Cum se alege un nou Papă după moartea Papei Francisc - între tradiție, ritual și decizie divină
Cum se alege un nou Papă după moartea Papei Francisc - între tradiție, ritual și decizie divină

Moartea unui Suveran Pontif este un moment de profundă tristețe pentru întreaga Biserică Catolică, dar și începutul unui proces extrem de riguros și încărcat de simbolism: alegerea unui nou Papă. După trecerea la cele veșnice a Papei Francisc, un proces cunoscut sub numele de „Sede Vacante” (Scaun Apostolic Vacant) se declanșează în inima Vaticanului, încheindu-se cu fumul alb care anunță alegerea unui nou lider spiritual pentru peste un miliard de catolici din întreaga lume.
Sede Vacante – începutul tranziției
După moartea Papei, Camerlengo-ul (un cardinal numit special pentru acest rol) devine figura centrală în administrarea Bisericii. Acesta are sarcina de a confirma oficial decesul Papei, în mod tradițional atingând fruntea acestuia cu un ciocănel de argint și rostind numele său de botez de trei ori. În prezent, această practică este mai mult simbolică, iar decesul este constatat medical.
După confirmarea morții, sigiliul papal este distrus, apartamentele papale sunt închise, iar pregătirile pentru înmormântare și conclav încep. Conform tradiției, înmormântarea Papei are loc între 4 și 6 zile de la deces, iar doliul oficial durează nouă zile – novemdiales.
Conclavul – taina alegerii sub semnul Duhului Sfânt
După perioada de doliu, se convoacă Conclavul, adunarea secretă a cardinalilor electori – cei care au sub 80 de ani la momentul decesului Papei. În prezent, numărul acestora este de aproximativ 120. Alegerea se desfășoară în Capela Sixtină, în spatele ușilor încuiate, izolați de lume și sub jurământ de confidențialitate absolută.
Cardinalii pot alege orice bărbat botezat ca Papă, însă în practică, alegerea se face dintre cardinali. Votarea are loc de două ori dimineața și de două ori după-amiaza, iar pentru a fi ales, un candidat are nevoie de o majoritate de două treimi.
După fiecare rundă de vot, buletinele sunt arse într-o sobă specială. Dacă nu s-a ajuns la o decizie, se adaugă o substanță chimică ce colorează fumul în negru – semn că „încă nu avem Papă”. Când fumul devine alb, întreaga lume înțelege că alegerea a fost făcută: Habemus Papam.
Acceptarea misiunii și prima apariție
După votul decisiv, cardinalul decan îl întreabă pe ales: „Acceptasne electionem de te canonice factam in Summum Pontificem?” (Accepți alegerea ta canonică ca Suveran Pontif?). Dacă acesta acceptă, i se cere și ce nume papal dorește să poarte. De multe ori, alegerea numelui este un semnal clar al direcției spirituale și pastorale pe care noul Papă o va urma.
Noua haină papală – soutane albă pregătită în trei mărimi – îl așteaptă, iar apoi, din balconul central al Bazilicii Sfântul Petru, Cardinalul Proto-diacon rostește: Habemus Papam și anunță numele noului Pontif. Noul Papă binecuvântează pentru prima dată poporul cu Urbi et Orbi – „către oraș și către lume”.
Un nou început
Alegerea unui Papă este, în esență, o îmbinare unică între tradiție, spiritualitate, diplomatie și discernământ colectiv. Noul lider moștenește o misiune colosală – aceea de a fi păstor universal al credincioșilor, de a apăra credința și de a conduce Biserica într-o lume aflată într-o continuă transformare.
După Papa Francisc, primul papă din America Latină, primul iezuit și cel care a inaugurat o epocă a umilinței, a deschiderii și a atenției față de cei marginalizați, alegerea succesorului său va fi, fără îndoială, marcată de semnificații profunde. Conclavul care urmează va fi nu doar un vot, ci o declarație despre viitorul catolicismului în secolul XXI.
Citește și
Care sunt pașii ce urmează a fi parcurși pentru alegerea succesorului Papei Francisc
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp