Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
13:39 28 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Interviu online cu Cristian Crăciun, preşedintele Asociaţiei Militarilor Veterani şi Veteranilor cu Dizabilităţi - Sucursala Constanţa „Reprezentăm interesele a 2.000 de veterani, militari în activitate, rezervă şi retragere“

ro

27 Oct, 2018 00:00 6171 Marime text
De câteva luni, pe reţele de socializare este distribuit un mesaj prin care se solicită donarea unei sume pentru realizarea singurului centru de recuperare medicală din România a militarilor români şi a militarilor veterani, participanţi în teatrele de operaţii militare, acesta fiind şi singurul astfel de centru din Europa de Est. Iniţiativa ridicării acestui centru aparţine Asociaţiei Militarilor Veterani şi Veteranilor cu Dizabilităţi „Sfântul Mare Mucenic Dimitrie-Izvorâtorul de Mir”.
 
Au fost realizate mai multe reportaje în mass-media, în speranţa că această iniţiativă va fi realizată şi problemele cu care se confruntă militarii care au reprezentat România în teatrele de operaţii să găsească o rezolvare.
 
Iniţiativa este sprijinită şi de ministrul Apărării Naţionale, Mihai Fifor, care nu de puţine ori a avut întâlniri cu reprezentanţii Asociaţiei Militarilor Veterani şi Veteranilor cu Dizabilităţi pentru a veni cu soluţii la problemele militarilor.
 
La Constanţa, sucursala Asociaţiei Militarilor Veterani şi Veteranilor cu Dizabilităţi este condusă de Cristian Crăciun, care a acceptat să discute în cadrul unui interviu online despre obiectivele acestei asociaţii şi despre iniţiativa realizării centrului de recuperare medicală din România a militarilor români şi a militarilor veterani, participanţi în teatrele de operaţii militare.
 
1. Ne puteţi spune câteva cuvinte despre Asociaţia Militarilor Veterani şi Veteranilor cu Dizabilităţi Sucursala Constanţa? Când a apărut şi ce obiective are?
 
Asociaţia a fost înfiinţată la Bucureşti în anul 2013 de către un grup de veterani militari, unii dintre ei răniţi.  La Constanţa funcţionăm efectiv din luna mai 2018.
AMVVD are ca scop acordarea de sprijin membrilor și persoanelor cu probleme medicale și sociale deosebite , din rândul militarilor activi, veteranilor și veteranilor în activitate, pensionari în rezervă sau retragere, precum și membrilor familiilor și urmașilor acestora: soț, soție și copii.
 
2. Câţi membri fac parte din Sucursala Constanţa a Asociaţiei Militarilor Veterani şi Veteranilor cu Dizabilităţi?
 
La Constanţa, reprezentăm interesele a aproximativ 2000 de veterani, militari în activitate, rezervă şi retragere. Aşteptăm în rândurile noastre şi alţi militari în activitate sau în rezervă dacă sunt sau nu veterani să ni se alăture.
 
3. Cum a apărut ideea realizării centrului de recuperare medicală din România a militarilor români şi a militarilor veterani, participanţi în teatrele de operaţii militare?
 
Ideea a apărut din necesitatea de a se recupera cel ce a avut iniţiativa înfiinţării asociaţiei şi anume dl. Apostol Marius, preşedinte al AMVVD la nivel naţional.
 
S-a gândit că sunt mulți ca el în Armata Română și a dorit să vină în sprijinul lor. Menționez că Dl Apostol este în momentul de față recuperat.
 
Noi nu suntem cei care vrem să arătăm cu degetul că nu s-a făcut ceva sau că trebuie făcut ceva, ci punem mâna şi facem noi ceea ce este nevoie pentru semenii noştri, iar dacă sunt autorităţi şi persoane care doresc să se alăture proiectului, sunt binevenite.
 
4. În ce stadiu sunt pregătirile acestui centru?
 
În data de 11 noiembrie (de ziua veteranului) are loc prezentarea proiectului Centrului de recuperare al veteranilor. Vor fi date în folosință două laboratoare medicale și o cameră de cazare pentru veterani, ca și etalon pentru restul de camere.
 
În acea clădire a funcţionat Liceul Militar în care a învăţat Regele Mihai în anii 1930. Locul este recomandat ca şi bază de recuperare pentru că acolo este un aer foarte curat datorită înălţimii pe care este amplasat terenul. 
 
5. Cum pot dona cei interesaţi să participe la realizarea acestui centru?
 
Cei ce vor pot dona prin sms la 8833 din orice rețea de telefonie mobilă, cost 2 euro, sau în conturile asociației când este vorba de bani. Când vorbim de donații în materiale de contrucții și alte bunuri, avem pagina de facebook Asociația militarilor veterani și veteranilor cu dizabilități Sucursala Constanța. De asemenea, numărul meu de telefon este public pe pagină, le stau la dispoziție doritorilor ce vor să contribuie la recuperarea veteranilor.
 
Cei interesaţi pot obţine mai multe detalii de pe pagina de facebook Asociatia militarilor veterani si veteranilor cu dizabilitati Sucursala Constanta.
 
6. Reprezentanţii Sucursalei Constanţa a Asociaţiei Militarilor Veterani şi Veteranilor cu Dizabilităţi au frecvent întâlniri cu militarii din diverse garnizoane din judeţul Constanţa. Ce probleme vă sunt semnalate de militari?
 
