Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
23:23 07 05 2025 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Conclavul pentru alegerea noului Papă începe astăzi, 7 mai 2025

ro

07 May, 2025 08:38 348 Marime text
Sursa foto: Vatican News





Formula istorică în limba latină care marchează închiderea Capelei Sixtine - 'Extra omnes' - va fi pronunțată de maestrul celebrărilor liturgice pontificale în 7 mai, ziua de începere a Conclavului.
 

Data a fost stabilită în 28 aprilie, de cei aproximativ 180 de cardinali prezenți (puțin peste o sută de electori) reuniți în cea de-a cincea Congregație generală, în Cetatea Vaticanului, potrivit Agerpres.

'Extra omnes', care înseamnă 'Să iasă afară toți' cei care nu participă la Conclav, cu excepția cardinalilor reuniți să aleagă viitorul Suveran Pontif al Bisericii Catolice. Cardinalii electori, care nu au împlinit optzeci de ani, înainte de ziua decesului pontifului, vor fi izolați în interiorul Capelei Sixtine, până la fumul alb și 'Habemus Papam', cealaltă celebră formula în limba latină pronunțată din balconul bazilicii Sfântul Petru, de către cardinalul protodiacon, pentru a anunța alegerea noului papă.

În dimineața zilei de început a Conclavului, toți cardinalii vor concelebra Sfânta Liturghie 'pro eligendo Pontifice', Celebrarea Euharistică fiind prezidată de decanul Colegiului Cardinalilor, care îi va invita pe cardinali să se îndrepte după-amiază spre Capela Sixtină.


Capela va fi amenajată cu bănci dispuse pentru cardinalii care votează, precum și de soba în care vor fi arse buletinele de vot. O majoritate de două treimi va fi necesară pentru alegerea papei. Vor fi patru tururi de scrutin pe zi, două dimineața și două după-amiaza, iar în cazul în care se ajunge la cel de-al 33-lea sau al 34-lea tur de scrutin, va avea loc balotajul obligatoriu între cei doi cardinali care au primit cele mai multe voturi în ultimul tur de scrutin. Chiar și în acest caz, totuși, va fi necesară o majoritate de două treimi. Cei doi cardinali candidați nu vor putea participa activ la vot. Dacă voturile pentru un candidat vor fi două treimi din votanți, alegerea Suveranului Pontif este canonic valabilă.

Alegerea noului Papă

În acel moment, ultimul dintre cardinalii din rândul ordinului diaconilor îi convoacă pe maestrul celebrărilor pontificale și pe secretarul Colegiului Cardinalilor. Noul ales va fi întrebat: 'Acceptasne electionem de te canonice factam in Summum Pontificem'? ('Accepți alegerea ta canonică ca Suveran Pontif'?), iar în caz afirmativ, va fi întrebat: 'Quo nomine vis vocari'? ('Cum vrei să fii numit'?), întrebare la care va răspunde cu numele său pontifical. După acceptare, buletinele de vot sunt arse, astfel încât clasicul fum alb poate fi văzut din Piața Sfântul Petru.

La sfârșitul Conclavului, noul Suveran Pontif se retrage în așa-numita 'Cameră a lacrimilor', adică sacristia Capelei Sixtine, unde va îmbrăca pentru prima dată veșmintele papale - pregătite în trei mărimi - cu care se va prezenta mulțimii de credincioși, adunate în Piața Sfântul Petru.

După rugăciunea pentru noul Suveran Pontif și omagiul cardinalilor, este intonat imnul Te Deum, care marchează sfârșitul Conclavului. Urmează anunțul alegerii, 'Habemus papam', și apariția papei, care va oferi binecuvântarea solemnă Urbi et Orbi.


Cine sunt cardinalii care vor alege noul papă

Cei 135 de cardinali electori care vor intra în Conclav pentru a-l alege pe cel de-al 267-lea pontif al Bisericii Catolice provin din 71 de țări diferite, de pe cinci continente. Sunt reprezentate 17 națiuni din Africa, 15 din America, 17 din Asia, 18 din Europa și 4 din Oceania.

Pentru prima dată, 12 state au cardinali electori nativi: din Haiti, cardinalul Chibly Langlois; din Capul Verde, cardinalul Arlindo Furtado Gomes; din Republica Centrafricană, cardinalul Dieudonné Nzapalainga; din Papua Noua Guinee, cardinalul John Ribat; din Malaysia, cardinalul Sebastian Francis; din Suedia, cardinalul Anders Arborelius; din Luxemburg, cardinalul Jean-Claude Hollerich; din Timorul de Est, cardinalul Virgilio do Carmo da Silva; din Singapore, cardinalul William Seng Chye Goh; din Paraguay, cardinalul Adalberto Martínez Flores; din Sudanul de Sud, cardinalul Stephen Ameyu Martin Mulla și din Serbia, cardinalul Ladislav Nemet.

În total, în Capela Sixtină se vor reuni 53 de cardinali europeni, 37 de americani (16 din America de Nord, 4 din America Centrală, 17 din America de Sud), 23 din Asia, 18 din Africa și 4 din Oceania.

Cel mai tânăr cardinal elector este australianul Mikola Bychok, 45 de ani, iar cel mai în vârstă spaniolul Carlos Osoro Sierra, 79 de ani. Seniorii Conclavului sunt cei cinci cardinali creați de Sfântul Ioan Paul al II-lea, Philippe Barbarin, din Franța, Josip Bozaniæ, din Croația, Vinco Puliæ, din Bosnia și Herțegovina și Peter Turkson, din Ghana. Vor fi 22 de electori care au primit bereta de cardinal de la papa Benedict al XVI-lea și 108 care au fost creați cardinali de papa Francisc.

Citește și
Când va fi dat primul semnal cu fum al conclavului de la Vatican
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii