Așteptare la Vatican! Mii de credincioși privesc spre coșul Capelei Sixtine
Așteptare la Vatican! Mii de credincioși privesc spre coșul Capelei Sixtine
08 May, 2025 14:36
ZIUA de Constanta
213
Marime text



- Mii de credincioși și curioși s-au adunat în Piața Sfântul Petru de la Vatican, joi, în a doua zi a conclavului, privirile fiind îndreptate spre coșul Capelei Sixtine din care iese faimosul fum ce anunță rezultatul votului cardinalilor responsabili de alegerea noului papă.
Mii de credincioși și curioși s-au adunat în Piața Sfântul Petru de la Vatican, joi, în a doua zi a conclavului, privirile fiind îndreptate spre coșul Capelei Sixtine din care iese faimosul fum ce anunță rezultatul votului cardinalilor responsabili de alegerea noului papă, transmite AFP, conform Agerpres.
„Este excepțional, trăiești asta o dată în viață; nu cred că voi mai avea șansa să mai trăiesc așa ceva”, a declarat joi dimineață pentru AFP Paul O'Flynn, în vârstă de 72 de ani, un irlandez din New York, în timp ce încerca să localizeze coșul de fum instalat pe acoperișul Capelei Sixtine.
Un nor de fum negru a ieșit din coșul Capelei Sixtine, joi la prânz, ora României (09:50 GMT), semnalând că în cadrul conclavului secret cardinalii nu au ales un nou papă în timpul celor două scrutine organizate în cursul dimineții.
Paolo Cabrera, în vârstă de 40 de ani, aflat în luna de miere cu soția sa Cynthia, a declarat că este pregătit să petreacă întreaga zi în Piața Sfântul Petru „ca să vadă fumul alb”. „Ca filipinezi, am dori să-l vedem pe cardinalul (Luis Antonio) Tagle (ales), desigur, dar vom fi fericiți cu oricine este numit de Dumnezeu”, a spus el.
Cei 133 de cardinali electori, izolați de lume, au programate două sesiuni de votare dimineața și alte două după-amiaza, până când unul dintre cardinali obține majoritatea necesară de două treimi pentru a deveni următorul Suveran Pontif, după Papa Francisc.
Miercuri seară, ei nu au reușit să ajungă la un acord asupra unui nume în singura rundă de votare organizată după începerea conclavului. Un scenariu așteptat, prima rundă servind mai ales la evaluarea forțelor prezente, însă momentul a provocat dezamăgire în rândul miilor de credincioși care au așteptat mai mult de trei ore în piață.
Dacă un nume primește o majoritate de două treimi, sau 89 de voturi, lumea va fi imediat informată de fumul alb care iese din coș. În caz contrar, va ieși un fum negru.
Anunțul cu fum este făcut la fiecare două runde de votare - adică în jurul orei locale 12:00 (10:00 GMT) și în jurul orei locale 19:00 (17:00 GMT).
Durata conclavului este dificil de prezis, dar, prin comparație, a fost nevoie de două zile pentru a alegerea lui Benedict al XVI-lea, în 2005 și a lui Francisc, în 2013.
Cu un număr record de cardinali electori din aproximativ 70 de țări, dintre care 15 sunt reprezentate pentru prima dată, precum Haiti și Capul Verde, acest conclav promite a fi deosebit de deschis.
„Alianțele se creează, se întrepătrund și se desfac”, a scris joi cotidianul italian Corriere della Sera, în timp ce Il Messaggero a titrat despre cardinalii „în căutarea unui pontif suveran al uniunii”.
În ceea ce califică drept un „referendum” pentru italianul Pietro Parolin, La Stampa consideră că „primele voturi din conclav devin o numărătoare inversă pentru secretarul de stat. Dacă alegerile continuă și după ziua de mâine (vineri), va fi nevoie de candidați de compromis pentru a-i împăca pe progresiști și conservatori”, notează cotidianul.
În Piața Sfântul Petru, Colter Sikora, un american în vârstă de 37 de ani din Wisconsin, și-a exprimat speranța că următorul papă va fi „ca Francisc, cu un pic de carismă, cineva pe care să îl admirăm și pe care să vrem să-l urmăm ca lider”.
Barbara Mason, din Canada, în vârstă de 50 de ani, nu dorește o decizie „precipitată” din partea cardinalilor, care trebuie să își acorde „timpul necesar pentru a ajunge la decizia corectă”.
Conclavul, o ceremonie extrem de codificată, a început cu o rugăciune a cardinalilor, care au jurat apoi, în latină, cu mâna pe Evanghelie, să păstreze secretul asupra votului lor și asupra tuturor discuțiilor legate de alegerea succesorului papei Francisc, sub pedeapsa excomunicării (excluderea din comunitatea creștină).
Ei s-au încuiat apoi, cu fața la maiestuoasa frescă a lui Michelangelo „Judecata de Apoi”, într-o Capelă Sixtină drastic izolată - nu sunt permise telefoanele mobile, iar rețelele de telecomunicații sunt întrerupte între zidurile Cetății Vaticanului.
Pariurile online privind identitatea viitorului pontif sunt în desfășurare - de la italienii Pietro Parolin și Pierbattista Pizzaballa la maltezul Mario Grech, dar și arhiepiscopul Marsiliei, francezul Jean-Marc Aveline sau filipinezul Luis Antonio Tagle, au apărut mai multe nume de „papabili”, cardinalii considerați favoriți.
Acoperit de aproximativ 5.000 de jurnaliști care au transformat zona din jurul Pieței Sfântul Petru într-o vastă sală de presă în aer liber, acest conclav a stârnit un interes masiv în întreaga lume, depășind cu mult sferele religioase.
Citește și:
Conclav la Vatican: Un nor de fum negru a ieșit din coșul Capelei Sixtine, joi. Noul Suveran Pontif n-a fost ales
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp
Comentarii