În primul rând, vreau să vă spun că noi nu suntem un sindicat și nici nu ne comportăm ca atare, dar reprezentăm interesele veteranilor acolo unde este nevoie. Avem relații foarte bune cu tot personalul militar, pentru că știm să ne facem ascultați. Legat de problemele veteranilor, acestea sunt diverse, dar cea mai stringentă este interpretarea discreționară de către administrațiile locale, a legilor fiscale în privința scutirii impozitelor. Toate aceste probleme noi le rezolvăm prin dialog.
 
7. În cadrul întâlnirilor, a fost prezentată militarilor oferta ,,Veteran” de energie electrică şi gaze naturale, pentru membrii AMVVD. Ne puteţi oferi mai multe detalii?
 
Există un parteneriat semnat de conducerea noastră, de la nivel central, ce ne asigură un pachet de servicii dedicate doar nouă prin programul „Veteran“.  Acest pachet cuprinde atât energie electrică, cât și gaze naturale. Din calcule reiese o reducere a facturilor de aproximativ 10%.
Tot adresat veteranilor este faptul că, partenerul din acest program asigură transformarea locuinţelor în case verzi prin amplasarea de panouri fotovoltaice. Recent a fost promulgată legea prosumatorului şi se poate introduce în reţeaua naţională surplusul de curent electric produs de panouri. Instalaţia de panouri se plăteşte în rate pe factura de curent.
Se poate aduce până la achitarea ratei pentru panouri din costul energiei livrate către Enel.
 
8. Pe 11 noiembrie se sărbătoreşte Ziua veteranilor din teatrele de operaţii. Ce evenimente vor fi organizate cu această ocazie?
 
Această zi este sărbătorită din inițiativa pe care a avut-o asociația noastră și așa a rezultat legea 150 din 2014. Suntem mândri că am contribuit și astfel toți veteranii militari au o zi a lor.
Anul acesta ne vom concentra pe prezentarea Centrului de recuperare de la Târgoviște, unde vor veni oficialități de la nivel central și local.
 
9. Asociaţia susţine apelurile umanitare venite din partea unor militari care au nevoie de sprijin pentru realizarea diverselor intervenţii salvatoare. Cum sunt primite aceste apeluri? Există solidaritate între militari în astfel de situaţii?
 
Există o solidaritate reală între cei din interiorul asociației, dar suntem sprijiniți și de alte asociații și organizații de specialitate. În patru ani de zile, la nivel național, au fost  374 de cazuri umanitare sprijinite de către noi. Am sprijinit centre de întreținere a copiilor, peste tot în țară. La Constanța, Sucursala a donat către o cantină socială aproximativ 1000 de obiecte de veselă.
 
10. Recent a fost încheiat la sediul Primăriei Constanţa un parteneriat între municipalitate şi Asociaţia Militarilor Veterani şi Veteranilor cu Dizabilităţi. Ce prevede acesta?
 
A fost un acord de principiu, încheiat cu municipalitatea, cu privire la militarii veterani și la existența noastră în Constanța. Am stabilit, reciproc, sprijinirea proiectelor ce implică activități cu militari, și implicit veterani. La nivelul conducerii Primăriei am găsit, până acum, un real suport. Dar acesta nu este singurul parteneriat. Că tot sărbatorim 140 de ani de la revenirea Dobrogei la patria mamă, avem o colaborare foarte bună cu Asociația Dobrogea Unită, care are o dublă semnificațtie: din denumire reiese logic, ca Dobrogea este unită cu țara, dar și că în cadrul asociației sunt aproape toate etniile conlocuitoare din Dobrogea. Ele sunt unite în cadrul asociației, așa cum sunt și etniile din toată Dobrogea. O altă colaborare o avem cu o companie de publicitate, unde membrii asociaţiei care au nevoie de orice material de publicitate (bannere, cărţi de vizită, materiale promoţionale etc.) beneficiază de reduceri. Parteneriat avem şi cu o companie de taxi şi un cabinet stomatologic.
 
Mulţumesc pentru invitaţia de a fi în faţa dumneavoastră, mă simt onorat şi obligat să vă stau la dispoziţie cu răspunsuri pentru opinia publică, militari şi veterani şi oricând este nevoie voi răspunde afirmativ invitaţiilor presei. Pe această cale anunţ că vor urma şi alte proiecte şi acţiuni surpriză pentru cei ce sunt şi vor fi alături de noi!
 
Conversație chat:
 
1. Buna ziua. Câţi militari constănțeni ar avea nevoie de serviciile centrului?
 
Toţi membri asociaţiei pot apela la serviciile centrului de recuperare.
 
2. Mai exista asemenea centre și în alte județe ale țării?
 
Nu mai există un alt centru. Acesta este un centru naţional.
 
3. Mulți militari se întorc răniți și mutilați, dar și marcați de ceea ce văd și trăiesc acolo. Vor beneficia și de ajutorul unor psihologi?
 
Toţi cei care vor apela la serviciile acestui centru beneficiază de consiliere completă de specialitate, inclusiv şi serviciile psihologilor.
 
 
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii

  • fara nume 28 Jun, 2019 23:34 MAI MULT RESPECT PENTRU VETERAN
  • IONEL Stoica 28 Jun, 2019 23:33 Cum este posibil ca un veteran de război de 96 de ani sa stea la usa urgenței "verde" parca 16 ore fără să fie vazùt de o asistentă..A trebuit să coboare o doamnă doctor de la arși sa -l vadă. Va multumesc doamnă doctor . Pacientul are o gaură în călcat " posibil de la o educare s-au din cauza caietului ne descoperit. URGENTO respectați veteranii din al doilea război mondial .au mai rămas foarte puțini.