Dan Diaconescu (PPDD) vrea să revoluţioneze domeniul economic şi juridic nu numai la nivel naţional, dar şi la nivel local. Totodată, Vasiliev îşi propune să înlăture factorul politic din calea administraţiei publice, pentru o mai bună dezvoltare la nivel de judeţ. Candidatul PP-DD pentru funcţia de preşedinte al Consiliului Judeţean Constanţa (CJC) a fost la un moment dat, la 26 de ani, cel mai tânăr primar din ţară, la Basarabi (1996-2000). Are 42 de ani, este căsătorit, are două fete, iar de profesie este jurnalist.

Cum aţi ajuns să reprezentaţi PP-DD în alegerile locale?

A fost o decizie a partidului, în urma analizei activităţii mai multor membri care erau pretendenţi la această funcţie. Iniţial, am fost desemnat candidat la Primăria Constanţa, dar în ultimul moment preşedintele partidului, Gică Slabu, a fost nevoit să se retragă din motive de sănătate din calitatea de candidat pentru şefia CJC şi mi-a fost încredinţată mie de către partid această sarcină.

În perioada 1996 - 2000 aţi avut prima experienţă administrativă ca primar al oraşului Basarabi, actualul Murtfatlar. Consideraţi că această etapă vă recomandă pentru funcţia de preşedinte de Consiliu Judeţean?

Bineînţeles că pentru mine a fost o performanţă ca la vârsta de 26 de ani să reprezint un oraş de peste 10.000 de locuitori. Rămâne pentru mine mândria de a fi fost cel mai tânăr primar independent de la aceea vreme. Este fără îndoială o parte importantă a experienţei mele, dar nu singura. Contează foarte mult pentru mine şi contactele pe care le-am avut cu parteneri străini, cu mediul de afaceri extern pe care le-am avut în ultimii ani.

După ce nu aţi mai fost primar, cu ce v-aţi ocupat?

Am fost doi ani de zile director al Crucii Roşii, iar apoi am activat în domeniul privat cu parteneri din Norvegia şi Franţa. N-am afaceri în România, ca să nu las loc de interpretări.

Cum aţi caracteriza perioada în care aţi ocupat funcţia de director al Crucii Roşii?

M-a ajutat foarte mult această perioadă, pentru că în primul rând am înţeles ce înseamnă sensul expresiei „activitate umanitară", în al doilea rând am avut ocazia să cunosc foarte bine judeţul, în special cu ocazia inundaţiilor, când am intervenit în sprijinul sinistraţilor, cunoscând foarte bine atât comunitatea, cât şi primarii. Pe lângă asta, am avut şi satisfacţia unui parteneriat fructuos cu Crucea Roşie norvegiană.

Ce consideraţi că ar trebui schimbat în administraţia publică locală sau chiar la nivel naţional, în viziunea dumneavoastră, ca posibil preşedinte al CJC?

Ar trebui schimbate raporturile dintre preşedinte şi primarii din teritoriu şi, ca o a doua măsura, raportul dintre preşedinte de CJ şi Guvern, deoarece politizarea acestor relaţii a dus în ultimii ani la repartizarea fondurilor în funcţie de culoarea politică a primarilor. În al doilea rând, trebuie aplicată o politică unitară pentru întregul judeţ cu privire la drumuri, câini comunitari şi siguranţa cetăţeanului. Nu poţi asfalta doar acolo unde sunt primari de la tine din partid, câteva segmente din drum, iar pe drumul judeţean să-ţi rupi maşina pentru că e în dreptul unui primar de la alt partid.

Cum vedeţi relaţiile politice dintre primari şi preşedintele CJC? Ce aţi schimba dvs. în această privinţă?

Vreau să asigur toţi primarii din teritoriu, indiferent de culoarea lor politica, de faptul că uşa preşedintelui CJ va fi deschisă tuturor. Nu au nicio vină cetăţenii dintr-o anumită localitate pentru că şi-au ales un primar de o anumită culoare politică pentru a fi privaţi de fonduri şi de susţinerea investiţiilor. Repartizarea fondurilor CJC se va face după 10 iunie numai pe baza calităţii şi utilităţii proiectelor pe care le au primarii din localităţi, nu pe baza carnetelor de partid.

Care ar fi priorităţile dumneavoastră, în cazul în care veţi deveni preşedintele CJC?

