Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
22:27 21 04 2018 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Chișinău-Jurnal.md Instabilitatea din Republica Moldova ar putea fi „o oportunitate” pentru România

ro

19 Jul, 2015 09:33 651 Marime text
Instabilitatea politică şi economică din Republica Moldova ar putea fi o oportunitate pentru România de a scoate această ţară din sfera de influenţă a Rusiei pentru a aprofunda relaţiile în cadrul sistemului Uniunii Europene, comentează agenţia americană de analize Stratfor.

Începând din anul 2009, Administraţia de la Chişinău s-a orientat spre integrarea europeană a Republicii Moldova. Cu toate acestea, clivajul politic - în principal între Partidul Democrat şi Partidul Liberal-Democrat şi cele proruse Partidul Comunist şi Partidul Socialist - au generat un impas politic semnificativ la Chişinău.

Aspiraţiile Republicii Moldova de a se integra în Uniunea Europeană au suferit o lovitură majoră recent, când premierul Chiril Gaburici a demisionat.

(...) R.Moldova era deja într-o criză economică majoră. Căderea Guvernului Gaburici a condus la oprirea programelor economice ale Băncii Mondiale şi Fondului Monetar Internaţional. În plus, Uniunea Europeană a anunţat pe 7 iulie suspendarea finanţării pentru R.Moldova până la formarea noului guvern. Partidele declaeare proeuropene au anunţat intenţia de a forma un nou guvern până la sfârşitul lunii iulie, dar disensiunile profunde persistă.

Această situaţie este în interesul Rusiei, care a încercat să blocheze eforturile Republicii Moldova în sensul integrării europene, aşa cum a procedat de altfel şi în cazul Ucrainei. Semnificativa prezenţă militară rusă în regiunea separatistă Transnistria şi în Găgăuzia conferă Rusiei o importantă pârghie de influenţă asupra Chişinăului.

Cu toate acestea, criza politică din Republica Moldova - în special dificultăţile financiare din ce în ce mai mari ale ţării - ar putea oferi o oportunitate României. Situaţia economică precară a Republicii Moldova, despre care publicul crede că este generată în principal de corupţie, ar putea explica de ce recentele manifestaţii în favoarea reunificării cu România au fost unele dintre cele mai ample din ultimii ani.

Ti-a placut articolul?

Comentarii