Insist pe ideea normalizării relaţiei cu toţi primarii, pentru că eu vad relaţia cu primarii sub o altă formă. Pentru mine, CJ este ca o primărie cu 70 de sectoare. Trebuie să ai abilităţi politice şi manageriale prin care să-i faci pe primari cu idei şi ideologii diferite să lucreze ca o adevărată echipă. Voi verifica imediat proiectele care se află în derulare, vom continua proiectele utile şi vom stopa proiectele în care banii sunt aruncaţi pe geam. Ca măsură de primă urgenţă, pot să spun că, în 6 luni, în judeţul Constanţa nu vor mai exista câini comunitari pe străzi. Vom înfiinţa Direcţia Judeţeană de Ocrotire a Animalelor fără Stăpân şi vom construi centre teritoriale pentru îngrijirea şi adăpostul animalelor. Animalele vor fi recuperate de pe străzi prin tranchilizare şi vor fi transportate în centre în care vor fi sterilizate. Ulterior, vom duce o campanie de promovare a adopţiei acestor animale, dar orice masuri vom lua pe plan local nu vom reuşi să aducem prosperitate în viaţa oamenilor decât prin schimbarea sistemului la nivel naţional.

PP-DD a promis ca va aloca 20.000 de euro pentru fiecare tânăr cetăţean care vrea să-şi dezvolte o afacere. Cum se va aplica acest program la nivelul judeţului, pare cel puţin fantezist...

Nu se adresează doar tinerilor, ci tuturor persoanelor de peste 18 ani, indiferent de limita superioară de vârstă. Nu este vorba de bani daţi în sacoşă de către Dan Diaconescu. Este vorba de o lege promovată de Parlament, prin care să se finanţeze achiziţia de bunuri pentru IMM-urile nou create. Statul va plăti banii direct la furnizori, programul se va aplica eşalonat pe 10 ani, iar din TVA-urile recuperate din plata utilajelor precum şi din impozitele firmelor nou create, statul îşi va recupera investiţia iniţială.

Să discutăm puţin şi despre capitolul sănătate. Judeţul Constanta suferă şi la acest capitol. Care sunt propunerile dvs.?

Centrul Zonal de Sănătate va însemna degrevarea Spitalului Judeţean de internări. Spitalul Clinic Judeţean va fi folosit doar pentru stabilizarea pacienţilor, iar la Centru, pacienţii vor fi transferaţi pentru internare şi tratament specializat.

Observ că cercetarea românească este una dintre preocupările partidului dvs. Judeţul Constanţa a avut o tradiţie în ceea ce priveşte institutele de cercetare, precum şi staţiunile de cercetare agricolă. Ce intenţionaţi să faceţi cu acestea, dacă nu mă înşel, ele sunt de mult privatizate.

Vom sprijini refinanţarea fostelor institute de cercetări, ţinându-se cont totuşi de faptul că multe dintre ele şi-au pierdut patrimoniul, iar terenurile au ajuns cartiere de vile.

Recunosc faptul că proiectul privind reconstruirea flotei maritime a României mi-a atras atenţia în mod special. Pare o cutezanţă prea mare şi în acelaşi timp nerentabilă pentru situaţia economică pe care o traversăm. Cum vă gândiţi să puneţi în practică acest proiect?

Prin investiţia directă de fonduri guvernamentale, după modelul norvegian, unde 60% din flotă este proprietatea statului.

Cultura din judeţul Constanţa a fost pusă la pământ, artiştii fiind obligaţi să cânte sau să evolueze prin diferite cârciumi ca să se poată întreţine. Cum veţi rezolva această problemă?

Vom prelua Teatrul de Operă şi Balet de la Ministerul Culturii la CJC şi vom reînfiinţa Teatrul de Revistă Fantasio, pe care îl vom redenumi Teatrul de Revistă „Jean Constantin". Vom acorda titlul de cetăţean de onoare post-mortem primului director al Teatrului Fantasio - compozitorului Aurel Manolache, dar şi fratelui acestuia, Gelu Manolache, partenerul de scenă al maestrului Jean Constantin.

Ce mesaj aveţi pentru locuitorii judeţului Constanţa?

Deşi de 22 de ani ştim rezultatele promisiunilor politicienilor, vă rog ca pentru ultima oară să-mi acordaţi mie şi întregii echipe de consilieri încrederea dvs pe 10 iunie!

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii